EcoSapiens »Forum » Alimentatia » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

1. de multe ori m-am intrebat daca a fi vegetarian inseamna intr-o oarecare masura a fi ecologist!?oare atunci cand iti cruti organismul de toxine si animalul de o moarte sigura esti de fapt mai bun cu natura?este aceasta o strategie de viata?o modalitate de a spune pamantului te iubesc sau doar un obicei alimentar ca oricare altul?va intreb...ma intreb...

Adăugat 3 ani în urmă #

2. Elena... uite cateva informatii despre industria carnii, o sa iti dai seama ce fel de semne sa pui intre vegetarieni si ecologisti. Un ecologist adevarat as zice eu ca trebuie sa fie si vegetarian sau cel putin sa incerce sa isi reduca consumul de carne.

Industria carnii..

* foloseşte 70% din toate terenurile agricole

* 30% din suprafaţa uscatului (!)

* contribuie la distrugerea solului: unde se cultivă recolte furajere se pierd 13 tone sol per hectar/per an, la păşunat 6 tone, iar la păşunat intensiv peste 100 tone

* 54% din păşunile SUA sunt exploatate intensiv

* 90% din terenul cultivabil în SUA pierde sol de peste 13 ori rata sustenabilă

* e responsabilă de 18% din emisiile de gaze cu efect de seră (în echivalent CO2), adică mai mult decât sectorul transporturilor (în special metan, de 23 de ori mai potent decât CO2)

usmethaneemissions.jpg

Surse de metan in US [sursa]

Pe axa din dreapta e totalul.

* 64% din emisiile umane de amoniac, contribuind în mod significant la ploile acide şi acidificarea ecosistemelor

* 8% din consumul anthropogenic de apă, în special pentru irigarea recoltelor furajere

waterconsumption.jpg

Consumul de apă necesar creşterii animalelor [sursa].

* reprezintă 20% din totalul biomasei (!)

* grânele furajere (folosite numai în US) ar putea hrăni 840 de milioane de oameni (1)

* reprezintă o conversie deosebit de ineficientă a energiei (energie provenită în special din combustilii fosili — îngrăşămintele sunt făcute din petrol):
    Miel 57:1
    Vacă 40:1
    Ouă 39:1
    Porc 14:1
    Lapte 14:1
    Curcan 10:1
    Pui 4:1

Pentru a produce 1 kcal de proteină, o vacă consumă 40 kcal energie.

[Surse: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3]

România este pe locul 10 (aproximativ) la consumul de carne în Europa:

meatconsumptionineurope.jpg

Consumul de carne în EU (cu linie întreruptă prod. de carne în România) [sursa].

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) este o organizatie care va indeamna sa deveniti vegetarieni pentru protectia animalelor, sanatatea voastra, mediul incojurator si productia globala de mancae. Majoritatea animalelor crescute pentru mancare provin din ferme in care cruzimea fata de animale este un lucru obisnuit.

Campaniei “veggie testimonial” s-au alaturat multe persoane importante vegetariene care va recomanda Go Veg!

Paul McCartney

Vedeti filmul “Earthlings” pe EcoMagazin despre cruzimea cu care sunt tratate animalele in crescatorii

``

Adăugat 3 ani în urmă #
  3. Excelent punctat Ionut, este exact ce trebuie fiecarui ecologist. Un mediu sanatos incepe cu propriul organism!!! Promit sa devin vegetarian!!!

Adăugat 3 ani în urmă #

4. eu sunt vegetariana de 7 ani,adica lacto-ovo-vegetariana.am consumat carne doar in timpul sarcinii si asta la insistentele familiei.am o fetita de 1 an si o luna careia trebuie sa-i ascund carnea in mancare pentru ca altfel nu o mananca.copiii stiu mai bine...

Adăugat 3 ani în urmă #
  5. NU neaparat dar e un +. toata viata am fost lacto-vegetarian si ma mira cat de prosti pot fi unii cand afirma ca "copii vegetarieni vor fi subnutriti si retardati" pai... am 1.85m, si la anu dau examen la MENSA, iar studiile arata ca lacto-vegetarienii au un IQ mai ridicat (nu stiu daca din cauza alimentelor au IQ-ul mai mare sau IQ-ul mai ridicat te "indruma" spre aceasta cale)Cateva exemple relevante ar fii: Einstein, Albert Schweitzer, Thomas Edison, Adolf Hitler, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, Leo da Vinci, Seneca, Cicero, Plutarchos, Platon, Pitagora, etc... Interesant si faptul ca armatei romane, in timpul campaniilor de razboi i-a fost interzis consumul de carne si alcohol, luand in considerare campania din Gallia, care a durat 10 ani.... romanii aveau o inaltime medie de 1.70 iar celtii de 1.83, dar tehnica si organizarea i-a permis romanilor sa invinga chiar daca erau outnumbered.

Adăugat 3 ani în urmă #

6. @elenapalotai:
    Nu-i ascunde carnea in alte alimente, chiar ca animalutul stie mai bine! Stiu despre 2 oameni deosebiti, care recomandau acelasi lucru: macar copilul pana la 7 ani sa nu manance carne, daca nu toata viata naturist! Cred ca era ceva in legatura cu formarea unui "camp" de energie esential, care poate fi perturbata de consumul de carne. Unul din ei este regretatul Valeriu Popa, altul un tanar cu capacitati incredibile. Acest tanar este un om deosebit de agil si puternic fizic, si deloc redus intelectual.
    Propriul meu copil nu consuma carne, si este dezvoltat normal fizic si intelectual. Cunosc o multime de cazuri.
    Teoretic, nu suntem facuti pentru consumul de carne. O consumam totusi dinainte de parasirea Africii, rasa galbena (rasa frigului) avand-o drept hrana de baza.
    Medical/sanitar- cel putin carnea din zilele noastre a devenit un aliment neindicat nici macar... leilor- cu atatea chimicale implicate in producerea ei.
    Moral- ca specie cu constiinta reala, nu ar trebui sa ucidem animal pentru a-l manca. S-a ordonat "sa-ti castigi hrana cu sudoarea fruntii", nu "descurca-te si tu, profita de fiarele campului"...
    Rational- ca bilant energetic, costuri, pierderi, poluare rezultata, conversie nutret vegetal-> carne- toate indica acest obicei- nu necesitate!- ca fiind unul pagubos...

Adăugat 3 ani în urmă #
  7. vegetarian egal ecologist? NU, asa cum a fi ecologist nu inseamna automat ca e acelasi lucru cu a fi iubitor de natura. Ecologist ma gandesc ca e acela care studiaza relatiile dintre specii, dintre acestea si mediul lor de viata (e vorba si de om). Se stie ca e la moda sa faci o facultate si mai nou masteratul, si ca orice e "eco" da bine, deci vor fi din ce in ce mai multi cei care se vor indrepta spre Ecologie (a fost un moment cand tinerii mergeau la Drept si n-a rezultat neaparat o societate mai dreapta, cinstita, necorupta). Poate fi doar o meserie, necesitatea unui salariu si nicidecum o pasiune, o relatie de iubire, de respect.
    Si inca ceva, poate fi numit ecologist cineva doar ca a studiat din carti, fie ele si cursuri universitare, masterate?!? Se spune ca Iubirea este o lege si ca in Fizica isi gaseste corespondenta in Legea atractiei universale. Daca acest ipotetic ecologist nu a fost "atras" si scos din mediul lui antropic, din scaunul lui ergonomic din fata computerului si nu si-a pus bocancii in picioare sa mearga sa studieze Natura "la ea acasa", inseamna ca nu a aparut inca iubirea. Poate doar una platonica.
    Daca ecologistul ar fi fost atras sa vada cu ochii lui cum se pune in pamant o samanta, cum incolteste si creste, infloreste, ajutand chiar el la protejarea si sustinerea acestui proces, cat timp ii ia sa ajunga sa faca fructe, acestea sa se coaca sa le culeaga apoi cu mana lui, sa simta bucuria, satisfactia in fata implinirii unui miracol al naturii, putem spune - s-ar fi trezit in el un sentiment deosebit. Poate fi numit si respect, modestie, intelepciune. Ce frumos ar fi daca taranul ar fi si ecologist (scolit) ;)

Pe de alta parte "vegetarienii" au existat inaintea ecologistilor. Si asta nu ca ar fi iubit ei vegetalele. Vegetarienii erau de fapt filosofii, misticii, preotii. Tine de un anumit nivel de evolutie, cunoastre. Se stie ca cei preocupati de viata asa zis spirituala, mai pe intelesul nostru putem spune: de partea energetica, subtila, nevazuta, misterioasa a vetii, au ales la un moment dat sa se indeparteze de materie, de partea grosiera, de vibratie joasa, si sa se indrepte prin orice mijloace catre celalalt pol, cel nevazut, care a fost numit simbolic Dumnezeu, Alah, Buddha, Principiul Unic, Sursa Vietii... care a devenit telul, obiectul sau subiectul prioritar al meditatiilor acestora. E adevarat ca indreptandu-te spre ceva te indepartezi de altceva, logic. A fost momentul cand a aparut si scindarea in asa-zisi credinciosi si atei.
    Apoi a fost descoperita pranayama ca cel mai elevat, superior mod de relationare cu mediul(tehnica de respiratie, hranirea nu se mai face cu materie ci cu acea substanta nevazuta, prana, eteric), apoi pauza alimentara, postul asa-zis, iar la extrema cealalta, in cazul fachirilor - se ajunge chiar la experimente in lipsa respiratiei (ingroparea de vii si scoaterea acestora dupa o mai lunga perioada de timp, timp in care orice ecologist de bun simt ar fi trecut in lumea celor drepti de multisor).

Daca vegetarienii erau si ecologisti atunci ar fi mancat rosia asa cum a vazut-o el coapta in vrej. Ar fi considerat ca planta si-a facut pe de-a'ntregul treaba si i-a oferit rosia gata pregatita, coapta doar sa o guste, acest gustat e de fapt tot un act de ercetare, de cunoastere si nu de satisfacere a unui imbold provenit din stomac. Foamea e de fapt nevoia de cunostere. Ca nu am stiut sa ne folosim senzorii pentru decodificarea mesajelor din fructe, s-a ajuns la bulimie, la gastronomie. Ce sa mai intelegi dintr-o rosie facuta bulion sau dintr-un mar facut compot? e, cum s-ar spune: "na-ti-o franta ca ti-am dres-o".

Daca ecologistii ar fi vegetarieni!?! :) n-ar mai sta spate-n spate, unul cu ochii la cer si altii cu ochii in pamant. Ar disparea fanatismul atat cel stiintific cat si cel religios.
    In lipsa etichetelor, a titlurilor, a diplomelor redevenim ceea ce suntem: oameni.

Adăugat 3 ani în urmă #
  8. VEGETARIAN = ECOLOGIST.
    CUM POATE SA AFIRME UN ECOLOGIST CA PROTEJEAZA SPECIILE DE ANIMALE DACA LE MANANCA? CUM POATE UN ECOLOGIST SA AFIME CA IUBESTE ANIMALELE DACA LE MANANCA? NU E LOGIC.
    VEGETARIENII AU EXISTAT INAINTEA ECOLOGISTILOR, SUNT PRINTRE CEI MAI BUNI IUBITORI AI NATURII, SUNT CEI MAI MARI ECOLOGI.
    IN GENERAL, VEGETARIENII SUNT OAMENII CARORA LE PASA DE CEEA CE MANANCA SI AU GRIJA DE MEDIUL IN CARE TRAIESC.
    EXLUZAND FANATISMUL RELIGIOS SI STIINTIFIC, OAMENII AR TREBUI SA SE AUTOEDUCE INSPRE FRUMOS, CURATENIA PLEACA DIN INTERIOR SPRE EXTERIOR. MEN SANA IN CORPORE SANA. SI RESTUL VINE DE LA SINE.
    MINTEA SI SUFLETUL TREBUIE SA FIE IN ARMONIE, INTREGUL CORP SA FIE IN ECHILIBRU, IAR OAMENII IN ARMONIE CU NATURA! AR FI IDEAL...

Adăugat 3 ani în urmă #
  9. intrand sa verific ce s-a mai scris pe forum, mi-a fost atrasa din nou atentia de acest titlu: vegetarian egal ecologist? aceasta intrebare are tendinte mai degarba filosofice.

as spune ca am mai gasit argumente in defavoarea egalitatii celor doua definitii. Cel putin in prezent!! Dar tind sa devina una si acelasi lucru, prin evolutie, care implica si recunoasterea adevarului.

Ecologia, respectiv ecologistul pleaca de la cunoscut (efect, util, forma, vizibil, concret) la necunoscut (cauzal, subtil), in descoperirea realitatii, prin intermediul CUNOASTERII treptate.
    Vegetarianul pleaca invers, de la necunoscut (intuit, imaginat) la cunoscut (confirmat), folosind CREDINTA mai mult, acceptarea, intuitia, imaginatia, sensibilitatea. Aici intervine partea ascunsa, mistica, spirituala, sensibila din om. Instrumentele folosite sunt diferite. In final cele doua se intalnesc.
    Daca ar fi mai deschis, nu si-ar mai spune "vegetarian", definitie ce-l limiteaza la un nivel al cunoasterii, asta e! s-a pus eticheta. In schimb, ar recunoaste ca e doar o etapa a descoperirii personale, dar nu e adevarul absolut. Si ce a descoperit vegetarianul?! a manca carne de animal, implica uciderea acestuia, deci un act violent, urat, imoral, care afecteaza si sanatatea fizica si psihica a omului, si drept urmare e de preferat sa se rezume doar la vegetale!! la nivel inconstient este frustrant. A fost o alegere bazata pe cunoastere? sau doar o alegere sentimentala, morala, ori teama ca pierde contactul cu Viata? fara o cercetare "la rece" n-a bagat de seama ca pentru a fi eficient si sanatos, nu trebuie sa fierbi vegetalele, de ex. iar a bea lapte de la vaca nu implica cruzime, vacii chiar ii convine ;)... parerile sunt impartite insa! dar parere, impresie nu inseamna si adevar.

Ecologia (sau Stiintele Naturii, cum era cunoscuta in trecut, doar ca acum exclude Divinul) se refera la tot ce ne inconjoara in plan material: de la elementele simple, primare, materiale identificate pana in prezent, atat organice cat si anorganice,in diferitele stari de agregare, pana la cele mai complexe forme de organizare ale acestora, de la individ la populatii s.a.m.d., la sistematizarea lor in regn mineral, vegetal, animal, uman...

Mai mult, Ecologia se refera si la tipurile de relatii, fenomene, evenimente care au loc intre elementele componente, pe diferite nivele, la modul lor de armonizare si pastrare a unui echilibru dinamic (echilibru ce permite insa o oscilatie in limitele unor parametrii stricti, ce pot fi identificati, intre care se permite transformarea, dinamica, evolutia, dar unde integritatea, sanatatea intregului este prioritara si urmarita prin sistemele, inca necunoscute in totalitate, de autoreglare). Este o stiinta in evolutie: merge de la cunoscut spre necunoscut. Ecologistul e cel ce agreeaza acest mod de a vedea lucurile. Poate fi sau nu vegetarian, depinde de nivelul lui de cunostere si intelegere. Dar si de curajul de a aplica cunoasterea dobandita. Vegetarianismul e un semiadevar.

Ecologist este cel studiaza, cerceteaza, Domane ajuta! sa si inteleaga si sa respecte aceasta realitate holistica, interdependenta, unitatea in diversitate a acestui macro-organism complex, viu, dinamic, sub care ni se infatiseaza natura, ca si componenta a Vietii infinite.

Mai nou, Ecologia si-a extins aria, patrunzand - ceea ce era de asteptat - in aspectele vietii umane: alimentatie, respectiv sanatatea omului, de aici atentia se indreapta spre dimensiunea economica,comerciala, apoi mai "sus", in cea politica, decizionala.
    Relatia cauza-efect determinand cercetari din ce in ce mai ample, extinse, generalizate. Nimic nu este separat de intreg. Nici o decizie nu se mai poate lua fara ANTICIPARE, PREVENTIE pe termen lung. Solutiile de moment,partiale, la moda (in categoria carora intra si vegetarianismul) care aduceau satisfactii, rezolvari, profituri imediate nu mai sunt de bun simt.

Astazi, alegerea e aproximativ libera, cel putin la nivel particular. Ceva e bun altceva nu e bun. Alegera sau selectia in Natura tine de eficienta, randament. Se pare ca, in filosofia Naturii, "oportun" e mai potrivit decat bun sau rau.

Concluzionand, se poate pune vegetarian <tangent> ecologist. Asta acum, la nivel teoretic, material. Dar cu posibilitate si potential de egalitate, mai corect, concentricitate
    Cum momentan ecologia nu recunoaste dimensiunea metafizia, ecologistul actual este doar un materialist. Vegetarianul, paradoxal, e putin mai mult decat atat: accepta si supranaturalul, daca iubirea care e nerationala poate fi apreciata astfel.

Un aforism sugestiv: "Materialismul nu poate oferi nici o solutie"

Adăugat 3 ani în urmă #
  10. Da, este bine sa mancam carne - nu in fiecare zi, ci o data sau de doua ori pe saptamana. Este bine sa alegem variantele sanatoase si sa mancam cantitati moderate. Portia ideala are dimensiunile palmei tale. Carnea de pasare sau cea de vita fiarta este foarte santoasa si plina de vitamine si minerale iar pestele gras (in ciuda numelui sau) este cea mai buna alegere pentru curele de slabire. Carnea si pestele mai aduc cantitati importante de vitamine hidrosolubile din complexul B (B1,B2, B6, B12,vit.PP, acid folic), iar carnurile grase si ficatul contin cantitati mari de vitamine liposolubile (A si D). Cu exceptia ficatului, carnea si preparatele din carne sunt sarace in vitamina C. Ca elemente minerale, carnea si in special viscerele constituie o importanta sursa de Fe, K, P, Zn, Cu, iar pestele aduce in plus un aport crescut de I si Fl. Carnea este relativ saraca in Ca.

Adăugat 3 ani în urmă #
  11. Un topic interesant. Si cu implicatii mai mult sau mai putin filosofice.
    Dar eu cred ca intai trebuiesc definiti termenii (atat de vegetarian cat si de ecologist) deoarece, dupa parerea mea, cele doua notiuni doar se intersecteaza, nu se suprapun si nici nu sunt in relatie parte>intreg.
    Cand o sa am timp o sa comentez putin si datele prezentate, deoarece, ca orice statistica, am impresia ca "ascunde" ceva interesant.

Bogdan

Adăugat 3 ani în urmă #
  12. Cred ca a fi vegetarian e un "plus", dar nu putem generaliza si sa punem egal intre cei doi termeni. Sunt o mie de motive pentru care o dieta vegetariana nu este accesibila/benefica oricui si oriunde. A fi sau nu vegetarian depinde de mai multi factori decat a fi sau a nu fi ecologist. Nici un ecologist nu poate fi "ecologistul perfect", putem doar sa ne straduim si sa facem ce se poate in conditiile in care se poate. Daca unii pot sa fie si vegetarieni, foarte bine. E un plus. Daca altii pot doar sa planteze copaci si sa participe la actiuni de ecologizare, ar fi corect oare sa-i consideram mai putin ecologisti? Ce se-ntampla cu deviza: "Cu cat mai multi, cu atat mai bine?"

Adăugat 3 ani în urmă #
  13. Ma si distrez, ma si intristez de ce povestiti voi aici...
    Intai...consider titlul cel putin...nepotrivit:) Ma rog, sa zicem ca e ca un titlu de tabloid care striga dupa atentie si ca totusi continutul il rastoarna...:)
    Asa...
    Nici nu scriam aici, vazand si mesajele destul de vechi, de nu citeam ce-a scris elenapalotai referitor la alimentatia copilului:) Ceea ce m-a facut sa imi dau seama ca nu stiu pe ce baza a trecut ea la asa alimentatie fara carne, dar oricum nu in urma unor studii prea consistente (si nu e vb de volumul celor citite aici)... (ma declar multumit in mare de replica lui fabian la ceea ce "incriminam"). Si asta cu studiul e valabil pt mai multa lume, de ex: greieras:) Exemplu nemaipomenit de bun ascultator, se pare...ca nu stiu de unde a luat povestea aia, asa convingator spusa, dar parca e din auzite... Nu ca nu s-ar gasi si destule sfaturi tiparite de genul asta, sub forma de cartulii, dar totusi...pt mine pare tot o poveste...
    Oameni buni, de vreti sa faceti o schimbare la voi, cum e a renunta la carne, documentati-va intai, ca sa va puteti interioriza alegerea, altfel o sa traiti intr-o continua lipsa. Si documentandu-va...si sper sa gasiti cand faceti asta informatiile potrivite (aici e o alta mare problema), va va fi si mai usor, veti fi si mai corecti si veti putea fi si convingatori:) (O poveste care contine multe "date", tot poveste este totusi...ex: tot greieras).
    Atat.
    Nu am scris sa supar pe careva, doar ca de...mi se parea important:)

Adăugat 3 ani în urmă #
  14. User has not uploaded an avatar lorena
    Neinregistrat

Cunosc o (d-na)patroana(ALICE) care e fascinata de regimul vegetarian.Dar saracuta vai de ea cum arata si pe desupra miroase ca dracu,daca asta inseamna sa fii vegetarian atunci,care face niste gratare?

Adăugat 2 ani în urmă #
  15. Istoria umanitatii si dezvoltarii fizice si mentale ale omului de azi (homosapens)de ieri spune., inti omul a fost vegetarian,a cules fructe si ieburi pe care le-a mincat., apoi a dat de gustul carnii crude si nu a mai mincat vegetale.,dupa aceea a descoperit focul si a facut gratare si a vazut ca e mai buna fripta., unul din ei a scapat carnea pe jos pe un bolovan de sare si a descoperit ca e si mai buna asa dupa care unul din ei s-a facut bucatar sef si a incept sa dea retetele de preparate din carne care azi le gasim in cartea de bucate. Iar bucatarii astia au zis hai sa punem si ceva linga carne si a aparut salata.Si in concluzie .,cu cartofi si cu salata nu faci nimic niciodata.,.Vorba lui lorena mirosi a balegar, scuze.Trebuie sa mincam rational din toate cite putin.La mine in sat mincau oamenii ce gaseau prin curte si carne o data sau de doua ori pe saptamina si au trecut 100 de ani. Acum mor la 45,trageti voi concluzia...Cu respect

Adăugat 2 ani în urmă #
  16. User has not uploaded an avatar Eco++
    Neinregistrat

Daca creste Vladescu, TVA-ul la carne o reuseasca sa acopere deficitul bugetar.

Adăugat 1 an în urmă #
  17. Mi-e greu sa ma exprim daca a fi vegetarian este la fel cu a fi ecologist. Cred ca acesti termeni sunt diferiti doar ca la un moment dat se intersecteaza. Eu am incerca sa fiu lacto-ovo-vegetariana, dar nu mi-a reusit. As vrea sa reusesc macar sa consum mai putina carne. Trebuie sa-mi caut vointa:)

Adăugat 1 an în urmă #
  18. User has not uploaded an avatar Isabell
    Neinregistrat

nu cred ca intelege multa lume importanta unei diete sanatoase. cu siguranta ca fiecare aliment consumat isi are rolul sau in organism dar trebuie consumat cu grija. am citit despre atatea triburi care se hranesc cu alimente 100% naturale si care traiesc mult mai mult decat noi. [lasand la o parte si insuficienta materiala de care au parte]. noi avem toate resursele de a ne hrani sanatos, in primul rand spre binele nostru, dar din pacate foarte multi nu fac asta.

in orice caz, cunoasteti ceva grupuri de ecologisti cu actiuni in Bucuresti?
    Daca da, astept un raspuns de la voi.
    Mersi mult!

Adăugat 1 an în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri