Buna ziua, numele meu este Florenta Matis, si in contact cu cativa investitori am vrea sa amplasam pe o suprafata de 20 ha panouri solare..Unde trebuie sa ne adresam inainte, ce avize trebuie sa mi se dea si ce legi trebuie sa consult inainte pentru a ma documenta??
In speranta unui raspuns favorabil va rog sa primiti expresia sentimentelor mele de respect!
EcoSapiens »Forum » Energie solara » Deschide un Nou Subiect de Discutie »
Panouri solare!
(45 posts)-
Adăugat 1 an în urmă #
-
-
Trebuie sa faceti o firma de producatori de energie electrica,avizele si certificatele verzi
se dau de la ANRE.Tot de la ANRE se dau si autorizatiile,binenteles se face un proiect care va fi autorizat si in final energia trebuie sa fie livrata in reteaua nationala de distributie.
Exista in lume chiar si in Bulgaria,grecia astfel de plantatii cu panouri si functioneaza eu am vizitat citeva,le urmaresc pe internet si vad si cit au produs pe zi.Am discutat cu multi care au asemenea sisteme si sigur va spun ca investitorii dvs.trebuie sa stie ca pentru 20 de hectare cu toate accesoriile necesare producerii si injectarii in reteaua publica le trebuiesc ceva bani minim 500-600 milioane de euro!!!Adăugat 1 an în urmă # -
@florenta
pentru mai multe informatii sunati la 0751 489337.
documentatia este stufoasa, eventual o adresa unde sa va trimit pentru studiu pliantele.cu stima,
cosmin scortea
director proiecte
scosmin30@yahoo.comAdăugat 10 luni în urmă # -
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, pe aceasta cale imi cer scuze pentru raspunsul tardiv.
Adăugat 3 luni în urmă # -
S-au estimat gresit niste costuri, pretul a doua hectare cu panouri ar fi de mai multe miliarde de euro, nu doar de 500 milioane.
Adăugat 3 luni în urmă # -
@florenta
Imi cer scuze dar forumul nu suporta toata informatia.
Este vorba si de informatia clasificata care este produsul fiecarei societati.
Daca doriti informatii luati Legea 220/2008 privind producerea energiei electrice din surse regenerabile.
Pretul estimativ 1w/3,8-4,0 euro, (prefezabilitate, fezabilitate, avizare, proiectare, achizitie, executie, racordare, contractare energie).
Cam acestia sunt pasii de rigoare.
http://www.scribd.com/doc/7899651/LEGE-Nr220-din-2008-Stabilirea-Sistemului-de-Promovare-a-Producerii-Energiei-Electrice-Din-Resurse-Re-Genera-BileCu stima,
Cosmin SCORTEA
0755 208060
0751 489337
scosmin30@yahoo.comAdăugat 2 luni în urmă # -
@dani: cred ca e o greseala si mai mare.... 2 Ha cu cateva miliarde de euro?
Adăugat 1 lună în urmă # -
Fals. Tot e fals! Nu faceti decat sa descurajati povestea. Daca nu o faceti voi, mai bine sa taceti...
Pe 20 de ha faci o statie solara de max 8 Mwh. Ceea ce inseamna un proiect de max 20 de mil euro. Te costa cam 2,5 mil euro per 1 Mwh...Adăugat 1 lună în urmă # -
@sdo
Pentru a fi corecti unii fata de altii daca tot scrii si sustii unele lucruri, te rugam inregistreaza-te.
Pentru cunostintele dumneavoastra in medie pe 20 ha de teren plat incap in medie 15/17MW, in functie de caile de acces si pozitionarea statiilor.
Costurile per MW asa cum spui tu sunt doar echipamentul 2,5 mil (doar panourile, nimic altceva), restul de echipamente (suportii baterii de panouri, elemente de reglaj si stabilitate, cablurile electrice), unde mai pui lucrarile aferente terenului (drenaje, strapungeri subtraversari cabluri, coloane, nivelari, tasari) lucrari aferente montajului (betonari, echilibrari alinieri, lucrari de topometrie) lucrari aferente transportului si managementului echipamentelor in santier, lucrari elecrtice de montaj racordare si punere in functiune, probele de retea.
pe langa acestea proiectul in sine, arhitectura, aprobari avize, taxe, proiect pentru racirdare, avize, aprobari locale, ATR, Mediu, Contract Racordare, Licenta de Productie, taxele aferente ATR, Licenta de Productie, Dosar PAC, Autorizatie Constructie s.a.m.d, toate acestea si inca multe alte taxe duc in final la un pret final pe MW = aproximativ 5500-6800 euro/MW final, diferenta fiind data de eventualelel lucrari aferente pregatirii suprafetei de locare sau a distantei campului fata de statia de racordare, sau in cazul in care transportatorul decide in urma studiului de retea sa se construiasca o statie proprie atunci cheltuielile per MW cresc cu 25%.
Domnule SDO, aceasta este realitatea cruda in domeniul fotovoltaice.
Nu vreau sa par a va face morala dar nu este bine ceea ce faceti, dezimformarea ne costa pe toti.
Pentru alte informatii va stau la dispozitie.Cu stima,
Cosmin SCORTEA
0755 208060
scosmin30@yahoo.com
va multumesc pt timpul acordat.
Adăugat 1 lună în urmă # -
@cornel eftenoiu
Astept o adresa de mail pentru a va putea trimite un time table pentru cei 5 MW
Termen de executie pasii exacti si valoarea serviciilor.Cu stima,
Cosmin SCORTEA
0755 208060
scosmin30@yahoo.com
Buna ziua
M-ar interesa si pe mine un sistem de incalzire complect pt o casa cu supraf de 150 mpAdăugat 1 lună în urmă # -
Centrala pe peleti,se dovedeste a fi f buna,mai buna ca cea pe lemn,mai economica ca cea pe gaz...
Puterea maxima 20KW este suficient!Adăugat 1 lună în urmă # -
Scortea,ce mai faci omule? Eu nu cred ca este criza in domeniul energetic ,deoarece tocmai azi am platit factura la energie electrica ...criza criza dar se scumpeste mereu fara absolut nici un motiv!
Cursul de facturare este binenteles la euro 4,27 chiar daca poate fi si 4 lei.
Ultima scumpire la transportul energiei electrice si distributie pana la client sa datorat cica scumpirii gazelor. Am vzt apoi cum presedintele ANRE a prezentat la tv cateva tabele de unde a demonstrat victorios ca in Romania curentul este cel mai ieftin...
Cred eu ca in maxim 5 ani dupa liberalizare pretul va sari de 40eurocenti/1kwh.Apropos de planturi cu fotovoltaice,am vzt la nivel de tara ca sunt peste 30 de proiecte mari cu fonduri europene dar nimeni nu a primit bani.. exemplu TIMIS 20 MW FOTOVOLTAIC!!!
Dupa 2 ani de proiecte nici o instalatie in picioare ...Adăugat 1 lună în urmă # -
Salut Tim.matrix
"Apropos de planturi cu fotovoltaice,am vzt la nivel de tara ca sunt peste 30 de proiecte mari cu fonduri europene dar nimeni nu a primit bani.. exemplu TIMIS 20 MW FOTOVOLTAIC!!!
Dupa 2 ani de proiecte nici o instalatie in picioare ... "Ai cumva idee de ce?
PS. Cifrele de 2,5 mil euro/MW deocamdata este utopica. Un pret real se afla intre 3,5 si 4 mil. parca, fara teren. Daca gresesc, rog sa fiu corectat. Auzisem de Germania, anul trecut s-a ajuns undeva la 3 mil/mw, la fel, fara teren, si bineinteles, este vorba de nemti.
Dar si 600.000.000 euro/20 ha mi se pare tot o exagerare. Unora chiar le place sa se joace asa cu numerele....Adăugat 3 săptămâni în urmă # -
marius@ ce sa spun ,preturile incep sa se aseze.Nu vor fi mai mari ca in Germania dar nici mai mici.vor fi egale deoarece au o politica clara investitie=amortizare +beneficii pe baza de contract.
la noi insa este o problema inca cu legislatia. daca analizam toate legile ee care se tot dau,se modifica se inlocuiesc reiese ca e treba complicata pt unii.
Daca studiem bine legea totusi avem un inceput bun in acest sens,eu am gasit o bresa si voi incerca sa vad daca se poate vinde energia produsa direct unor consumatori si nu pe piata de energie unde primesti cam putin deocamdata. investitorii vor intelege ca treaba cu energia este profitabila si sigura.
Eu abia astept sa montez o instalatie fotovoltaica conectata la retea sa spargem ceata....de dimensiuni mici maxim 30kwp. Planturile cu fotovoltaice sunt in alta categorie si sunt multe de spus,tehnic vb...
Conectare in grid instalatie complete pret echipamente nu depaseste 5000 euro/1kwp la cel mai inalt nivel,de aici in colo pretul poate doar sa coboare in jos cu panouri mai ieftine cu un randament mai mic sau garantie mai mica la sistem....Adăugat 3 săptămâni în urmă # -
Te-ai aprins cam tare Cosmin....
In prezent particip la un astfel de proiect in derulare si imi pare rau ca esti asa suparat. Se afla undeva in Braila, pe 10 ha de teren. Panourile (in numar de cca 14000 buc) costa efectiv undeva la 6.7 mil euro (cam 1700 euro / kwh). Pana la aproape 11 mil euro (cat este efectiv proiectul) sunt alte costuri cu elementele de ansamblare a panourilor, echipamentul de convertire a energiei in curent alternativ, etc, la care se adauga si amenajarea efectiva a parcului.
Stii cum e... fiecare cu realitatea lui.....Adăugat 3 săptămâni în urmă # -
@SDO, sa inteleg ca vine alt proiect in faza de proiect? Cred ca stii cate proiecte de acest gen sau depus... pretul calculat de 1700 euro /kwp la panouri este un pret f bun nimic de zis dar este doar de plecare,pana la finalizare sa nu uiti si de transport. Suma proiectului este de 11 milioane de euro?
Pretul corect este 4000 euro/kwp instalat si include doar panouri ,echipamentele de convertire,conexe si structura de montaj si prindere ,nu si montajul!!!
in plus de asta care este garantia cu panouri ieftine ,care nu au fost testate? rezistenta in timp?
Daca esti bine documentat despre proiect mai da te rog ceva detalii:ce putere instalata are proiectul?
14000 de buc PV rezulta maxim 3MWp si nu este necesar o suprafata de 10 hectare.Adăugat 3 săptămâni în urmă # -
@ sdo
Nu ar trebuii sa dezimformezi lumea cu ceea ce nu este real controlat sau certificat
Scuza ma dar tu tot nu vorbesti de puterea instalata a ceeace faci (implementezi sau evaluezi)
10 ha maximum 6,5MW x 5500 euro/kw = 3,575 mil euro
10 ha parcul la care lucrezi 3,575 : 1,1 = 3,25MW ( dupa pretul meu calculat ce se poate face)
conform calculelor lui tim.matrix mai mult de 2,5MW nu instalati, asa ca te rog inca o data nu dezimforma, te minti pe tine la final.
tim.matrix este un tip care stie ce vorbeste, omul asta importa si monteaza panouri si sisteme fotovoltaice, il cunosc personal, stie sigur ce vorbeste.
asa ca sdo te rog nu fa afirmatii pe care nu le poti sustine.cu stima,
cosmin scorteaAdăugat 3 săptămâni în urmă # -
@tim
salutare omule!
cum merge pe la bucale?
titi, trec prin bucuresti pe la sfarsitul lunii, esti?
da si tu un semn de viata.cosmin
Adăugat 3 săptămâni în urmă # -
@sdo
uite ce spune un alt cunoscator in panouri foto, fii atent citeste si compara.
eu stiu ca atunci cand trei iti spun acelasi lucru ar fi bine sa pui mana si sa te documentezi.Nu va putea aduce nimeni acum la pretul de 2 Euro/w. Si pe mine ma pasoineaza acest subiect si am vorbit personal cu cei de la KVAZAR. Panourile de 50-100W erau saptamana asta la 2.2Euro/W, cele 140-175W la 1.6Euro/W, dar trebuie sa ai firma ca sa cumperi si trebuie sa cumperi 1 palet (aprox 30 buc). Transportul costa 600-700 Euro/palet (probabil ca va fi mai mic daca se cumpara mai multi paleti). Daca mai adaugi si plata comisioanelor vamale, a comisionarului vamal si TVA-ul ajungi la 2.8 - 3 Euro/W fara ca firma importatoare sa mai adauge vreun profit.
Cea mai ieftina metoda ramane importul din China cu transport pe vapor. Dar cantitatea trebuie sa fie destul de mare.
Singura modalitate ca sa se ieftineasca ar fi ca consumul sa creasca. Astfel firmele vor putea aduce mai multe containere odata, pretul la producator va fi mai mic (se ofera reduceri de pret la achizitii mai mari).
Sa speram ca va scade si pretul lingourilor de siliciu sau sa apara tehnologii noi, altfel va fi greu sa scada preturile la noi.
Bafta tuturor.
Adăugat 10 ore în urmă # 212.77.163.101 de Batranu
Adăugat 3 săptămâni în urmă # -
@tim.
Eu am auzit de la un tip care vrea sa dezvolte doua parcuri on-grid, a cate 500 de kW bucata, ca ar fi fost nevoit sa il coopteze pe directorul ANRE ca asociat pentru a beneficia de conectarea la retea. O dau si eu ca zvon, dar..... nu mi se pare exagerata barbaria pentru Ro.Intr-o alta ordine de idei, in masura in care statul roman nu iti garanteaza un anumit pret pe toata perioada de functionare a instalatiei on-grid, baza de calcul mi se pare foarte.... slaba, nu crezi?
La care mai adaugam si "intarzierea" fondurilor, mentionata de tine.
Energia verde deocamdata pare cam maro....Adăugat 2 săptămâni în urmă # -
@marius
mai cu perdea putin.
pentru dezvoltarea de parcuri PFV ai nevoie de autorizare indiferent ce ai zice sau face.
atata timp cat nu face nimeni nimic si toti asteapta dupa primul sa vada daca isi rupe gatul sau nu, nu vor fi informatii de acest gen niciodata publice.
ce fel de garantii ar vrea prietenul, exista lege si HG-uri in acest sens.
nu ai nevoie de asociati pentru a obtine o aprobare, de scris si aprobat proiectul tot trebuie sa-la faca, la ce sa isi ia asociat pe director, daca peste cativa ani pleaca din functie ce face?
marius sfatuieste prietenul sa ia legatura cu un consultant pentru dezvoltare si autorizare care sa iti gaseasca ternul cu statie in vecinatate si sa poata sa ii dea solutie de racordare (ATR) in statia respectiva, cam asta ar trebuii sa faca.
pretul energiei va creste pana in 2015 iar din 2016 se va liberaliza UE asa ca de pierdut nu are + certificatele verzi, se aduna ceva subventie.
Pe fonduri se poate finata orice pe energie atata timp cat este bine facut, real si sustinut, fonduri sunt, pana in 30aprilie 200 milioane. urmeaza septembrie.
scrieti proiecte, dezvoltati parcuri daca vreti bani, investiti, nimeni nu va va da de gratis nimic.
succes maxim.cosmin scortea
Adăugat 2 săptămâni în urmă # -
@cosmin.
In primul rand persoana respectiva sincer nu imi este prieten.In al doilea rand, nu cred ca s-a pus problema de a dezvolta parcuri fara autorizatie, ci s-a facut referire la aprobarea racordarii la retea, aprobare care i-ar fi venit doar in urma asocierii cu directorul respetiv, director care si el este foarte constient ca nu va mai fi director peste ceva timp, asa cum bine spui si dumneata, deci "va cam intarca balaia" mai pe autohtoneste vorbind. Oricum, cum am mentionat, personal povestea o trec la capitolul folcloric.
Probabil ca dumneata stii foarte bine cum sta problema cu pretul energiei "verzi" in alte state care au practicat si mai practica pe larg sustinerea ramurii. Vorbim despre preturi garantate prin subventii pe 25 de ani... Restul cu liberalizarea pietei peste 5-10 ani care va duce la o crestere a valorii si "borsul" cu CV este "tipic romanesc", ca sa zic asa. O intrebare simpla morometiana: In cazul in care furnizorul isi va dezvolta propriile proiecte de generare "green" atat cat sa isi acopere cota obligatorie, va mai fi obligat sa cumpere respectivele CV?
Cat despre mult trambitatele fonduri, de la tim am inteles ca ele cam intarzie chiar pe proiecte aprobate, eu nu am adaugat nimic.
Pe final, multumim de sfaturi si indemnuri, dar atragem atentia ca nu am venit sa cersim nimic "pe gratis".
Cu respect.
PS. Imi cer scuze dar nu am inteles eventuala utilitate a perdelei.
PSS. Cum am spus si mai sus, este foarte posibil sa ma insel in anumite afirmatii, fiind supus riscului erorii ca oricine altcineva. De aceea corecturile sunt binevenite.
Cu acelasi respect.
@marius, @scortea Eu personal sunt foarte implicat in povestea asta cu producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie .
Mam apucat am studiat toate legile si mi-am dat seama de un lucru. mai voi sunteti la curent cu toate legile ? sunt pe saitul ANRE. Nici ei nu stiu cum ce sa mai am pretentii la careva.
Legea L220/2008 da,ati auzit despre ea ,spune clar ca pentru 1MWh produs solar primesti 4CV si pentru eolian 2CV. Eeeee uite ce am aflat: aceasta lege nu este inca aprobata de uniunea europeana ,si ca este de fapt un proiect elaborat de ANRE si intra in vigoare abia cand se va aproba/aviza de UE.
La ora actuala se primeste doar 1CV pentru E-SRE(energie produsa din surse regenerabile de energie)
Pai cum sa atrag mai investitorul cu asa afacere ? Este o prostie la nivel de Romania.Scortea tu intelegi ce spun da,stiai exact treba asta?
Pai adica ori ca produci solar (care costa 4,5 milioane euro/1MWp) ori ca produci eolian (care costa 2,5Mil euro) primesti tot 1CV.
Eu vreau sa stiu de la cineva cand se aproba aceasta lege L220/2008 care nu inteleg cum este lege dar nu este aprobata ci ca este doar un proiect,ca nu scrie in lege treaba asta. Lumea asata a inteles si de aici confuzii si povesti si ipoteze. Mai cat de complicat este...Adăugat 2 săptămâni în urmă # -
@marius ,in legatura cu povestea relatata de tine ,pai nu ma mai mir,orice se poate. Se implementeaza greu o solutie de conectare si omu da oricat si face orice numai sa reuseasca.
Faza asta cu ..da UE bani din fonduri destinate pt energie verde imi pune semne de intrebare.
Nu mai spun cate chestii am descoperit cu metodologia de calculare a E-SRE.
Exprimarea textelor in lege lasa interpretari de te doare mintea.Mai cine a facut aceste legi?Ma refer la textele de genul : surplusul de energie poate fi livrat in retea nationala la pretul stabilit pe piata de ee de 123Lei/1MWh. Adica numai surplusul,si calculatia pentru obtinerea banilor este energia livrata -energia consumata in instalatiile proprii. Mai sa fie....
Pai evident ca instalatia produce energie electrica ,ca nu era nimeni nebun sa produca solar sau eolian pentru al consuma el. o tot da cu surplusul ...Scortea da si tu o idee zi ceva ca eu nu reusesc sa o scot la capat.
Exista normative tehnice care stabilesc parametrii tehnici de livrare in retea doar pentru eolian(tensiune,frecventa,plaja.mentinere etc) dar pentru solar nu am gasit nicaieri si trebuie.Concluzie,e groasa treaba ,sa incercam sa dezvoltam un pic tema asta.
@tim.
La prima vedere legea pare facuta de experti in impletit ciorapi de lana, care considera energia verde ceva intre SF si playstation3, dar cunoscand functionarul roman, cred ca este vorba si despre altceva in afara de ignoranta. Iar pretul este, scuzati-mi franceza, de porc. Cu toate certificatele lor verzi. Si, repet intrebarea: daca furnizorul isi acopera cota eco din productie proprie, mai este obligat sa iti cumpere "cefirticatul"? Si
daca da, la ce pret?
Sincer, cam banuiesc de ce nu e deacord Coana cu "reglementarile" astea.Adăugat 2 săptămâni în urmă # -
@tim
salutare si scuzele de rigoare.
te am pus on hold si am uiltat de tine.
am doi clienti care se axeaza pe doua proeicte mixte eolian si foto si tre sa dau solutii.
referitor la ceea ce spui este perfect adevarat in acest moment.
L220 spune dar nu are norme inca pentru ca nu s-a implementat nimic inca pana la aceasta data pe fotovoltaic,
deabia au racordat cei de la CEZ 95MW si urmeaza sa mai racordeze inca 80 sin totalul lor de 600.
asadar legea spune alte HG-uri reglementeaza, mai vechi sau mai noi.
exista o HG care sta de 8 luni pe masa la comisii, nu pot sa ii dea drumul datorita neconcordantelor cu Comunitatea Europeana.
37,5 + (4x55) = 257,5 euro/mw care este dublul energiei subventionate in CE. (115-132euro/MW)
asadar ramane sa se scrie proiecte pentru dezvoltare si sa se forteze aprobarea HG-ului.
daca mai ai ceva nelamuriri suna ma.
promit sa te ascult pana la final.cosmin scortea
@marius g
pretul este asigurat de care stat la:
37,5 (50% din valoarea de achizitie a energiei la zi)
55 (un certificat verde)
la momentul semnarii contractului de racordare in dreapta sta un avocat cu un contract de achzitie a certificatelor verzi la 50-51 euro/certificat, daca vrei sa le vinzi lor ok semnezi.
de obicei toti producatorii isi vand singuri certificatele, scot mai mult.
asadat pretul real al vanzarii energiei azi este:
37,5 + 55 = 87,5 euro/MW
mai mult de atat nu pot sa te ajut.succese,
cosmin scorteaAdăugat 2 săptămâni în urmă # -
@cosmin scortea.
Da-mi voie sa ma indoiesc de "pretul este garantat de catre stat".
Mai sunt si alti eventuali clienti la CV in afara de furnizorii nationali?
Daca acesti furnizori isi dezvolta propriile surse de energie regenerabila, mai sunt ei obligati sa cumpere CV, eventual la pretul propus de dumneata in calculul de mai sus(limita maxima reglementata de lege)?Pretul de 90 euro/MW este un factor prohibitiv pentru dezvoltarea parcurilor FV. Experienta spune ca la un pret de sub 30 centi/kW, investitorii traditionali se cam retrag. Deocamdata nu stiu exact care este nivelul subventiei in CE, dar iti pot da exemplul Frantei, unde se garanteaza un pret de vreo 44 centi/kW pe perioada functionarii instalatiei(probabil tocmai pentru a incuraja astfel de investitii care pana acum in Hexagon au fost tratate cu indiferenta).
Facand un calcul comparativ simplu si ignorand pericolul unei eventuale volatilitati pe viitor a CV, rezultatul ar fi ca in Ro investitia in proiecte fotovoltaice devine rentabila doar in masura in care costul de implementare a proiectului scade cu vreo 70%. Adica cam atat cat ofera nerambursabil UE.
Iar aici problema se cam complica.....Adăugat 2 săptămâni în urmă # -
pretul per MWh se vinde in reteaua electrica cu 123LEI/1MWh stabilit de piata de ee asta este un punct.
Se mai acorda 1 CV care poate fi 27minim sau 57Euro maxim. Deci am zis ca sa calculam la jumatate=
40Euro/cv. Asta este legea momentan. Cum sar spune: Va convine bine nu ata este!
Concluzia....=stati linistiti momentan....Tara lucreaza pt voi(mai asteptam ..)o fi o manevra ceva.Adăugat 2 săptămâni în urmă # -
@tim.
Pretul prezentat este fix sau depinde de opcom?
Plus ca legea la care se tot face referire spune de 4 cv/MW la solar, si din cate stiu eu ea este in vigoare incepand cu publicarea in MO. Sau ceva imi scapa?PS. Concluzia ta este valabila cam peste tot in Ro, nu numai in domeniul asta.
Nu este in vigoare legea am discutat mai inainte,este la misto(proiect,propunere nu inteleg)
Pai daca este sa vinzi energia e la OPCOM pe piata de a 2 zii pentru cativa Mwh este ca si cum ai cumpara la buesa ceva cu 100 de euro!
Altii se ocupa cu vanzarea pe piata ,cumparatorul contractat adica,...scrie pe OPCOM cum se face.
Adica in concluzie doar ca nu spun ei...singurul cumparator care are voie este opcom ,libertate adica....Adăugat 2 săptămâni în urmă # -
@Tim.
Scuze daca sunt mai grelut de cap, dar cum poate fi o lege publicata in MO oficial doar proiect, propunere, la misto...
Tranzactia de "verde" pe OPCOM nu este prioritara?Adăugat 2 săptămâni în urmă # -
da asa este ,uite ca la noi se poate orice. Legea L220/2008 nu este lege,este o propunere de fapt.
Eu am aflat de curand,este o forma de a prosti pe cineva si atat. Macar uite dovada ca nici in ziua de azi nu a fost aprobata si avizata de UE. Poate peste 2-3 ani??Eu ma mir de ce nu ia zis propunere si dupa avizare sa fi zis legea...
Cum sar spune in baza legii...xx neexistenta se dau case celor saraci!Adăugat 1 săptămână în urmă # -
@tim.
Ai un link unde sa se spuna ca legea nu este ...lege ci doar "la misto"?Adăugat 1 săptămână în urmă # -
Da marius am citatele: ANRE ”precizari in privinta masurilor de sprijin prevazute de Legea nr. 220/2008, si anume: aceste masuri de sprijin ar putea fi considerate masuri de natura ajutorului de stat si, conform prevederilor legislative comunitare ºi ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2006 (art. 3), ajutorul de stat nou, supus obligatiei de notificare, nu poate fi acordat decat dupa avizarea/autorizarea acestuia de catre autoritatile nationale competente, respectiv Comisia Europeana. Ca urmare, masurile de sprijin prevazute in Legea nr. 220/2008 nu pot fi puse in aplicare inaintea emiterii, de catre Comisia Europeana, a unei decizii de autorizare/avizare. Pana atunci, sistemul de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile aplicabil este cel stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1892/2004, cu modificarile ºi completarile ulterioare.”
Adica 1 CV per MWh produs...intelegi?Adăugat 1 săptămână în urmă # -
citat: ”- in prezent, energia electrica produsa din surse regenerabile de energie (E-SRE) poate fi vanduta de producator:
- prin contracte bilaterale negociate, incheiate cu un furnizor sau cu un consumator de energie electrica, la pret negociat intre parti;
- pe piata pentru ziua urmatoare (PZU), la pretul stabilit pe aceasta piata;
- prin contracte reglementate, incheiate cu furnizorul implicit din zona in care este amplasata centrala de producere a E-SRE, la pretul de 132 lei/MWh stabilit prin Ordinul ANRE nr. 44/2007.
Mentionam ca la pretul de vanzare a E-SRE pe piata de energie electrica se adauga pretul de vanzare a certificatului verde, care este in prezent intre 27 si 55 €/certificat verde (in prezent acordandu-se 1 certificat verde pentru 1 MWh de E-SRE livrat in reteaua electrica).Adăugat 1 săptămână în urmă # -
citat: ”Dorim, insa, sa va informam ca ANRE are in vedere o simplificare a acestor reguli si, in acest sens, a elaborat, in baza prevederilor articolului 14, alin. (3) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, proiectul de reglementare intitulat Regulament privind preluarea surplusului de energie electrica produsa de consumatorii – producatori de energie electrica din surse regenerabile de energie. Documentul se afla, in prezent, in faza de document de discutie si poate fi consultat la pagina noastra de internet www.anre.ro, ”
Adăugat 1 săptămână în urmă # -
Ba se spune proiect,ba regulament ,...ba document???
Poate se avizeaza sau se aproba si atunci ramane asa avizat si aprobat de UE,si apoi nu cred ca se pune in aplicatie deoarece nu sunt fonduri....Adăugat 1 săptămână în urmă # -
Referitor la legislatie ,ce aprobari avize sau alte harti stampilate trebuie optinute si de la ce institutii organe organisme pentru a monta un hidro generator pe cursul de apa di gradina mea ,mentionez ca nu modific cursul apei, terenul doar inmoi o roata cu zbaturi. Energia obtinuta e pentru consum propriu.Va sant recunoscator daca ma puteti ajuta . Am ancercat la apele romane ,vor proiecte de la proiectanti acreditati etc .
florin@ daca spui ca ai in gradina ta un curs de apa inmoaie roata cu zbaturi linistit ca nu e bai.
Multi arunca tone de gunoaie in rauri si nu au aprobare de la apele romane!....Adăugat 1 săptămână în urmă # -
@tim
acidul se foloseste pentru altceva...
de ce esti rau cu omul?Adăugat 1 săptămână în urmă # -
@florin
da si tu mai multe detalii despre cat de mare ar fi consumul de care ai nevoie?
cosmin scortea
Daca tot umbli pe ici pe colo dupa aprobari sigur se va gasi cineva sa-ti ea niste taxe asa ca pune-o in functiune si gata.Unde nu se fac minihidrocentrale pe toate piraiele care sa dea atit cit ii trebuie omului la casa lui ca ar ramine baetii destepti cu buza umflata.Cu respect
Adăugat 1 săptămână în urmă #
Fluxul în RSS pentru acest subiect
Răspunde