Locuiesc in Bucuresti la ultimul etaj al unui bloc.Periodic,curat rigola pluviala de semintele unui copac aflat langa bloc.Nu ma pricep ce specie de copac este, par e extrem de productiv in seminte.Permanent are ciorchini de seminte de daruit.Toamna,la marginea acoperisului, adun cu sacul semintele si le arunc la gunoi.Ei bine,m-am gandit sa pastrez seminte,sa merg in drumetie pe un deal la mine la tara, si sa arunc pe pantele golase semintele acelui copac. Am observat cum chiar la mine pe acoperis,catre vecinii care nu indeparteaza semintele,exista mici copacei astfel incoltiti.Si pe jos, pe langa bloc ies puzderii de copacei din seminte, dar sunt in departati, spatiulverde fiind bine ingrijit.As vrea sa stiu ce sanse de reusita am sa apara cativa copaci pe dealul unde voi arunca semintele,avand in vedere ca e posibil sa fie pasuni frecventate de oi si capre.Pe acel deal sunt paduri pe creasta,chiar codri pot spune,dar, de-a lungul anilor nu s-au impadurit de la sine pasunile.Acest copac fiind atat de productiv in seminte,ar putea forma in 10-15 ani palcuri de arbori, care s-ar extinde cu timpul.Ce sanse sunt? Am observat ca lastarii ca apar din seminte au tendinta de a creste rapid,lemnul nu e atat de valoros precum stejarul sau fagul, prezinta noduri numeroase,si in unele zone unde am observat lastarii acestei specii in dezvoltare, tind sa formeze tufe foarte dese.Odata dezvoltat un singur arbore,semintele se vor imprastia de la sine,zboara binisor prin aer, iar acolo sunt curenti de aer buni.Ar fi bine sa duc si semintele altor specii pe acele pante golase?
EcoSapiens »Forum » Fondul forestier » Deschide un Nou Subiect de Discutie »
Vreau sa impaduresc un deal
(2 posts)-
Adăugat 12 luni în urmă #
-
-
Un prieten, mi-a sugerat sa pun seminte in baloane,sa le umplu cu gaz metan de la butelii de reincarcat brichete, si sa e dau drumul de pe bloc...Ce ideie nastrusnica...As putea pune si un mic biletel...{...}
Adăugat 12 luni în urmă #
Fluxul în RSS pentru acest subiect
Răspunde