EcoSapiens »Forum » Turism ecologic » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

Invatati sa faceti paine traditionala, doar cu faina, apa si sare, fara drojdie

(4 posts)

1. De aproape 2 ani sunt pasionat de brutăria artizanală şi fac pâine tradiţională aproape zilnic.
    De acum poti descoperi si tu viaţa autentică de la sat şi meşteşugul pâinii tradiţionale.

Pe parcursul catorva ore vei invata sa faceti paine traditionala cu maia, fara drojdie de bere sau alte adaosuri. Vom plamadi painea, o vom lasa la crescut si o vom coace la ţest. Apoi ne vom ospata cu ceea ce am copt si cu alte cateva din bunatatile culinare specifice zonei. Intre timp, va voi arata cum se pot face grisine, lipii, chifle, cornuri sau chiar pizza. In plus, de la noi din curte se pot admira crestele Retezatului iar cine doreste poate face si excursii in zona, stiind ca Tara Hategului " întruneşte în sine tot ce are Ardealul mai bun şi mai frumos.” - ( Ion Pop Reteganu ) si ca „Probabil că nu există în România un perimetru aşa de restrâns care să concentreze atât de multe lucruri de văzut şi admirat.” (Adrian Andrei Rusu).

Puteti veni in orice zi a saptamanii, numai sa dati un telefon inainte la 0727 733 828 sau la 0724 144 447 si daca va place, puteti sta chiar si mai multe zile. In aceasta situatie, cazarea voastra se poate face in rulota ( maxim 8 persoane - verificati la telefon daca e disponibila in perioada dorita de voi ) sau va puteti aduce cortul si atunci nu mai e nici o problema. In rest, conditiile de la noi sunt destul de " rustice " ( pentru cei ce stau la cort), toaleta e in curte iar spalatul se poate face la rau sau la furtun.

Dacă vrei şi asta te face să te simţi şi mai bine, poţi să ne şi ajuţi la treburile gospodăriei. Oricum ar fi, noi ne vom bucura să ne faci o vizită. Vei gasi un loc liniştit unde poţi să te relaxezi, fără pretenţii şi fără fiţe. Doar natură şi mâncare bună !

Va asteptam cu drag !

img img img

Atasamente

1. img DSC02851.JPG (319.3 KB, 53 descarcari) acum 1 an
    2. img DSC02934.JPG (325.6 KB, 19 descarcari) acum 1 an
    3. img DSC02924.JPG (386.3 KB, 26 descarcari) acum 1 an
    Adăugat 1 an în urmă #

2. Ok, e buna... metoda. Marele avantaj e ca poti sa faci paine graham [integrala] mai ieftin. Painea graham, desi faina graham e mult mai putin procesata, au ei grija sa ne-o vanda mai scump iar solutia ta e buna impotriva acestei practici.
    Bine; mie imi place grahamul, nu vorbesc acum de painea alba care oricum e partial nesanatoasa si care cred ca iese mai ieftin sa o cumperi de la magazine.

Ma intreb daca din grau se poate face faina prin metode ... casnice... hm. Atunci orizonturile s-ar deschide cu adevarat... Daca tu stii sau daca cineva stie mai multe, sa vorbeasca, DAR, repet; nu despre painea alba ! Cred ca sintem aproape toti de acord ca painea alba are si un gust mai fad si e si suficient de nesanatoasa ca sa o lasam azi deoparte...

.........
    dupa 5 min...

M-am mai documentat; faina graham se macina cu grade diferite; coaja si germenul din centru, mai gros, restul fin, deci de aia iese mai scumpa... hm.

Adăugat 1 an în urmă #
  3. Sigur ca se poate face faina si acasa. Pe piata sunt o gramada de mori cu piatra, special concepute pentru utilizatorul casnic. Cam scumpe dupa parerea mea, dar achizitionarea uneia ( in cazul in care ai o sursa de grau ) e urmatoarea miscare. Apoi, de ce nu, chiar cultivarea graului necesar producerii fainii.
    Ok, acum revenind la metoda, scopul nu e neaparat de a obtine paine mai ieftina ci paine...mai buna, fara nimic altceva in afara de faina, apa si sare. Pentru ca o paine de la magazin, indiferent de culoarea ei, contine mult mai multe " ingrediente " in afara de cele normale. Ingrediente pe care nu ai vrea sa le inghiti. Iar atunci cand faci paine cu maia, orice tip de faina ai folosi, painea are un cu totul alt gust, mult superior oricarei paini comerciale.

img img

Atasamente

1. img DSC02872.JPG (360.4 KB, 18 descarcari) acum 1 an
    2. img DSC02856.JPG (251.4 KB, 9 descarcari) acum 1 an
    Adăugat 1 an în urmă #

4. Vineri am primit un pachet ( pentru care-i multumesc lui Lucian din Timisoara ) cu 10 kg. de faina integrala de grau - 1450, de la moara din Carani, Timis.. O făina faina cum zic ei in sloganul de marketing, ce absoarbe foarte usor incredibil de multa apa ( fata de cea 650 de la supermarket ) si cu care e o placere sa lucrezi. Am reusit sa pun 500 ml. de apa la 600 gr. faina si inca nu era super moale, ar mai fi fost loc de inca putina
    Am facut in 2 zile vreo 8 paini cu ea, multe lipii si ceva grisine.

O parte le-am mancat noi si cealalta parte le-am pastrat pentru Sambata, cand...

....am participat pentru prima oara la un " Targ " de produse traditionale unde am vandut produsele mele. Chiar daca era manifestare de mica anvergura, in fapt o Sezatoare - expozitie culinara, au fost prezenti sute de vizitatori avizi de orice produs taranesc. Eu m-am dus doar cu cateva paini si ceva lipii si un "snop" de grisine pe care le-am oferit spre degustare.
    In nici 30 de minute, am " scapat " si de paini si de lipii, desi cei ce de la Pensiunea Iancu, care ne-au invitat acolo si carora le multumesc, aveau si ei paini la vanzare, dar cu faina neagra. Daca mai aveam produse, cu siguranta le dadeam repede, mai ales ca in drumul de la intoarcere ne-am intersectat cu un autocar plin de oameni ce se indrepta spre locul cu pricina.
    Eu am vrut doar sa vad cum sta treaba, sa vad interesul oamenilor de la " tara " pentru astfel de paine traditionala ( ca cei de la oras, am constatat ca le aprecieaza ) si mai ales disponibilitatea acestora de a plati 10 lei pentru un kg. de paine artizanala. M-a surprins placut sa vad ca intreaba amanunte, ca se intereseaza de ce contine, de cum le fac si asa mai departe.
    Am stat de vorba si cu ceva reporteri de la nus'ce televiziune si a contat imens pentru mine sa vad ca lumea chiar aprecieaza un produs bun si asta imi da un nou imbold pentru a merge mai departe.

Tot Sambata si putin din ziua de azi ( tocmai au plecat de la noi ), am primit vizita unui amic care a plecat acasa cu maia de la mine si pe care sper sa o foloseasca cu succes in prepararea aluatului pentru pizza...specialitatea lui. Tot el a facut si cateva poze, ce pun in cu totul alta lumina, painile mele. Multumesc Sergiu !

Pozele pot fi vazute AICI

Adăugat 11 luni în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri