sunt un energy broker,in italia....asta o fac ca si o a doua meserie,,precizez ca stau in italia,dar sunt din timisoara......m-am inscris la aceste cursuri ,care din pacate nu sunt foarte ieftine,circa 16000 de euro, pina la final.....sunt mai multe etape de pregatire....anul trecut am venit in romania si am venit cu un proiect care ar fi scos romania din rahat.....le-am zis de intentia mea avocatului meu ,un diplomat in stiinte si am decis ca ar fi bine sa il punem in aplicare....problema era cu cine te aliezi la bucuresti...poti sa ramai fara proiect imediat.cu toate ca proiectul era in capul meu....dar cu temerea asta sunt si acum......adica eu nu doresc sa ma imbogatesc, dar nici nu vreau sa fiu fraierul cuiva......deja m-am saturat de escrocheriile politicienilor....adica iti fura proiectul si profita de pe urma lui, dar nici nu ajuta tara sau pe romani.....sper ca intelegeti lucrul asta.....deci in primul rind avem nevoie de o lege..in 1997 italia impreuna cu alte 160 de tari au semnat un acord de diminuare a CO2,cu 5%......in schimb ei au crescut noxele cu 11%....deci o problema majora....in 20 februarie 2007,intra legea CONTUL ENERGIA. ei din acel moment ,au inceput sa plateasca pe facturile de curent 10% din consumul de curent ,pentru fonduri renovabile...deci a iesit legea si au inceput instalarile de panouri.....ITALIA cumpara in mare parte curent de la francezi si nemti,cu 80 euro centi kw....statul a decis sa impuna la ENEL, cum e la noi RENEL, ca toti producatorii de curent din italia ,sa poata sa se lege la reteaua lor si sa si primeasca in reteaua lor tot curentul produs de acestia....pina in 2020 italia are nevoie de 9500de mw..si sunt doar 80-120-instalati pina acuma....furnizori de baza sunt de calitate.TENESOL-FRANTA.....CONERGY,ALEO-GERMANIA....HELIOS,BEGHELLI-ITALIA...ASTIA SUNT FURNIZORI DE MATERIALE, ADICA PANOURI Fv.....apoi ai nevoie de parteneri financiari, apoi de un parteneriat de mediu,pentru informatii aprofundate si pentru imagine..( ceea ce nu cred ca exista la noi)...LEGAMBIENTE, in italia....instalatile in retea sunt de trei feluri( pot fi si retele independente, adica cu acumulatori,pentru stocarea de energie,pe timp de noapte)instalatie care nu este integrata(adica pe pamint),instalatie semi-integrata(pe acoperis, pe fatade,terase etc),instalatie integrata(incastrata in acoperis sau fatada)...toate au un tarif aparte....trebuie sa ai proiectanti si personal calificat pentru a vedea daca se poate monta sau nu o instalatie intr-un anumit imobil.... de la 1-3kw[non-integrat(€0.40kwh)semi-integrat(€o.44kwh)integrat(€o.49kwh).....1kw=8m2.....sunt doua moduri de a exploata ;schimbare la post sau transmisie in retea...adica prima(daca produci curent toata ziua si tu nu consumi aproape deloc,pentru ca esti la serviciu sau nu ai nevoie,atunci totul merge in retea...cind vi acasa seara si consumi din retea ,se compenseaza...daca produci mai mult decit consumi,ai dreptul la il consumi surplusul anul viitor)...sau al doilea (poti sa produci curent pentru al vinde, doar pentru al vinde,nu ai voie sa -l consumi pentru tine....aici ai bani si de la stat si de la gestionarul electric... e rentabil...in ambele situatii.......mai este si metoda de calcul ,adica cam ce nevoie are un imobil sau o familie de energie......dar cam atit pentru astazi.....poate ca v-am lamurit un pic cum sta situatia...o instalatie de 200kw costa cam 1116000€,ai nevoie de 1700m2...aici vb de panouri de calitate garantata 25 ani....daca nu poti cumpara din CHINA,TURCIA,GRECIA etc...dar nu stiu cit functioneaza....totul e realizabil ,daca se vrea...nu va ginditi sa va imbogatiti peste noapte....