EcoSapiens »Forum » Protectia apelor » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

1. Cine raspunde de protejare mediului pe Valea Vilsanului Com. Vilsanesti?
    Arata jalnic, totul este ca la groapa de gunoi.
    Luati va rog masuri cei care sunteti competenti sa o faceti.
    Va multumesc.
    Am filmat tot cu data de azi 19.01.2008
    Sper sa va faceti treaba , multumesc.

Adăugat 4 ani în urmă #

2. Important ar fi ca cei responsabili de acea zona sa intre pe forumul nostru si sa citeasca semnalul tau de alarma. Din pacate,cred ca responsabilii de protejarea mediului de peste tot nu acceseaza acest gen de site-uri si forumurile lor, desi daca ar fi interesati le-ar prinde bine.Daca ai filmat poti oferi imaginile unor televiziuni.Antena si Realitatea au pe internet pagini pe care se pot posta imagini ale telespectatorilor si le promoveaza. Incearca si asa.Poate le vor vedea cei responsabili si vor actiona.

Adăugat 4 ani în urmă #
  3. User has not uploaded an avatar roxnatura
    Neinregistrat

Buna,
    Sunt probleme pe Valea Valsanului, dar fata de alte rauri sta bine la capitolul poluare, problema cea mare este disparitia speciei Romanichthys datorita scaderii debitului Valsanului, o mare pierdere pentru fauna piscicola a Romaniei.

Adăugat 3 ani în urmă #

4. Salutare tuturor; vara trecuta am pescuit pe raul Vilsan dupa 20 si ceva de ani... Cu mare parere de rau am vazut degradarea la care este supus acest frumos rau. Din pacate nu am facut poze cu peturi si alte mizerii.Am facut niste poze frumoase pe care am sa le postez aici. Multe din speciile de pesti care existau pe rau cind eram copil au disparut. In schimb a aparut biban, sabioara(oblete),si chiar caras, care nu cred ca este arealul lor.
    Exista o cpecie de peste colorata foarte frumos, prin partea locului se numea boiernas, nu am mai vazut. Am intrebat copii din zona, nici nu stiau ca a fost ...
    Totusi ma bucur ca mai exista mreana si clean; mici este adevarat dar sunt.
    Cum scria si Roxnatura pacat de specia Romanichthis... Poate mai e pe Raul Doamnei.
    Nu stiu cine ar trebui sa se ocupe ,sau se ocupa de acest rau dar ar trebui facut ceva. E o zona deosebita, pacat de frumusetea locurilor...
    Sper ca cineva sa faca ceva ...Dar dupa viteza romanilor de reactie o sa raman cu speranta...

img img img img

Atasamente

1. img Imag025.jpg (105.1 KB, 102 descarcari) acum 2 ani
    2. img DSCF1064.jpg (1704.2 KB, 68 descarcari) acum 2 ani
    3. img DSCF1060.jpg (1702.4 KB, 66 descarcari) acum 2 ani
    4. img DSCF1041.jpg (1642.9 KB, 70 descarcari) acum 2 ani
    Adăugat 2 ani în urmă #
  5. User has not uploaded an avatar mihai
    Neinregistrat

valea valsanului arata jalnic si nimeni nu face nimic.rusine

Adăugat 2 ani în urmă #

6. Cel mai probabil, cei care raspund de Valea Valsanului ies si ei ca omu' la un gratat tot acolo. Daca ar fi genul de oameni care sa caute si sa intre pe un forum ecologist, n-ar mai fi acum acest topic. Asa ca, daca asteptati rezolvarea de la dansii, veti astepta mult si bine.

Doua sunt caile "de atac":
    - unu: sa sezizati autoritatile, atat locale (adica chiar pe cei care nu fac nimic) cat si cele superioare, inclusiv Garda de Mediu.
    - doi: sa luati legatura cu unul sau mai multe ONG-uri de mediu si sa organizati o actiune de igienizare.

Cu stima.
    Marcela

Adăugat 2 ani în urmă #
  7. User has not uploaded an avatar Mediu
    Neinregistrat

Buna seara! Eu raspund de valea Valsanului. Daca aveti pozat sau filmat zone cu poluarea acestui rau din anul 2010 va rog sa mi le atasati pe e-mail, pentru ca aceasta zona trebuie facuta asa cu m arata ea acum 15 ani daca ati fost pe acolo. Nu mai trebuie sa toleram indiferenta unora care nu stiu sa aprecieze natura. Impreuna putem face acest lucru. Astept de la dumneavoastra sesizariile si eu o sa ma ocup personal. Si domnule Burtoi va rog sa mai faceti poze anul aceste unde sa apara data si ora cand le-ati facut si va rog cautatima ca tot eu raspund si de zona Valsanesti-Arges. va multumesc anticipat!

Adăugat 1 an în urmă #
  8. User has not uploaded an avatar Mediu
    Neinregistrat

Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Perciformes; Familia: Percidae.

Este singurul peste a carui denumire internationala este cea in limba Romana, Asprete.

Raspandire: In apele tarii noastre si anume in raul Valsan, afluent stang al raului Arges si in Raul Doamnei. A fost descoperit in august 1956 si descris pentru prima data in stiinta de Margareta Dumitrescu, Petre Banarescu si Nicolae Stoica.
    Biologie: Aspect general asemanator cu zglavoaca, corpul alungit si comprimat lateral in regiunea posterioara si imbracat in solzi ctenoizi. Capul mare, turtit dorso-ventral; osul preopercular neted; narile mari, in forma de palnii,; gura terminala si protractila; ochii mari si aporpiati intre ei. Linia laterala completa, prelungita pana la baza cozii. Distanta intre cele 2 dorsale mica. Dorsala a 2-a mult mai lunga decat prima.
    Coloratia: Cafenie, cenusie cu aspect slab marmorat.
    Specia paleoforma. Relict tertiar. Traieste pe fundul apelor de munte, pe sub pietrele mari din mijlocul raului acolo unde curentul este puternic. Rapitor. (Geroge D. Vasiliu - Pestii apelor noastre - 1959).

Aspretele (Romanichthys valsanicola) este o fosilă vie şi este cel mai rar peşte din Europa, şi - după unele estimări - chiar din lume. A fost contemporan cu ultimii dinozauri, av�nd o vechime de peste 65 de milioane de ani, iar �n momentul de faţă există pericolul dispariţiei sale din ultimul său refugiu, r�ul V�lsan, r�u care izvorăşte din Munţii Făgăraş.
    Printr-un program de cercetare efectuat �n cadrul Facultăţii de Biologie sub coordonarea lector dr. Nicolae Crăciun pe parcursul a 12 ani s-a constatat că efectivul speciei a scăzut �ngrijorător, ajung�nd �n anul 2001 la un număr de 10-15 exemplare.
    �n acest moment, este singura specie de peşte ce poate fi considerată simbol naţional, după cum �i spune şi numele - Romanichthys valsanicola.
    �ncă din anii 1996-1997, Asociaţia Aquaterra, formată din cadre didactice, studenţi şi alumni ai Facultăţii de Biologie, a declarat aspretele ca specie rară, propun�ndu-l ca monument al naturii la Comisia Monumentelor Naturii din Academia Rom�nă. Asociaţia l-a pus sub protecţia legii prin demersuri legislative, propuneri şi solicitări adresate către Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului şi Academia Rom�nă. De asemenea, s-a aprobat fondarea rezervaţiei Valea V�lsanului pe 10. 000 ha pe tot bazinul hidrografic al r�ului V�lsan, din v�rful Munţilor Făgăraş.
    Au fost trimise documente la Convenţia de la Berna, documente ce au fost introduse automat �n Programul Consiliului Europei � Natura 2000 � Directiva Specii Rare şi Directiva Habitate.
    Comunitatea internaţională solicită insistent salvarea aspretelui, parte componentă a patrimoniului mondial, care supravieţuieşte numai �n Rom�nia.
    Pentru salvarea speciei de la dispariţie şi crearea de condiţii optime pentru reproducere �n captivitate, �n vederea repopulării apelor teritoriale ale Rom�niei a fost concepută o biobază specială de reproducere numită fluvarium �n curtea Facultăţii de Biologie. Acesta este un complex artificial care creează condiţiile optime de habitat propice supravieţuirii speciilor rare de peşte.
    Este de menţionat faptul că �n lume mai există doar patru asemenea biobaze, ce se găsesc �n Franţa, SUA, Germania şi Marea Britanie.
    Deşi are un efectiv extrem de redus, aspretele poate fi salvat de la dispariţie prin parcurgerea următoarelor etape:

Realizarea bazei speciale de cercetare şi reproducere �n captivitate (fluvarium). Asociaţia Aquaterra, �n conformitate cu strategia mondială a UNESCO şi ONU (Convenţia Diversităţii Biologice) va crea fluvariumul � complex de ecosisteme de apă curgătoare cu staţii de filtrare şi răcire, aerare şi creare de contracurenţi a apei, de furajare a puietului, laborator de stimulare şi forţare hormonală pentru depunerea icrelor şi creşterea puilor �n captivitate, �n vederea repopulării.
    Va multumesc pentru ca sunteti aici si sustineti ecologizarea acestei REZERVATII NATURALE ' Valea Valsanului' eu sunt reprezentant al GNM voluntar si va rog orice sesizare dar cu poza sau film(video) in care sa se vada ceea ce reclamati si ziua si data filmarii sau fotografierii si eu personal o sa ma ocup de problema dumneavostra!
    Va multumesc!

Adăugat 1 an în urmă #
  9. User has not uploaded an avatar bazil
    Neinregistrat

degeaba ne omorim cu firea poluarea vilsanului creste pe zi ce trece.NIMENI nu ia atitudine.pacat.inainte se gaseau pr riu tot felul de pesti acum....poienile vilsanului poluieaza,toate piraele ce vin in vilsan sunt poluate cu resturi de animale (momeala)ptr. ursi,statia de epurare din bradet a spitalului este doar cu numele ca de filtrat nu mai filtreaza nimic,vara apa pute a de toate,pe prundis s-a facut o mizga din cauza poluarii (probabil)alge peste nu prea mai este,pet-uri si tot felul de mizerii cit cuprinde,vai si amar de cei din aval de bradet poate ca pina la urma se va gasi CINEVA sa ia atitudine.

Adăugat 1 an în urmă #
  10. User has not uploaded an avatar pm26
    Neinregistrat

am fost si eu anul trecut in august 2010 pen Valea Valsanului.este dezastru cum arata, iar cel mai mult rau il fac locuitorii din zona si turistii. am vazut camioane care scoteau ilegal prundis din albia raului, paduri rase de pe vaile abrupe pe care in cele din urma va aluneca terenul, gunoaie, ba chiar si o turma de porci domestici din satele din apropiere. am si poze cu dovezi. am facut parte dintr-un grup de studenti biologi si ne-am pus sa mai cercetam ce a mai ramas. nici urma de asprete, iar flora si fauna locala sunt grav afectate.inca mai sunt totusi sperante datorita custodelui rezervatiei care este din germania, poate el va face mai multe, ca romanii nu prea stiu numa sa distruga, desigur sunt si exceptii. felicitari initiativei.pacat ca am descoperit site-l cam tarziu.

Adăugat 10 luni în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri