EcoSapiens »Forum » Alimentatia » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

Unt sau Margarina? Aste este intrebarea...

(22 posts)
  1. Am primit un material recent pe care l-am reactualizat la informatiile ce le stiam deja despre aceasta, si pe care vi-l supun dezbaterii. Interesant este ca in mai toate reclamele, acest produs numit MARGARINA este cu precadere recomandat pentru consum copiilor. Acestia au un sistem imunitar diferit de al adultilor sat fie ca trebuiesc distrusi din punct de vedere al sanatatii inca de la abandonarea pampersilor, fie ca se lupta pentru ca acestia sa nu mai ajunga adulti.
    Iata materialul:

Informatia a inceput sa circule in SUA
    E bine sa cititi pana la sfarsit, pare adevarat !
    Margarina a fost produsa inital pentru a ingrasa curcanii, pe cand ceeace a facut in realitate a fost
    sa-i omoare.
    Persoanele care au sponzorizat investigatia au vrut sa-si recupereze banii, asa ca au inceput sa se
    gandeasca sub ce forma sa o faca.
    Continea o substanta alba, care nu avea nimic atractiv pentru a fi comestibil, asa ca i-au adaugat
    o culoare galbena, pentru a o vinde in loc de unt.
    Acum au scos cateva noi savori, ca sa le mai vanda la necunoscatori ca voi si ca mine.
    Cunoasteti diferenta intre margarina si unt ???
    Continuati sa cititi pana la sfarsit...pentru ca este destul de interesant !!!
    Comparatia intre unt si margarina :
    Ambele au aceiasi cantitate de calorii.
    Untul este usor mai bogat in grasimi saturate: 8 grame, comparativ cu 5 grame pe care le are
    margarina.
    A manca margarina in loc de unt poate creste cu 53% riscul de imbolnaviri coronariene la femei,
    conform unui recent studiu medical dela Universitatea din Harvard.
    A manca unt, creste absorbtia unei mari cantitati de nutrienti, care se gasesc in alte alimente.
    Untul contine beneficii nutritionale proprii, in timp ce margarina are numai ceeace i-au fost
    adaugate la fabricatie.
    Untul este mult mai bun decat margarina si imbunatateste savoarea altor alimente.
    Untul a existat de secole, in timp ce margarina are mai putin de 100 de ani.
    Acuma... despre margarina: este foarte bogata in acizi grasi (aceia pe care i-au descoperit recent
    oamenii de stiinta, ca sunt foarte rai si guvernele au inceput sa ii interzica). Risc triplu de boli
    coronariene. Creste colesterolul total, mai ales cel rau si micsoreaza colesterolul bun.
    Creste de 5 ori riscul de cancer. Micsoreaza calitatea laptelui matern. Micsoreaza reactia
    imunologicaa organismului. Micsoreaza reactia la insulina.
    Margarinei ii lipseste O MOLECULA pentru a fi PLASTIC ....!!!!
    Numai acest fapt si este suficient sa evitati folosirea margarinei in viata voastra si oricare alt
    lucru care ar fi hidrogenat (asta inseamna ca se adauga HIDROGEN, care modifica structura
    moleculara a substantelor).
    Puteti incerca urmatoarele : cumparati un pic de margarina si lasati-o in garaj, sau intr-un loc
    umbros. Dupa cateva zile, veti observa doua lucruri: nu veti gasi nici muste, nici macar acei
    deranjanti tantari (ceeace ar trebui sa va spuna ceva). Nu veti putea simti nici un miros urat sau
    diferit, pentru ca nu are nicio valoare nutritiva.
    Nimic nu creste in ea. Nici macar cele mai mici microorganisme nu pot creste in ea. De ce ?
    Pentruca este aproape numai plastic !!!
    V-ar place sa ungeti pe paine prajita un Tupperware ? (ex. recipientii cu capace care se vand prin
    sistemul Super Level Marketing)
    Mai putem adauga inca ceva: ca daca luam o bucata de margarina si o punem pe gratar, sau intr-o
    tigaie ca sa prajim o friptura, va iesi un fum negru !!!
    Trimiteti prietenilor vostri...le poate fi si lor de folos !!!
    Daca va si pricepeti la chimia alimentara, astept un raspuns mai competent in aceasta privinta
    Multumesc anticipat !

Adăugat 1 an în urmă #

2. Cel mai puternic argument in favoarea untului, pe care-l pot gasi in acest moment, e faptul ca se obtine din lapte, printr-un proces cat se poate de simplu si de ecologic (ar putea oricine sa si-l faca acasa). Practic, in cazul untului se separa si se extrag (doar pe cale mecanica) grasimile din lapte, in timp ce margarina se obtine exclusiv pe cale industriala, din uleiuri vegetale tratate termic si chimic. Din start, margarina n-are cum sa fie un produs foarte sanatos si cu aceeasi valoare nutritiva ca si a untului, de vreme ce se obtine (atat de) artificial. Dar pana una-alta, e un produs alimentar care in cantitati rezonabile nu face rau nimanui.

Adăugat 1 an în urmă #
  3. User has not uploaded an avatar adrian
    Neinregistrat

Aris margarina este asa cum ii spui tu un plastic comedtibil. Este pacat ca romanii si alte popoare sarace aleg ce este mai ieftin in detrimentul sanatatii lor si al copiilor lor .

Adăugat 1 an în urmă #

4. Eu n-am stiut chestia asta pana acum , multumesc pentru informare , aris. Sincer eu nu sunt cine stie ce ecologista adica , ma rog , sunt la inceput . Am o intrebare :
    Pot lua postul tau si sa-l pun pe blogul meu ? Adica scriu sursa si tot ce trebuie . Nu iau drepturi de autor sau chestii de genul , vreau doar ca lumea ' necunoscatoare ' cam ca si mine sa stie . Multumesc inca o data . :) >:D<

Adăugat 1 an în urmă #
  5. este foarte adevarat ce spui,in primul rind noi suntem de vina pentru ca cumparam si promovam aceste porcarii industriale.....eu am mincat asa ceva pentru putin timp,dar copilul meu de cind sa nascut si pina in prezent, nu a mincat si nu o sa manince, atit timp cit va sta impreuna cu noi, adica cu familia...daca am vrea sa ne ajutam un pic, ne-am putea ajuta fara probleme, adica ,daca un prieten ,o cunostinta ,un apropiat, nu cunoaste pericolul acesta,noi care stim asa ceva am putea sa-i spunem si sa-l convingem, ca ceea ce face nu e bine ,nici pentru el nici pentru familia lui sau apropiati.....reclama din gura in gura e cea mai buna....ramine la latitudinea noastra, daca vrem sa ajutam, sau doar sa vorbim ,sa ne mai treaca un pic timpul....

Adăugat 1 an în urmă #

6. Aris margarina este asa cum ii spui tu un plastic comedtibil. Este pacat ca romanii si alte popoare sarace aleg ce este mai ieftin in detrimentul sanatatii lor si al copiilor lor .

Da asa este sunt total de acord, pretul insa conteaza de cele mai multe ori. :-|

Adăugat 1 an în urmă #
  7. User has not uploaded an avatar Ioana
    Neinregistrat

Buna !
    Sunt super de acord sa ne informam intre noi legat de ceea ce mancam, dar sincera sa fiu mi-ar placea sa fie intr-un mod mai autorizat sau mai critic, pentru ca in ultima vreme tot primesc mesaje sau powerpointuri care circula pe net (am primit unul cu exact atentionarile astea !) si unele chiar sfideaza logica – adica ar fi mai bine pentru noi sa nu credem tot ce ni se spune si sa incercam sa gandim cu capul nostru.
    Mesajul de mai sus, desi foarte bine intentionat, prezinta multe lucruri tendentios sau eronat si o sa il iau ca exemplu legat de ceea ce ziceam mai devreme :
    - Untul si margarina NU au aceeasi cantitate de calorii. De ce ? Este un raspuns logic, pentru care sincera sa fi nu ai nevoie de studii de specialitate, ci doar sa te uiti pe eticheta : untul contine 80% grasime, iar margarina contine intre 20 si 60%, in functie de marca. Nu au aceeasi cantitate de grasimi, deci nu au aceeasi cantiate de calorii !
    - Referitor la studiul de la Harvard, e plina presa de „studii realzate de o renumita universitate americana” si se poate trezi oricine sa zica un lucru si sa il dea drept rezultate de la Harvard de exemplu. Motivul pentru care mi se pare suspicioasa treaba este ca tocmai ma uitam zilele trecute pe un raport al OMS privind o serie de strategii in Finlanda si zicea ca prin politici de sanatate au scazut pe parcursul a 25 de ani consumul de unt de la 18kg/cap de locuitor la 2,5kg/cap de locuitor, iar asta a generat o scadere cu 80% (!) a mortalitatii din cauze cardiovasculare. Eu prefer sa cred OMS decat o sursa anonima.
    - Asta cu untul e de secole, margarina de mai putin de 100 de ani e genial de amuzanta  Nu are nici o relevanta, pentru ca asa ne putem gandi ca avem calul de cateva mii de ani, dar masina de un secol (mergem cu calul la serviciu?), avem pasari de mii si mii de ani, dar aioane de cateva zeci de ani (se urca cineva pe spatele unei pasari sa mearga in Grecia?) 
    - Bogatia de acizi grasi – acizii grasi sunt ESENTIALI pentru noi pentru ca sunt GRASIMI. Acizii grasi sunt de multe feluri, unii buni (nesaturati), altii rai (saturati, trans) (NU sunt toti rai! Asta e un MARE neadevar!) Este o mare greseala sa scoatem grasimea din alimentatie, pentru ca ea ne da energia sa mergem, sa desfasuram diverse activitati si ... sa gandim!
    - Tot aud faza cu molecula lipsa pentru a deveni plastic. Stie cineva care e molecula asta sau e un mit urban/alimentar?
    - Faza cu untul e natural si margarina e facuta in fabrica e cam tampa. Untul unde credeti ca e facut? Vaca face lapte, nu unt.  Asa cum amenii iau laptele de la vaca si il duc in fabrica si fac unt, la fel se intampla si cu uleiul vegetal care este dus in fabrica si facut margarina. Diferenta este ca floarea soarelui nu face „muuu”   
    - Referitor la procesul de fabicatie: margarina nu se mai face de cativa ani prin hidrogenare. Este o masura relativ noua (aprox. 15 ani) si de aceea nu prea auziti de ea, dar acum margarina se face prin alt proces, numit inter-esterificare, prin care nu mai sunt generate deloc grasimi trans (astea sunt grasimile rele de care se vorbea in text)
    - Asta cu mucegaiul nu e adevarata – eu am gasit mucegai pe margarina daca am lasat-o afara.
    Ideea de baza este urmatoarea: mancati ce va place, unt sau margarina, dar nu luati decizii bazate pe lucruri neadevarate.
    Ioana 

Adăugat 1 an în urmă #
  8. Ati auzit vreodata de Codex Alimentarius? Daca nu, sa nu fiti surprinsi. Este unul din cele mai bine pastrate “secrete deschise” ale guvernantilor din umbra. Este planificat sa intre în vigoare la 31 decembrie 2009 si s-ar putea sa fie cel mai mare dezastru pentru sanatatea noastra, asa cum lumea nu a mai vazut. Codex Alimentarius va seta standardele de siguranta alimentara, regulile si reglementarile în vigoare în peste 160 de tari, adica 97% din populatia lumii.

Denumirea Codex Alimentarius provine din limba latina si se traduce prin legea produselor alimentare sau codul produselor alimentare. Comisia de comert Codex Alimentarius este acum finantata si condusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS, ce apartine Natiunilor Unite, ONU) si FAO (Organizatia pentru Alimente si Agricultura a SUA).
    Codex Alimentarius este o colectie de standarde alimentare adoptate la nivel international, care au ca scop declarat protectia sanatatii consumatorilor si asigurarea practicilor corecte în comertul alimentar. Codex Alimentarius cuprinde standarde pentru toate alimentele, fie ele preparate, semi-preparate sau crude si pentru distributia catre consumator, prevederi în ceea ce priveste igiena alimentara, aditivi alimentari, reziduuri de pesticide, factori de contaminare, etichetare si prezentare, metode de analiza si prelevare.. În realitate, Codex Alimentarius intentioneaza sa puna în afara legii orice metoda alternativa în domeniul sanatatii cum ar fi terapiile naturiste, folosirea suplimentelor alimentare si a vitaminelor si tot ceea ce ar putea constitui mai mult sau mai putin un potential concurent pentru industria chimiei farmaceutice.

CODEX ALIMENTARIUS. O NOUA AMENINTARE SERIOASA.

(preluare http://uebcampus.wordpress.com/2009/05/25/codex-alimentarius-o-noua-amenintare-serioasa/)

Adăugat 1 an în urmă #
  9. O sursa credibila poate fi si alta sursa de informare cum ar fi un institut de cercetare,universitate etc. decat OMS , asta legat de ce a spus Ioana .Daca OMS ne recomanda margarina ca pe un produs benefic si necesar in alimentatia zilnica nu e obligatoriu sa o luam de buna .

Adăugat 1 an în urmă #
  10. User has not uploaded an avatar Ioana
    Neinregistrat

Virgilius, total de acord cu tine. Eu urmaresc de ceva vreme subiectul grasimi (de la vanitate, ca incercam sa slabesc, am ajuns fix la nutritie) si am citit cateva lucruri recomandate chiar de doctori nutritionisti de la noi - uite aici stire (am citit-o si pe alte siteuri) http://www.garbo.ro/articol/Culinar/2070/Sanatatea-in-actualitate-grasimile-alimentare.html

Adăugat 1 an în urmă #

11. Protectia Mediului
  12. User has not uploaded an avatar Mihaela Nistor
    Neinregistrat

Evitati sa consumati margarina, oricat de atragator este ambalajul si reclama. Untul este sanatos, dar are totusi multe calorii.

Adăugat 10 luni în urmă #
  13. Evitati sa consumati margarina, oricat de atragator este ambalajul si/sau reclama.
    Untul este sanatos, dar are totusi multe calorii.

14. eu unu as zice ca ambele sunt la fel... nu exista diferenta majora in final... si oricum dupa cum stim orice substanta sau amestec este daunator in anumite concentrati sau cantitati pana si apa te poate omora daca bei prea multa iar moartea prin aceasta metoda se numeste inec..desi teoretic o poti vedea ca un consum excesiv de apa.... deci nu cinsumati excesiv apa.....apa va paote omora.... sa punem un astfel e mesaj si pe sticlele de apa nu doar tigari....

15. Nu zice nimeni ca un consum de margarina te poate omori, doar ca se recomanda sa se evite pentru ca dauneaza sanatatii.
    In privinta, tigarilor, cred ca efectul lor in timp asupra organismului, il cunoastem toti.

16. problema cu margarina si untul nu se refera la numarul de calorii. acesta este irelevant pentru orice aliment atata timp cat il consumam moderat, respectand cateva principii simple de nutritie.
    problema o reprezinta tipurile de lipide ce se regasesc in cele doua alimente.
    margarina contine acizi grasi partial sau total hidrogenati (deoarece prin hidrogenare se obtine solidificarea lor, ei fiind lichizi in mod natural). acest proces de hidrogenare conduce la transformarea acizilor din nesaturati in saturati(majoritatea), iar cei ce raman partial nesaturati sunt transformati din forma lor naturala "cis" in forma "trans" (aceste doua forme se afla in relatia de izomerie geometrica ce se refera la pozitia numitor grupari chimice in rapot cu dublele legaturi carbon=carbon existente in catena acidului gras; "cis"-cand doua grupari identice se afla in celasi plan, "trans"-cand ele se afla in planuri diferite). aceste diferente conformationale sunt extrem de importante, deoarece ele modifica proprietatile chimice ale acidului gras. formele "trans" sunt nocive organismului, ele conducand la cresterea cantitatii de LDL ("colesterolul rau") si , prin urmare diminuand-o pe cea de HDL.
    pe de alta parte, organismul are nevoie de grasimi naturale (deci sub forma izomerului "cis"-asa is majoritatea in mod natural), precum si de acizi grasi esentiali(pe care nu ii poate produce organismul nostru) de tip omega3 si omega6. acestia provin aproape invariabil din surse animale(peste, de exemplu).
    untul contine si el o cantitate mare de grasimi saturate precum si colesterol, insa, fiind natural, nu contine grasimi de tip "trans". asadar, consumul unei cantitati mici de unt este binevenit, deoarece acesta poate aduce un aport binevenit de lipide precum si de energie(grasimile saturate si colesterolul au si ele rolul lor in organism, insa in cantitati moderate). excesul, ca orice exces, poate avea urmari neplacute pentru sanatate...ca sa citez un binecunoscut spot publicitar: "consumul EXCESIV de sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii" :)))))
    in alta ordine de idei, ceea ce este natural si comestibil nu are cum sa dauneze atat timp cat este consumat cu moderatie si in echilibru cu celelalte elemente ale dietei.

17. inaine iubeam margarina dar acum nu-mi mai place gustul . . . prefer untul e mult mai sanatos . . .

Adăugat 6 luni în urmă #
  18. ii sfatuiesc pe toti sa manance unt . . .

Adăugat 6 luni în urmă #

19. User has not uploaded an avatar Daniel
    Neinregistrat

Cat pot sa fii de prost..., Constantin Tudose. Moartea prin inec nu este produsa de un exces de apa in stomac, si de prezenta apei in tractul respirator si in plamani. Tu probabil ca nu stii sa bei apa.
    Iar pentru cei care inca mai traiesc in lumea frumoasa din reclamele tv..., chiar aveti nevoie de un studiu academic pentru a intelege ca untul este produs din lapte si atat, iar pentru margarina iti trebuie
    un compendiu de chimie? Motivul pentru care margarina are un gust oarecare este continutul acesteia de arome si potentatori de gust.

Adăugat 5 luni în urmă #
  20. Unt sau margarina? Daca puneai intrebarea "Unt sau vaselina?" erai mai aproape de adevar. Nu exista nici un argument in favoarea margarinei. Daca vreti sa va convingeti de "valoarea nutritiva a margarine" faceti urmatorul experiment: luati o cantitate oarecare de margarina si puneti-o afara, la soare: nici macar mustele n-or sa fie atrasa de ea!
    De ce sa fim noi, oamenii, mai prosti ca mustele?

Adăugat 5 luni în urmă #
  21. User has not uploaded an avatar ady
    Neinregistrat

margarina difera cu un atom de plastic, nu cu o molecula

Adăugat 5 luni în urmă #
  22. User has not uploaded an avatar 8
    Neinregistrat

Lantul de hranire fastfood, bauturi carbo-gazoase, margarina, salam etc

Adăugat 5 luni în urmă #
  23. Acum, nu stiu cati mai sunteti atenti la discutie. Aduc si eu un stegulet rosu pe masa ... de margarina!

Este folosita in zilele noastre in producerea a 99,99% din produsele de patiserie de tip foietaj.
    Rareori mai poti gasi croissant sau foietaj frantuzesc cu unt. Untul pentru patiserie difera de cel tartinabil, avand mai putina apa si fiind astfel potrivit pentru procedeul de preparare a aluaturilor pentru foietaje.

In patiserie se folosesc doua tipuri de margarina. Cea pentru foietaje si alta mai moale, ca grasime in locul unturii animale care era folosita odinioara.

Veti spune ca nu e drept, poate. Da, stiu. Si mie imi plac produsele de patiserie!

Acum, ar mai fi bine pentru sanatatea ta sa stii si ca o buna parte din umpluturile folosite in patiserie sunt prea putin sau de loc naturale.
    De exemplu acele umpluturi cu arome de fructe,
    a caror singura legatura cu fructul poate fi aceea, ca
    intamplator soseaua pe care a circulat camionul/duba care transporta la fabrica materiile prime ( glucoza, arome identic naturale, zahar rafinat,...) sa fi trecut pe langa o livada sau o piata de fructe.

Adăugat 3 luni în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri