EcoSapiens »Forum » Combustibil Alternativ » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

1. Buna ziua!
    M'ar interesa si pe mine o instalatie de producere a biogazului (constructii, utilaje, materie prima). Ma gandesc la o instalatie ce va asigura necesarul de energie electrica si apa calda a unei gospodarii, sau eventual a catorva gospodarii. Cam ce dimensiune poate sa aiba un proiect de acest gen si cum as putea sa'l duc pana la capat?
    As vrea sa stiu si daca se pot accesa fonduri pt realizarea unui astfel de proiect!
    Multumesc anticipat!

Adăugat 6 luni în urmă #

2. @nimealtu

iti fac o propunere, documenteaza-te.
    daca ai nelamuriri suna.

cosmin scortea
    0751489337

Atasamente

1. img RSU_=_ENERGIE_PROPUNERE.pdf (499.1 KB, 465 descarcari) acum 6 luni
    Adăugat 6 luni în urmă #
  3. @scortea cosmin

Ceea ce mi'ati arata este foarte "frumos", daca ma pot exprima asa! Dar pentru mine este irealizabil din punct de vedere financiar! Eu nu ma gandesc asa de avansat si complex! Ma intereseaza o instalatie care produce biogaz strict pt consum propriu: gatit, apa calda. Ma interesaza detalii constructive (daca se pot afla), costuri si eventual daca poate fi finantat un proiect de acest gen.
    Multumesc anticipat

Adăugat 6 luni în urmă #
  4. @nimealtu

care este materia prima?
    ce suprafata aveti la dispozitie?

Adăugat 6 luni în urmă #
  5. User has not uploaded an avatar istriteanul
    Neinregistrat

INSTALATIILE ASTEA SUNT SCUMPE CA TREBUIE RESPECTATE NORME DE SIGURANTA, NU E DE JOACA CU EXPLOZIVII !!!

Adăugat 6 luni în urmă #
  6. Nu e vb doar de explozibili...pana ajungi sa produci biogazul...tot procesul biologic este destul de complex...si apoi ca sa il poti folosi trebuie sa intdepartezi CO2-ul si H2S-ul din amestec ...in generla biogazul este un amestec complex( alcani gazosi cu o pondere mare de metan - oxigen azot dioxid de oxige si hidrogen sulforos acela care da mirosul de oua clocite si te lasa leguma sau cadavru in mai putin de 1 minut daca concentratia este suficienta) ca sa fie efiienta economic o astfel de instalatie trebuie sa fie de dimensiuni mari si materia prima folosita a nu lipseasca si sa fie buna ...adica vri ca in amestecul tau sa nu ai mai mult de 20-25% gaze neutilizabile altfel o sa te coste si mai tare la buzunar separarea lor... eu unu nu cred in instalatiil mici e gospodarie... poate daca domnul NimeniAltul doreste sa foloseasca biogaz poate sa il cumpere ...

Adăugat 5 luni în urmă #
  7. Cauta pe YOUTUBE.COM - biogas / biodigestor / biogasgenerator si vei gasi zeci de exemple de mici generatoare de biogaz pentru uz casnic din toata lumea . Unele modele desi foarte ieftine si usor de realizat ( de ex. cele din Costa Rica ) nu sunt potrivite ptr. Romania datorita temperaturilor scazute din timpul iernii ; In China exista cateva zeci de mii de asemenea mici generatoare de biogaz , numai in Romania ceea ce se ofera si promoveaza sunt modele potrivite ptr fermele lui Porumboiu&TritaFanita&comp. Chiar daca sunt doar niste filmulete de cateva minute ( si cunosti spaniola si engleza- ) iti poti face o idee despre necesarul de deseuri de care ai nevoie , modalitati de realizare , cantitati de biogaz produse ........

Adăugat 5 luni în urmă #
  8. nimealtu
    in primul rind,referitor la finantari europene,gindestete ,daca dai gres cu proiectul,care sint consecintele. in al doilea rind cred caci te-ai gindit la o instalatie simpla de acumulat metan.daca la asta te gindesti,intr-una din revistele fermierul,din anii 1993-1996 a fost o astfel de instalatie cu foarte multe date explicative.desigur aceste reviste,daca nu ai fost in acel timp abonat,probabil le mai gasesti la una din bibliotecile orasului unde locuiesti.
    bafta!

Adăugat 5 luni în urmă #
  9. Slautari am cam fost plecat idea cu combinarea eoliana si producerea prin electroliza din apa a hidrogenului care ami apoi ars sa dea mai multa energie a fost studiat si chiar implementat prin norvegia de o companie numita Hydro acum 3 ani ei aveau mai multe secti printre care si ce aenergetica implicata in foraje si prelucrare de petrol cat si producere de energie alternativa azi acea partte din companie stiu ca a fuzionat cu alta si se regaseste sub alt nume nu stiu exact daca mai au acele instalati dar imi aduc aminte ca aplicasem eu la ei pt un intership si cand am vizitat siteul am vazut si acele instalati eoliene care produc electricitate folosite la electroliza colectare de hidorgen si folosirea lui drept combustibil totul era eun proiect pt case normale in norvegia... azi sub numele de Hydro Norsk se regaseste doar acea parte din companie care acum cativa ani se ocupa cu producecrea de aluminiu si aliaje de aluminiu ... acum Norsk Hydro a fuzionat cu Statoil si au format o alta companie sincer nu stiu daca inca mai dezvolta acele sisteme.. noua adresa a celor de la statoilhydro este www.statoilhydro.com

cei interesati pot gasi acolo destule informati despre tehnologi moderne distractie placuta si spor la citit

Adăugat 3 luni în urmă #
  10. User has not uploaded an avatar vasi
    Neinregistrat

Salut!
    Sint mai nou pe forum.
    Mi-a placut cum se pun problemele desii cred sa se discuta si aberatii. Ca la toate forum-urile cred.
    Pntru NimeAltu am niste proiecte mai vechi, de cind si in romania existau preocupari pentru producerea casnica a biocombustibililor(prerevolutionara). Proiecte testate.Eu am vazut intr-o comuna. o instalatie nu prea mare si extrem de simpla, la o fabricuta de piine. A fost privatizata cu italieni, si desfintata in prima luna de privatizare. Facea cam 500-1000 piini pe schimb, si coacerea se facea cu biogaz.A functionat cam 5 ani, experimental. Acum instalatia cred ca e WC public.Am revazuto de curind. Cineva spunea ca i-ar fi dat foc inainte de transformare si a explodat.
    Proiectul e dimensionat pentru nevoi casnice.Si mai am o tema de doctoral, cred ca la o universitate din America.Pentru o instalatie mult mai mica dar un pic mai costisitoare. Tot pentru producerea casnica a biogazului. Am nevoie de o adresa si le dau.

Adăugat 3 luni în urmă #
  11. ar fii interesant daca poti sa dai mai multe detali... eu unul sunt interesat de asa ceva daca poti si vrei sa imi lasi si mie mai multe informati ma gasesti pe adresa ctudose@dmt-et.nl

Adăugat 3 luni în urmă #
  12. @vasi
    As fi foarte bucuros daca ai vrea sa imi impartasesti din cunostintele si informatiile tale. Daca vrei sa comunicam iti las adresa mea: ioan.beres@yahoo.com

Adăugat 3 luni în urmă #
  13. User has not uploaded an avatar dorin
    Neinregistrat

salut baiet eu sunt din rep.moldova si cu citva ani in urma am construit si eu o instalatie da asta.dar eu am facuto in pamint am betonato.vara iesia gaz se incalzia plita de beton de la soare. cu timpul am mai adunat informati si acum iam adaugat instalatie de amestec si instalatie de incalzire.as fi recunoscator daca veti imparti si cu mine cu ceva informatie poate mar ajuta...(cebanu.dorin@gmail.com)

Adăugat 3 luni în urmă #
  14. User has not uploaded an avatar emil teodorescu
    Neinregistrat

interesanta conversatia dar nimic concret.Un pic mai la obiect.emilteodorescu@live.it

Adăugat 2 luni în urmă #
  15. Nimic mai simplu.Pentru o casa care functioneaza un aragaz cu patru ochiuri este necesar un tub de beton armat cu diametru de 1 metru care se introduce in pamint cam 10 metri pe verticala.Se toarna beton la fund sa-l inchidem, deasupra i se contruieste un capac cu reglarea presiunii prin pat de apa sau un regulator de presiune ca la compresor.Aceasta ca in cazul cind presiunea este mai mare sa elibereze sa nu faca explozie.In pat de apa se construieste in jurul tubului un sant betonat in care se pune apa iar capacul pluteste pe aceasta apa.Cind presiunea creste prea tare apa da drumul la o anumita cantitate de gaze.Asta pentru siguranta in functionare,ca daca gazul se foloseste la gatit nu va fi cazul.De deasupra capacului prin teava se colecteaza gazul care se duce la aragaz.Compostul pentru producere poate fi de orice natura vegetala,pafie,coceni, vreascuri, dejectii animale sau umane, etc care trebuiesc maruntite si se stropesc cu apa clocotita pentru a incepe procesul de fermentatie.Pe capac se trag niste linii care ne arata cresterea presiunii.In rest succes.Cu respect

Adăugat 2 săptămâni în urmă #
  16. Intrebarii:
    - cam cat gaz poti produce in cei 10 metri cubi ???
    - ce facem cu proportia de apa; dioxid de carbon hidrogen sulfurat care apare in gaz ???
    - la ce interval de timp trebuie golit tubul de beton si reimprospatata materia organica ???
    - unde si cum folosim resturile solide si lichide ramase in urma fermetarii??

plus ca ar mai fii ceva intrebari dar cred ca pe moment sunt deauns....

17. Asa arata instalatia de biogaz.

img

Atasamente

1. img DSCI0683.JPG (659.8 KB, 63 descarcari) acum 2 săptămâni
  18. Sa va arat si eu cateva scheme de producere a biogazului,care cu putina indemanare si pricepere oricine le poate realiza,fiind foarte bune pentru a deservi o gospodarie.

Atasamente

1. img fig_2.jpg (157.6 KB, 23 descarcari) acum 5 zile
    2. img fig_1.jpg (152.3 KB, 17 descarcari) acum 5 zile
    3. img fig_3.jpg (138.4 KB, 18 descarcari) acum 5 zile
    4. img fig_2.jpg (157.6 KB, 9 descarcari) acum 5 zile
    5. img fig_1.jpg (152.3 KB, 13 descarcari) acum 5 zile
    Adăugat 5 zile în urmă #
  19. 1--bazin din tabla
    2--capacul fix al bazinului,tot din tabla groasa,bine etansat cu garnitura de cauciuc
    3--conducta metalica de 2 toli,din teava anticoroziva
    4--reductie de la 2 toli la 3/4 sau 1/2 tol
    5--conducta metalica anticoroziva de 3/4 sau 1/2 tol
    6--robinet
    7--stut pentru atasarea furtunului de cauciuc
    8--furtun (pe distanta mica)
    9--arzator
    10--zidul cladirii
    11--material biologic in fermentare
    12--sol

img

Atasamente

1. img fig_1.jpg (152.3 KB, 6 descarcari) acum 5 zile
    Adăugat 5 zile în urmă #
  20. 1--strat de gunoi ce fermenteaza in aer liber
    2--bazin din tabla sau din beton armat
    3--gazometrul sau clopotul mobil(tot din tabla groasa) de colectare a biogazului,prevazut cu robinetul R
    4--garnitura de apa (iarna se inlocuieste eventual cu antigel)
    5--camera de umplere a bazinului
    6--material biologic in fermentare

img

Atasamente

1. img fig_2.jpg (157.6 KB, 6 descarcari) acum 5 zile
    Adăugat 5 zile în urmă #
  21. 1--solul
    2--strat de balast(pietris inalt de 100 mm
    3--placa orizontala din beton armat,cu grosimea de 100 mm
    4--cilindrul(bazinul) interior din beton armat
    5--al doilea cilindru (tot din beton armat) unit cu cel interior astfel incat formeaza un dispozitiv in forma de U
    6--garnitura de apa
    7--gazometru din tabla groasa
    8--conducta de iesire a biogazului
    9--robinet de siguranta
    10--robinet de lucru,in incapere
    11--arzator

img

Atasamente

1. img fig_3.jpg (138.4 KB, 7 descarcari) acum 5 zile
    Adăugat 5 zile în urmă #
  22. Cateva mici detalii:din 5 metri cubi de resturi si materii organice diverse se obtin,prin fermentare,circa 225 metri cubi de biogaz,ceea ce reprezinta echivalentul a 125 litri de motorina.Astfel,1 kg de materie uscata din urmatoarele materii organice produce(in metri cubi):pleava de grau-0,90,coceni de porumb-0,81,frunze diverse-0,81,dejectii de porc-0,39-0,54,dejectii de pasari-0,21-0,31,gunoi divers-0,24.Pentru a usura calculul se va sti ca 1 kg de resturi vegetale(coceni,frunze de toamna,pleava de grau)contine 0,8-0,9 kg materie uscata.In stare verde,1kg asemenea materiale contine doar 0,25 kg materie uscata.Dejectiile animaliere rezultate zilnic de la un animal(echivalente in materie solida uscata)sunt:vaca de lapte-7,5 kg,porc mare-4,1 kg,cal-3,1 kg,oaie-0,45 kg,rata-0,067 kg,gasca-0,07 kg,gaina-0,031 kg.

La temperaturi ale procesului de fermentare care variaza intre 25-50 grade C,o sarja(incarcatura) a bazinului dureaza aproximativ 60 de zile.Ea elibereaza zilnic biogaz (pe metrul cub din volumul bazinului)astfel:dupa 9 zile de fermentare-1,4metri cubi,dupa 15 zile-1,22 metri cubi,dupa 30 de zile-0,87 metri cubi,dupa 45 de zile-0,67 metri cubi,dupa 60 de zile -0,53 metri cubi,apoi sarja trebuie folosita ca ingrasamant agricol,iar cuva reancarcata.Daca insa temperatura de fermentare este mai mica,productia de biogaz dureaza pana la 3 luni,dar este in cantitate zilnica mai mica.
    Indiferent de modelul instalatiei de biogaz pe care o veti construi si folosi,e necesar sa tineti neaparat seama de urm.recomandari:
    1:bazinul instalatiei trebuie sa fie bine etansat spre a se evita scurgerile de biogaz.Pentru confectionarea bazinului este indicat fie tabla groasa de 2-3 mm (protejata impotriva coroziunii) fie beton armt.Rezultate bune veti obtine numai daca bazinul este ingropat in pamant.In sezonul rece ,cuva trebuie inconjurata cu gunoi aflat in fermentare.
    2:materialul biologic colectat(balegar,etc) va fi mai intai lasat timp de 10–15 zile la fermentare in aer liber si numai dupa aceea va fi introdus in bazinul instalatiei.La inceput(pt amorsare)se adauga un amestec alcatuit din 1/3 lichid de balegar si 2/3 apa.
    3:la umplerea bazinului tineti seama ca (in primele 2 saptamani) materilul se ,,umfla” sporindu-si volumul cu aproximativ 15%.Inceperea fermentarii (si deci producerea biogazului) dureaza 3–5 zile in timpul verii si aproximativ 20 zile in sezonul rece.Retineti ca in primele zile se degaja NU biogaz , ci bioxib de carbon,care trebuie evacuat in aer!
    4:biogazul va fi adus in locuinta prin tevi de fier zincat de 1/2 tol, iar pentru legatura dintre aceste conducte metalice si arzatoare va fi folosit furtun din cauciuc gros ,rezistent.
    5:arzatoarele vor fi din cele obisnuite pentru aragaz, dar cu diametrul dublu de deschiderea duzelor, din cauza presiunii mai scazute.

Adăugat 5 zile în urmă #
  23. Pentru gospodarie este foarte bine.Prin acest fel de folosire a Cu respect resturilor vegetale si animale protejam atit atmosfera cit si terenurile dupa folosire aceste resturi folosite sint un bun ingrasamint folosit de mine.Cu respect

Adăugat 5 zile în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri