EcoSapiens »Forum » Resurse naturale » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

Prea multi oameni vs. prea putine resurse

(17 posts)

1. http://www.recomandarea-zilei.com/2009/03/ce-mai-e-si-asta-noua-ordine-mondiala.html
    Astept comentarii dupa ce vedeti filmul!

Adăugat 1 an în urmă #

2. Folex - solutia la criza energetica
  3. User has not uploaded an avatar Elsolo
    Neinregistrat

Prea multi oameni? Cred ca populatia e mai mult in scadere....drastica! Global...

Adăugat 1 an în urmă #
  4. Care film?
    Ca ma duce la un "articol" pe care l-am mai vazut prezentat acum vreo 2 zile si la noi pe forum.

Bogdan

Adăugat 1 an în urmă #
  5. Bogdan,
    La sfarsitu articolului se afla un film de 2 ore, la noi pe forum l'ai vazut probabil la Codex Alimentarius dar filmuletul cuprinde mult mai mult fapte.
    Vizionare placuta.

Adăugat 1 an în urmă #
  6. Elsolo o parte a filmululi la asta se si refera la faptul ca se doreste o reducere drastica a populatiei pentru a proteja resursele naturale ale planetei.

Adăugat 1 an în urmă #
  7. Se planuieste de destul de mult timp colonizarea unui alt corp ceresc
    Sa stiti ca atatea decenii de cercetare in domeniu au dus acest "vis" foarte aproape de implinire
    La inceput (prin anii 60-70) se discuta despre colonizarea lunii insa sunt multe impedimente; mult mai multe decat a doua idee care a inceput sa circule prin anii 80: colonizarea planetei Marte.
    Si pentru luna sunt niste planuri insa nu prea este vorba de un numar mare de oameni care sa paraseasca Pamantul ci mai mult de amenajarea unor observatoare si statii de cercetare
    Insa cu marte e alta treaba
    Am impresia ca deja exista un plan de colonizare insa s-ar putea sa ma insel
    In orice caz se fac proiecte pentru o naveta care sa duca un echipaj pe marte
    Si dupa ce se reuseste acest lucru este doar o problema de timp pana se vor construi orase pe Marte
    Daca ma intrebati pe mine in 20-30 de ani o sa avem posibilitatea sa cumparam o casa pe Marte
    Daca este profitabil nu stiu insa mi se pare o idee mai buna decat reducerea populatiei

Adăugat 1 an în urmă #

8. User has not uploaded an avatar lex
    Neinregistrat

Matei, cred că versiunea ta e una multe prea futuristă. am văzut destul de multe documentare pe tema asta, şi sunt convinsă că încercarea de colonizare a unei alte planete nu este deloc un proiect pe termen scurt (20-30 de ani, aşa cum afirmi tu). şi având în vedere clima de pe Marte, şi condiţiile de viaţă (care nu prea sunt), nu cred ca ar fi o alternativa prea drguţă vieţii pe Pământ. părerea mea.:)

Adăugat 1 an în urmă #
  9. Cine spune ca sunt prea putine resurse ?
    Petrol poate ca da , dar :
    - soarele
    - vantul
    - valurile
    sunt surse inepuizabile de energie exploatabila .
    Valurile sunt considerate acum o sursa de energie regenerabila PREDICTIBILA si cu siguranta ca se vor construi dispozitive care sa transforme eficient forta valurilor in curent electric , este doar o chestiune de timp .
    Apoi parcurile eoliene amplasate in larg sunt iarasi o solutie foarte buna .
    Parcuri imense de panouri solare infiintate in deserturi ...
    Parca totusi sunt resurse dintr-o data ...

Adăugat 1 an în urmă #
  10. User has not uploaded an avatar eu
    Neinregistrat

mama cata naivitate poate fi in tara asta. nu pot sa cred ca voi puneti botul la toate porcariile care se vehiculeaza. toti sunt experti, toti fac fel de fel de prognoze, dar nici macar 1% din ele nu se adeveresc. stati linistiti ca inca nu vine sfarsitul. beti si va veseliti ca plata voastra multa este in ceruri.

Adăugat 1 an în urmă #
  11. eti si va veseliti ca plata voastra multa este in ceruri.

Aici observam un exemplu de naivitate :)

Adăugat 1 an în urmă #
  12. Or plati bine aia in ceruri? Pot sa-mi negociez in lire sterline? Sau in $?

Bogdan
    PS Ca tot veni vorba, cate ceruri sunt in total?

Adăugat 1 an în urmă #
  13. nu stiu ce sa zic despre sfarsit dar eu zic sa traim prezentul
    pe care daca stau si ma gandesc bine foarte putini il traim din cauz atator probleme care le avem cu toti
    TRAITI CLIPA OMENI BUNI
    NU VISATI LA VIITOR

Adăugat 5 luni în urmă #
  14. Pentru @filipan,

Corecte si pertinente obesrvatiile tale, si putini stiu ca noi suntem "crescuti" cu petrol.....cu ghilimelele de rigoare, in sensul ca in ambientul confortului urban in care ne desfasuram activitatea, indiferent in ce directie ne atintim ochii, structural si mascat se afla hidrocarburile si derivatele sale.....

Din punct de vedere energetic, banalul click cand aprindem lumina, isi gaseste originea in proportie de aprox. 70% in centralele electrice alimentate tot de hidrocarburi....

Sa amintim si de suportul agriculturii intens sustinute, referindu-ma evident la ingrasamintele chimice derivate tot din hidrocarburi?

Evident ca problema energiei electrice cu siguranta isi va gasi rezolvarea in sistemele regenerabile, avand totusi rezerve cu privire la viitorul conversiei fotovoltaice, in sensul ca celulele componente ale panourilor fotovoltaice, referindu-ma la cele mai evoluate, din punct de vedere al randamentului conversiei, au la baza metale rare, cum ar fi de exemplu "indiu", metale care au intrat deja in declinul extractiei.....

Din acest punct de vedere, este putin probabil sa scada pretul panourilor fotovoltaice, atata timp cat nu se vor gasi solutii care sa substituie metalele rare, si care in prezent asigura maximul de randament al conversiei fotovoltaice.

Din acelasi motiv se speculeaza ideea ca productia celulelor fotovoltaice si implicit a panourilor fotovoltaice, va inregistra un puternic declin inca din anii 2015....

Energia valurilor ocupa pozitia cea mai inalta de densitate energetica, dintre toate sursele regenerabile, deoarece marea lor majoritate (80%) isi regasesc originea in interferenta vantului cu suprafata luciului apei a marilor si oceanelor, interferenta provocata de deplasarea maselor de aer in miscare, care sunt generate la randul lor, de radiatia solara neuniforma.....

In lume sunt deja cateva zeci de sisteme operationale care convertesc energia valurilor, http://www.emec.org.uk/wave_energy_developers.asp dar pasii in aceasta directie sunt relativi timizi, din divese motive, preponderent tehnice, si nu in ultimul rand, politice....

Cineva spunea mai sus ca sa traim clipa.....

Perfect de acord, sub rezerva ca noi la randul nostru nu trebuie sa uitam ca suntem datori ca sa visam la viitor, deoarece noi cei care acum si aici, ne facem cunoscute opiniile si punctele de vedere, avem aceasta posibilitate tocmai datorita celor care au visat, si care au pus bazele civilizatiei moderne, asa cum o cunoastem noi acum.

Adăugat 5 luni în urmă #
  15. Tot in aceeasi idee, e si filmul "Home" (2009) ...

Adăugat 5 luni în urmă #
  16. naivitate ..cine a zis-o a nimerit ... pai unu nu o sa colonizam marte in adevaratul sens al cuvantului in 20-30 de ani cred ca nici in 200 dar asta e altceva... apoi petrolul pe terminate???? este chiar asa de adevarata faza asta.... eu unu imi aduc aminte cu placere de cursurile colegilor din facultate cei de la foraje speciale unde invatau ca, cu cele mai moderne tehnologi existente acum un zacamant de petrol este extras doar in proportie de 22-35% restul ramane acolo in roca asteptand sa se " rearanjeze rocile" pentru a putea din nou sa fie redeschisa sonda dupa cateva zeci de ani bunii... daca petrolul ar fii asa de usor de scos afara 100% din stratul de roca atunci de ce ar mai fora astia pe fostele locati cu sonde din perioada anilor 38-43 cand nemti le construiau in romania pentru asi aproviziona armata cu combustibil ...de ce ar mai fora petromul alte sonde acolo unde candva altii au extras tot petrolul.... si mai ciudat de atata e ca de cate ori se zvoneste ca nu mai e petrol pretul lui sare brusc in aer apoi dupa o perioada se mai aseste cate un zacamant minune.... sincer cred ca povestea asta cu petrolul care se termina si nu se mai termina am auzito de prin 95 cand incepeam primele ore e chimie in generala.... nu zic ca nu e o resursa care sa fie inepuizabila ...dar am impresia ca avem mai mult petrol in adancurile pamantului decat lemn a vazut planeta asta in toata existenta ei ... ma rog poate exagerez dar se pare ca multa lume face asta ... oricum incercati sa treceti prin ploiesti pe la universitatea de gaze si petrol si sa stati la cateva cursuri de foraj special si o sa va faceti o alta impresie despre cea ce inseamna extractia petrolului si ce resurse ar mai fii.....

distractie placuta

Adăugat 5 luni în urmă #
  17. Speculatiile sunt speculatii, si asa vor ramane, fara sa fie vorba in cazul asta de "Matrix", dar nici de naivitate..........in schimb informatiile certe, si care s-au confirmat de timp, "deseneaza" destul de acurat tendintele........

Ca vrem sau ca nu vrem, "ora exacta" se da in Statele Unite ale Americii, "locomotiva" care trage dupa ea economia, atat la propriu, cat si speculativ, si totodata progresul tehnologic al umanitatii, si nu trebuie sa fim politologi de marca, sau analisti economici cu inalte studii, ca sa vedem directia spre care se indreapta America, referindu-ma la intentia acesteia de a schimba politica energetica, abordand cu seriozitate si radical, energia regenerabila, pentru a evita cat mai mult cu putiinta dependenta de hidrocarburi.

Informatii pe "net" se gasesc extrem de multe, care de care mai plauzibile, mai mult sau mai putin credibile si pertinente, ......si depinde de capacitatea noastra doar, de a filtra si selecta informatiile care se dovedesc a fi reale, si care sunt probate de realitate, pentru a contura cat mai precis problematica resurselor naturale ale Terrei.

Nu sunt pro, dar nici impotriva americanilor, dar imi vine greu sa cred ca de dragul diminuarii emisiilor de CO2, acum America imbratiseaza energia regenerabila, si este dispusa sa abandoneze "cornul abundentei", asigurat cu petrol, datorita careia a devenit si este cea mai dezvoltata natiune de pe glob.

La fel, nu cred ca America si-a atribuit rolul de "jandarm" mondial, doar ca sa apere doctrinele democratiei, prin razboiele care le poarta in lume.

In "duiosia" si generozitatea ei, America sprijina financiar, logistic si militar democratia, si drepturile fundamentale ale omului, strict si doar acolo unde are interese economice, bazate in principal pe resursele naturale.

Cel putin pentru mine, petrochimia, in speta forajele petrolifere, reprezinta nu mai mult decat un subiect demult apus ca si fascinatie, si sub rezerva ca sunt bine informat, consider ca pretul petrolului oscileaza, din doua motive:

1. Speculantii, pe baza raportului cerere/oferta, dar pe dos,
    2. Extragerea titeiului din puturi de extractie de adancime mai mare, precum si din alte site-uri petrolifere, care necesita instalatii mai complexe, si implicit costuri mai mari.

Ipotetic vorbind, "merele" pe care le culeg din copac, si fara efort, de la baza copacului, le vand la un pret mic, iar cele pentru care trebuie sa ma ridic "pe varfuri", la un pret mai mare.

Lucrurile se schimba, in sensul de a scumpi si mai mult, daca constat la un moment dat ca vine vremea cand nu o sa mai ajung la "mere".

Si ce o sa fac?....anticipez momentul, scumpesc pretul pe kg, si cumpar o "scara", sa-i zicem..... Investitia in "scara" mi-o acopar, deoarece am scumpit in prealabil pretul.

Si pe masura ce creste efortul si cheltuielile pentru a strange "merele" dispuse din ce in ce mai sus, in egala mesura cresc si pretul, pentru a-mi mentine in limite cel putin rezonabile, acoperirea cheltuielilor, si bineinteles, profitul.

Nu ma obliga nimeni, si nu merita efortul si investitia de a culege "merele" din partea superioara a copacului, atata timp cat in jurul meu sunt copaci cu "mere" pe care le culeg extrem de usor....si pot sa-mi satisfac necesarul zilnic contractual, deoarece o ma pot intoarce ulterior la "merele" de mai sus, si care necesita investitii in plus, cu cheltuieli ulterioare mai mari, ca sa le culeg.

Tratata problema strict speculativ, daca stiu ca "livada mea" a inceput sa se "usuce", si ca in viitorul apropiat nu o sa imi pot asigura acelasi profit, scumpesc artificial pretul, in sensul "bani albi, pentru zile negre".

Daca fortez prea mult "coarda", nu mai reusesc sa imi vand "merele", si accept preturi mai de bun simt, (ca si acum, in "criza") chiar daca stiu ca va veni ziua cand as putea ramane fara "mere", ca doar ma interesaza profitul, iar asta acum!......nu?

Si oricum, pe masura ce timpul trece, o sa fiu obligat ca sa scumpesc radical pretul, ca sa ajung obligat de imprejurari, si la "merele" care sunt cel mai sus, si mai greu accesibile.

Dar la un moment dat o sa intru in conflict de interese din cauza pretului ridicat si a investitiilor din ce in ce mai scumpe, si care inevitabil vor deveni nerentabile, atata timp cat nu o sa mai pot sa inregistrez un plus profit.

Si vor ramane pentru eternitate cateva "mere",............si in mod egal, petrol.....in sensul ca nu se va termina niciodata!

Referitor la produsele de inalta tehnologie, care presupune un elaborat proces de fabricatie cu tehnologii sofisticate si scumpe, destinate in final vanzarii/cumpararii, la inceput inregistreaza preturi mari, intangibile pentru cei mai multi, preturi care ulterior vor scadea in timp, devenind accesibile, aproximativ tuturor.

Nu acelasi lucru se intampla cu preturile tranzactionate ale materiilor prime si resurselor naturale, care dimpotriva, cresc!

Oare de ce????.....datorita abundentei???.....personal cred ca doar din cauza diminuarii resurselor, potrivit careia satisfacerea pietii de consum necesita tehnologii mai scumpe pentru mentinerea aceluiasi volum de extractie, si nu in ultimul rand, datorita speculei, generate de fapt insasi de acesti factori.

Ca sa fac referire si la subiectul acestui topic, da, sunt prea multi oameni, raportat la putinele resurse, si la accesibilitatea acestora!

Conflictele, neintelegerile, si razboaiele care au fost sunt si vor fi, vizeaza direct, sau indirect, doar resursele naturale, si proasta gestionare a acestora.

Excelentele prestatii ale omului in general, pe marginea inteligentei sale native, sunt umbrite din pacate de "reminiscentele" evolutive, mostenind printre altele si instinctul animalului de prada.

Cu siguranta s-ar gasi cineva care sa spuna, si pe buna dreptate, ca imprumutam din natura, comportamentul si instinctul animalului de prada.

Corect!....si in ciuda faptului si pretentiei ca suntem fiinte inteligente, inca din vechime am "imprumutat" din natura, termenul de "proprietate", moment in care inca de pe atunci am trasat linia de demarcatie intre cei care au, si cei care nu au.

Si cate bogatii naturale mai erau pe atunci!.....virgine si neexploatate chiar!.....dar si conflicte!

Dar asa a ales omul primordial, ca sa aiba acces doar "elitele", cum la fel este astazi, si va fi in continuare, pana cand genetic, omul nu va suferi o schimbare.

Omul are o "proprietate", tocmai datorita faptului ca altul nu are....si a ales acest sistem de "valori" si de inechitate sociala, inca din vremuri timpurii, "proprietate" de unde si senzatia de "bine", fericire(bogatie), si prosperitate.......dar, doar pentru unii.

Ca sa te simti fericit (bogat), trebuie in mod obligatoriu, ca un altul sa fie nefericit (sarac).....deoarece daca in mod liniar toti ar fi fericiti (bogati), ar lipsi etalonul, unitatea de masura prin care sa ne comparam, intre noi insine.....iar fericirea (bogatia) ar fi monotona.....de fapt, cred ca nici nu ar mai exista ca stare.

La fel si eu, nu am pretenia ca as fi diferit, facand parte din sistemul actual, dar fac eforturi ca sa gandesc in acest mod abstract, spre intelegerea sintagmei "prea multi oameni vs. prea putine resurse".

Toate cele bune!

Adăugat 5 luni în urmă #
  18. @ Daniel Maftei,

felicitari nici eu daca incercam sa o explic nu imi iesea mai bine... ai eusit sa imi citesti gandurile... da ne-am dezvoltat si ne-am inmultit mai mult decat ne permit resursele ... sper ca asta sa fie unul dintre motivele ce va grabi procesul evolutiei si trecerea la o noua perioada de progres si dezvoltare atat tehnologica cat si spirituala... nevoia a fost intotdeauna catalizatorul care a fortat lumea sa evolueze si sper ca si acum ne va indrepta pasi catre directia corecta... insa mai sper ca schimbarea sa fie una pasnica si am multe indoieli ca aa va fii... sper spre binele nostru si al celor care vor venii ca lucrurile vor merge cum trebuie.... universul e mare si e loc destul pentru 7 sau 20 de miliarde de oameni.

Adăugat 5 luni în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri