Este adevarat, costul produselor vegetale este "saltat" de adaosul de transport, ca hrana vegetala sa fie mai scumpa decit carnea. Ce nu vedem noi, este ca pretul carnii este "scazut" considerabil de subventiile de la guvern, pentru ca daca iei in calcul cantitatea de energie si furaje si antibiotice, apa, transport, sanitizare, etc, atunci 1kg de carne de vaca ar fi imposibil de cumparat. O vaca de 300kg, cita apa, furaje, energie, medicamente etc, are nevoie? Din pacate, din cauza intereselor de culise ale lobbistilor din agricultura cu animale, s-a inradacinat deja obiceiul si chiar crezul cum ca "carnea este mai ieftina" decit zarzavaturile si de asta nu ne permitem sa consumam vegetarian. E o mare pacaleala, o mare minciuna, si nu trebuie sa ai studii universitate ca sa-ti dai seama cum stau lucrurile. Carnea este ieftina pentru ca banii din taxele noastre se duc acolo. Oare de ce oamenii nu se infurie de acest aspect si nu pun intrebari despre aceste practici, ci par foarte ingrijorati unde se duc banii de taxe pe CO2, dar nu par ingrijorati cum se face ca zarzavaturile sunt mai scumpe decit carnea, desi animalele se hranesc cu furaje si apoi noi consumam animalele, deci lantul de procesare este mai lung, atunci de ce carnea este mai ieftina??
Insa, societatea noastra este bine "organizata", pusa la punct, ca oamenii sa vada problemele actuale de la radacina, trebuie ca intreaga patforma sociala sa fie cutremurata, ceea ce se intimpla acum, in criza pe care o traversam, din pacate sufera cel mai mult cei care au cele mai putine implicatii. Noi nu vrem sa privim lucrurile de la radacina, nu pentru ca nu avem bunavointa, ci pentru ca nu am fost educati asa. Din mii de discutii si formuri la care am participat, am observat cum oamenii pur si simplu nu stiu cum sa puna problema, pentru ca nu si-au pus problema asa niciodata. Noi suntem invatati ca daca ne doare capul, atunci luam o pastila si gata, nu ne mai doare capul. Si daca ne doare capul din nou, luam alta pastila. Si daca una nu are efect, luam mai multe etc. Noi nu suntem invatati sa ne uitam la problema, la cauza, sa eliminam cauza, nu efectul.
Nu ai cum sa te superi pe domnul care vrea sa aiba un porc de Craciun la masa, pentru ca daca nu-l are, este o problema mare pentru dinsul, pentru ca asa a trait si asa a fost invatat, scoala, religia si toata societatea ii spune ca asta trebuie sa faca. Si nu ai cum sa te superi pe tinerii educati de la A la Z dupa manualele scolilor contemporane si ei nu stiu sau nu au virsta sau intelepciunea sau rabdarea sa studieze sau sa cunoasca si alte scoli sau idei sau filozofii diferite! Nu putem decit sa speram ca undeva, printe toate aceste probleme, solutiile adevarate vor iesi la suprafata si ne vor salva, pas cu pas, de la catastrofa cu care ne confruntam. Efectul de maimuta ar putea sa lucreze mai bine decit miile de tratate ecologice din ziua de azi care nu fac decit sa faca din aceasta planeta o latrina a universului. Pentru ca la nivel global, este o mizerie, o criza pe toate planurile. Iar noi luam pastile incontinuare, ne doare capul tare acum, insa noi luam pastile, din ce in ce mai tari ... ca nu mai simtim nici propria constiinta, a amotit de atitea pastile!
Asa cum am mai spus, ecologia adevarata inseamna ca noi si natura suntem egali, ca noi acordam aceeasi valoare si masuram cu acelasi standard valoarea vietii pe intreg ansamblul ei pe acest pamint, de aici vine durerea noastra de cap si aici trebuie sa rezolvam problemele. Noi nu suntem stapinii planetei, suntem locuitorii sai si o impartim cu celelalte vietuitoare, trebuie sa le respectam si sa respectam locul acesta unde traim citeva decenii. Nu trebuie sa asteptam sa ajungem la globalizare si pacea pe planeta ca sa facem pace la locul unde traim noi. Si este simplu, pacea incepe cu noi! Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume. E usor sa dai vina pe guvern, pe autoritati, pe scoala, familie, etc, insa noi nu am venit aici sa dam vina, am venit aici sa invatam si sa traim o viata in armonie cu tot ce ne inconjoara, fie ca sunt semenii nostri, oamenii, fie ca sunt animale, plante, pamint, planeta, etc. Sa speram ca vor fi multi care sa inteleaga ca este mult mai important sa traim in armonie cu natura, decit sa mergem impotriva naturii.