In Romania sunt foarte multe terenuri degradate sau cu importanta economica scazuta care ar putea sa intre usor in circuitul forestier, tot ce trebuie pt a se realiza acest lucru este vointa si dragostea omului pt natura. Ar trebui mediatizate mai mult efectele benefice ale padurii asupra sanatatii si psihicului uman. Trebuie pus accentul mai mult pe functiile de protectie ale padurii:
- Protectia apelor
- Protectia solului
- Protectia impotriva factorilor climatici daunatori
- Padurile cu functii de recreere
- Padurile de interes stiintific
Padurea nu inseamna numai lemn, putem face din Romania a doua Elvetie. Se poate castiga mai mult din turism decat din lemn prin valorificarea zonelor frumoase impadurite si prin crearea altor zone prin impaduriri in Romania. Haide-ti sa incercam a salva macar ce se mai poate din tezaurul verde al Romaniei . De la Delta pana pe Calimani avem o tara frumoasa care vrea gospodari buni.
EcoSapiens »Forum » Fondul forestier » Deschide un Nou Subiect de Discutie »
Impadurirea terenurilor degradate
(22 posts)-
Adăugat 2 ani în urmă #
-
Daca fiecare dintre noi ar planta cite un arbore ,i/am reusi operatia de plamini a acestei tari care respira foarte greu in urma defrisarilor barbare. Multi dinte noi nu au habar ce satisfactie ai cind maninci din pomii saditi cu mini proprii.Detin 1/ha arabil si doresc sa/l plantez cu salcim fiindca locuiesc intr/o zona secetoasa (Dobrogea) .Cum pot obtine acest puiet de salcim si de unde?
Adăugat 2 ani în urmă # -
Din pacate noi nu suntem in stare sa reimpadurim suprafetele de padure defrisate, ce sa mai vorbim de impadurirea terenurilor degradate. Desigur impadurirea acestora ar fi o solutie benefica, dar terenurile defrisate incep sa sufere fenomene de degradare. Eu sunt de principiul ca mai bine previi decat sa combati, asta atat din punct de vedere economic cat si al peisajului. Deci daca padurile existente ar fi exploatate rational, nu prin defrisari, am putea preveni degradarea acestor soluri. sau daca in urma defrisarii ar exista imediat impadurirea. Asta ar trebui legiferat, impus celui care exploateaza. Dezvoltarea durabila este deocamdata chestiune teoretica.
In ceea ce priveste intrebarea lui marinaug15, acelui teren in primul rand trebuie schimbata folosinta, trecuta din arabil in silvic, iar salcamul este o specie foarte ecologica, e o idee buna, si este si o specie melifera, ceea ar putea dezvolta un sector nou in zona, apicultura.Adăugat 2 ani în urmă # -
Buna ziua,
referitor la impadurirea hectarului in Dobrogea cu Salcam.In mod normal ati putea sa cumparati puietii de la DS Tulcea.Acum 10 ani cand lucram in zona aveau doua pepiniere in care puteti gasi salcam una la Ocolul Silvic Niculitel si una la Ocolul Silvic Cerna.Pretul mediu este de 120 lei /1000 puieti.Pentru un hectar schema de impadurire este de 1,5x1 m respectiv 6700 de puieti la hectar in gropi de 30x30x30 cm.Exista si solutia finantarii prin FEADR (pentru asta trebuie sa va interesati la APIA) dar e nerealist pentru o suprafata asa mica(puteti primi si bani pentru intretinere si compansatii pe 15 ani in cazul in care este teren agricol productiv)dar cum v-am zis pentru asta va trebui sa fiti mai multi interesati in zona de lucrul asta.
Realist: produceti-va puietii singur - puietii de salcam(robinia pseudoaccacia) se produc in mai prin insamantare in ogor pregatit.Semintele de salcam au tegumentul exterior impermeabil si trebuies startificate , dar in mod normal ele se forteaza prin fierbere in apa.Gasiti un salcam care fructifica in zona si strangeti cateva teci le goliti de seminte .Se da in clocot in jur de 2-3kg de apa se pun semintele in apa si se lasa pana apa se raceste.Cele care se ridica la suprafata se arunca pentru ca sunt seci.Undeva in jurul casei puteti ara o mica suprafata o grapati ca pamantul sa fie foarte fin si trasati cu un batz cateva linii in pamant.Le umpleti cu un strat fin de nisip (0,5 cm) in care puneti semintele si se acoperiti la 0,5 cm in pamant( nu foarte adanc ca nu mai ies - important este nisipul)la sfarsitul lunii aprilie inceputul lui mai( dupa ce trec ingheturile - salcamul este foarte sensibil la ger.In anul urmator in mai aveti puieti buni de plantat.(eventual pueti da si la altii)
Vad ca va pricepeti.. ce parere aveti de plantarea puietilor de salcam care are loc maine si poimaine la Ciorogarla. Tocmai am trimis un email din partea asociatiei Terra Ecologica cu invitatie catre voluntari. Ati spus ca salcamii sunt sensibili la ger... mai are rost plantarea de maine ?
Cred ca am venit cam tarziu cu un raspuns, dar, in cazul in care ati reusit sa plantati salcamul , nu cred sa fie o problema, este o specie foarte rezistenta. In unele tari este vazuta ca si o buruiana in padure. Am intalnit un cadru didactic din Cehia de la silvicultura, care a ramas placut impresionat de diversitatea de specii din padurile noastre, mai ales de prezenta salcamului in padure. La ei se practica mult monocultura. O alta specie foarte ecologica este catina, care se poate folosi in stabilizarea versantilor, mai ales e foarte profitoare, cred ca toata lumea stie efectele curative ale catinei.
-
plantarea nu este o problema, cred ca puietii vor rezista daca nu vor fi geruri de sub -5 grade, el e rezistent la seceta dar nu la seceta excesiva si extrem de sensibil la geruri la inundatii si pe soluri argiloase carbonatate si cu apa freatica aproape de suprafata ..si chiar daca vor muri putei veni cu completari in primavara viitoare. Din cate stiu dupa plantarea puietii de salcam (si nu numai) din zoan de campie se RECEPEAZA adica se taie desupra coletului si se acopera cu pamant pt a evita evapotranspiratia excesiva in perioada de vara si uscarea(nu disperati vor lastari viguros din radacina).Catina alba(hippophae rhamnoides) si Catina rosie(tamarix ramosissima) sunt doua specii diferite.Ambele sunt f bune pe soluri degradate dar numai catina alba are fructe comestibile, iar cea rosie rezista foarte bine pe soluri saraturoase.BRAVO PENTRU PLANTARE!SUCCES.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri si pentru sfaturi ,sunt foarte bucuros ca sunt oameni care se pot deranja ,am acest teren cam de 4 ani si este arendat , nu primesc cine stie ce si cred ca m-ar satisface mai mult sa-l plantez cu arbori .Am copilarit in padure ,am locuit la 20 m de ea si acum locuiesc intr-o zona unde pe o raza de 5 km nu gasesti un copac daca te fugareste un maidanez .Terenul este foarte fertil cotat la clasa 1 de primarie .Vara aceasta voi incepe cu o mica pepiniera in curte ca am spatiu destul si cred ca in primavara urmatoare plantez puietul si pina atunci pot schimba si destinatia terenului.Cu plantatul nu ma tem fiindca am multi prieteni sii voi pune la treaba .Inca odata multumesc pentru raspunsurile primite ,am primit mai mult de cit asteptam.Va doresc sanatate .
Ati putea face o livada de pomi, ceva nu prea pretentios la intretinere, iar cativa ani pana cresc pomisorii mai mari puteti tine lucerna printre randuri. Despre lucerna se stie ca imbogateste locul si fixeaza azotul in sol. Dealtfel lucerna ar trebui folosita mai mult in rotatia culturilor de catre fermierii care vor sa aiba culturi "ceva mai ecologice" si sa foloseasca mai putin ingrasamintele chimice pe baza de azotat.
Si eu vad solutia propusa de Ionut mult mai buna.
Am facut acelas lucru undeva in teleorman, avem o curte putin mai mare de 3000 mp pe care initial cultivam lucerna, deci solul s-a imbogatit in timp destul de mult in azot.Incepand de vre-o 12 ani am tot plantat acolo cam 130 de pomi fructiferi, diferite soiuri, dar preponderent mar. Mantinand livada, din taieri, la o inaltime scazuta, am plantat sub ei capsuni.
Toata aceasta actiune a fost facuta in scopul consumului familiar si al prietenilor, dar asta nu inseamna ca nu poti vinde / darui fructele obtinute.De doi ani am facut un alt pas: am cumparat si albine, pana acum 4 stupi... dar viitorul se arata luminos :))
Parerea mea e ca vei avea mai mari satisfactii cu pomii fructiferi decat cu salcamul, dar tu stii mai bine care e situatia acolo... poate ca terenul tau se afla in plin camp si va arata cam ciudata o livada in plin "pustiu"... nemaivorbind de "amabilitatea" vecinilor....Pt infiintarea de culturi pomicole cu fonduri externe nerambursabiule sau partial rambursabile, trebuiesc parcele de minim 30 ha (sau asociatii).
BaftaAdăugat 2 ani în urmă # -
Curtea mea este de 1800 mp am deja livada si printre pomi capsuni, dar acum lucrez la o sera si cam atit se poate pe linga casa, aici am posibilitatea sa irig dar lotul este la 2km de sat si nu am mari posibilitati de udat si sigur nu as face mare lucru caci nu sunt mereu in tara ,la fonduri nu m-am gindit si nici nu-mi doresc sa ma incurc cu statul nostru hraparet.Dobrogea este patria stupilor si cine merge vara spre mare stie asta ,vin pavilioane cu stupi din BV HR si alte judete si poate odata am sa incerc si apicultura de casa .Eu te felicit ECHO pentru ce ai realizat si intradevar viitorul este luminos dar pentru cei ce se straduiesc sa si-l faca.
@marinaug15,
Vorbeste cu padurarul din zona. Eu am vorbit cu padurarul si dupa aproape un an, am primit gratuit cateva mii de puieti din diferite specii. Am inteles ca este vorba despre un program de impadurire, dar nu stiu detalii.
Oricum, felicitari pentru intentie.Adăugat 2 ani în urmă # -
SPAM?!
spam, da... l-am sters :)
Felicitari celor care incearca sa planteze pomi sau arbori, implicati si pe altii si explicatile efectul benefic. Salcamul este bun doar pe terenuri sarace, pe terenurile bogate salcamul saraceste solul in substante nutritive.
Adăugat 1 an în urmă # -
Mai sunt persoane ce iau atitudine? De unul singur sau organizati in asociatii diverse?
Bogdan
Adăugat 1 an în urmă # -
Prima saptamana din mai e tirziu sa plantezi salcimii?
Adăugat 1 an în urmă # -
Cat costa un ha de plantat?Am 5 ha de pasune si vreau sa o plantez cu pin si molid
Adăugat 1 an în urmă # -
as vrea sa formes o grupa cu colegii mei pentru a replanta copaci in zonele in care au fost despadurite...as vrea sfaturi...de ce am nevoie?
Adăugat 9 luni în urmă # -
Ar tebui sa va mutati voi acolo, iar pe cei care le-au taiat sa-i mutati in desert savada cum e.
Adăugat 9 luni în urmă # -
Impadurirea terenurilor degradate este un deziderat foarte greu de realizat din lipsa de fonduri.
In schimb avem paduri la care procesul de gospodarire nu decurge in mod corespunzator. Se defriseaza suprafete intinse din padurile private retrocedate cu Legile proprietatii fara ca cei ce sunt abilitati sa faca ceva (ITRSV urile). Constiinta forestiera a ajuns sa fie practic inexistenta datorita implicarii politicului in acest sector. Sunt promovati oameni care fara sa le pese de padure isi bat joc de aceasta. Toate acestea le stiu din proprie experienta pentru ca lucrez in acest sistem.
Haideti sa salvam ce avem. Numai impreuna putem sa ne facem auziti.
Scrieti pe blogul meu parerea si poate ne va auzi cineva. Inca mai putem face ceva.
WWW.padurar2009.wordpress.comAdăugat 9 luni în urmă # -
plantam puieti cu 10000 lei ha
asigur in acest pret si lucrari de intretinere pe o perioada de 2 ani
avem si puieti de pin,larice,mesteacan,stejar
Adăugat 5 luni în urmă #
Fluxul în RSS pentru acest subiect
Răspunde