Am deschis acest subiect deoarece, mai nou, e o moda sa fii eco. Asa ca, hai sa vedem cum reusim sa facem sa nu mai poluam asa de mult; pentru binele planetei dar mai mult pentru binele meu,al nostru.
EcoSapiens »Forum » Controlul Poluarii » Deschide un Nou Subiect de Discutie »
Idei de reducere a poluarii
(25 posts)-
Adăugat 3 ani în urmă #
-
-
Pai, eu zic asa.
1. Reciclare. Si sunt multe chestii care pot intra aici.
2. Eficientizare.
3. Cercetare si inovatie in cele 2 domenii de mai sus.A se observa ca nu am spus nimic despre 4. Consumuri rationale. Aici cred ca se va ajunge cand cele 3 de mai sus sunt la maxim si tot nu se face fata. Dar ar fi absurd sa recurgi la aceasta inainte de a le aplica pe primele 3.
Bogdan
Adăugat 3 ani în urmă # -
Dupa parerea mea, trebuie sa se inceapa cu o campanie de educare a publicului. Nu poti sa faci nimic daca nu educi oamenii. Pentru a educa oamenii si pentru a-i aduce in starea de cetateni responsabili, trebuie sa ii arzi cu amenzi. Pentru a-i arde cum se cuvine, trebuie sa fie oameni interesati sa faca asta si asa mai departe. Ati inteles ideea. Sunt perfect de acord cu "topul" facut de Bogdan. Pana a ajunge, insa, la primul pas, trebuie parcursi cei pe care i-am enumerat eu. Puterea exemplului, campanii peste campanii, idei care sa atraga publicul (de preferat chestiile gen recompensa, pentru ca, in general, omul se misca daca ii iese si lui ceva) etc. Problema e ca toata lumea (inclusiv eu) sta mai bine la partea teoretica decat la cea practica. :)
-
Eu am doar 14 ani si nu pot spune ca am mare experienta de viata insa, sunt total de acord cu Roxana.
Pe oamenii din ziua de azi nure Planet!
pAdăugat 3 ani în urmă # -
Educatia, daca se vrea, se poate face intr-o noapte.
Anunt la stirile de la ora 19 "de maine, reciclam tot. Cine nu recicleaza, amenda 1000 lei. Cine isi toarna vecinu' ca nu recicleaza, 10% din amenda" si la cat suntem noi de uniti, in 2 zile sa vezi oameni alergand sa recicleze...Bogdan
-
Sunt de acord ca educatia este cea mai importanta pentru formarea comportamentului ecologic. Noi suntem o scoala din Caracal, Olt si derulam un proiect european de educatie ecologica. Din pacate, degeaba se face la scoala educatie ecologica daca strada ofera cel mai prost exemplu, adultii au ramas tot cu obiceiurile proaste. Poate ca vom reusi sa schimbam ceva in conceptia oamenilor, dar asta poate cand se vor mai schimba 2 generatii.
Nu e chiar asa, Bogdan. Nu poti nici sa dai cu barda din prima, fara sa le spui oamenilor ce inseamna reciclarea mai exact (pentru ca iti garantez ca foarte multi nu stiu exact cu ce se mananca asta). In plus, la cat de scazut e nivelul de trai in Romania, crezi ca persoanelor cu salarii de 500 RON le pasa de reciclare si ecologie, cand ele nu stiu cum sa-si imparta banii? :)
Tocmai lor ar trebui sa le pese primii, deoarece, prin reciclare, ori faci bani, ori economisesti.
Dar, pe plumbuitu' il injurau cand ii punea sa care fier vechi, hartie, sticla si ce ii mai punea. Apoi, in avantul revolutionar, au "uitat".
Acum, ca sa ii determini, tre' atinsi la bani. Dar nu cu "daca reciclezi castigi atat" ca romanul e fudul. Ci cu "daca nu reciclezi, amenda tata".
Daca stii sa umbli acolo, te-ai scos ;) Toti fac ce vrei tu.Bogdan
Sa fim realisti. In zilele noastre banul dicteaza. Nu intereseaza pe nimeni sa faca ceva din care nu castiga pe termen scurt si mai ales sa munceasca mult pentru asta. Ai dreptate Bogdan, amenda e o unealta foarte eficienta, dar stim cu totii ca si daca intra in vigoare o lege care sa pedepseasca aspru poluatorii importanti, au destui bani pentru a mitui pe oricine si nu exista persoana in functie importanta care sa nu fie corupta. Si daca exista nu rezista pentru un timp suficient sa schimbe ceva.
Cat despre reciclare la nivel de populatie, nu exista constiinta. Toti suntem ocupati si prea lenesi pentru a face un efort cat de mic sa schimbam ceva. Daca tu strangi deseurile pe categorii si le legi frumusel si le depui in pubela special amenajata (in cazul fericit in care exista) si vine vecinul si tranteste o punga cu resturi de peste sau smantana e clar ca toata munca ta e in zadar pentru ca nu se mai poate recupera mare lucru. Si amenda cine o primeste? Asociatia de bloc. Pe acele persoane badarane care nu sunt sensibilizate de actiunile de informare cum ii neutralizam? Cum ii "aducem pe calea cea buna"? Nici amenzile si nici informarea nu vor face vreo diferenta si stim cu totii ca sunt majoritari.
Cine are solutia pentru a determina populatia sa actioneze in interesul dezvoltarii durabile?Adăugat 3 ani în urmă # -
da ai dreptate bogdan da ei nu se gandesc la asta ei cred ca ai dat 30000 de euro si gata totu se rezolva ca doar..nu ai ce face asta-i romania..tara in care traim..:(
Editat de Roxana F (Avem si noi o rugaminte: nu mai scrie cu "k" si "shi". :) Multumim pentru intelegere!)
Din pacate sunt de partea lui Bogdan .Pentru cine vrea sa se documenteze sa dea o fuga pana-n Elvetia . Nu se va putea progresa , in nici-un domeniu , cu atat mai putin in protectia mediului , fara masuri deosebit de severe , in Romania nu se poate face altfel ordine si disciplina .
Ce trebuie facut in Romania urgent pentru reducerea consumului de gaz metan si reciclarea deseurilor:
1. Reciclarea eficienta a deseurilor.
2. Din deseurile nereciclabile si rezidurile din statiile de epurare apa se poate extrage gaz sintetic si biodiesel.
3. Gazul sintetic poate fi folosit la CET-urile din Romania pentru incalzire.
4. Langa CET-uri sa se instaleze panouri solare pentru preincalzirea apei menajere.
5. Folosirea pirolizei pentru tratarea carbunelui in combinatie cu biomasa pentru producerea gazului metan care poate fi folosit in grupurile energetice mari in loc de carbune. Gazul are emisii inferioare carbunelui si putere calorica mare.Toate astea ar duce la independenta energetica a Romaniei si evident reducerea poluarii cu aprox. 20% in scurt timp
Folositi bicicleta in locul vehiculelor cu motor, si incurajati la randul vostru folosirea ei ca mod de transport.
Pentru a putea sa fie folosita in masa bicicleta ar trebui mai intai desfiintate toate rablele din orase care polueaza cum stim bine .Ma refer in primul rand la harburi : Dac, Roman,etc si apoi la cele de mai mici dimensiuni .
Stie cineva unde pot sa dau pentru neutralizare ulei ars de scuter (nu l-am aruncat ,il tin in casa intr-un recipient acoperit ).Exista vreo firma care se ocupa cu asa ceva ?
Sunt de acord cu Bogdan Matei , romanul nu face nimic din proprie initiativa , pana nu il "arzi " la buzunar . Dar sa stiiti ca si in alte tari se face "civilizatie " tot cu amenzi , eu am luat o amenda de 79 EU pentru ca am claxonat in Paris intr-o zona rezidentiala.
Corect, ce zice Bogdan ;fara amenzi si alte masuri coercitive cred ca e imposibil sa educi oamenii.Unii din delasare nu vor sa faca nimic bun -in fapt pentru ei insisi ( si atunci este buna fortarea lor (sunt antistalinist dar in cazul asta se potriveste : '' nu stii te invatam,nu poti te ajutam , nu vrei te obligam '' ca ''asa-i romanul'' .
Apropos de bicicleta, am lucrat intr-o fabrica de 3000 angajati, dintre toti astia cam 3 veneau cu biciclete. Foloseam si eu bicicleta frecvent pentru ca faceam cam tot atat cat facea si autobuzul. Disconfortul total era cand ma depasea un autocamion Roman, mi se facea rau, ma opream si aveam senzatie de lesin. Problema mai nasoala era ca trebuia sa intru pe o portiune (cea mai lunga) unde era accesul interzis pentru biciclete. Evident ca un coleg a fost amendat de militzie ca mergea pe bicicleta.
Si acum apropos de amenzi, trebuie sa oferi alternative sa vi cu solutii si dupaia sa te apuci de amendat oameni pentru incalcarea legii.Adăugat 3 ani în urmă # -
Trebuie lucrat in sensul acesta.
Adrian PopAdăugat 3 ani în urmă # -
A AUZIT D-L MINISTRU AL MEDIULUI , DE METODE , TEHNOLOGII , INSTALATII DE TRANSFORMARE A GUNOIULUI IN ENERGIE SI INGRASAMANT PENTRU AGRICULTURA ??? STIE D-L ministru al mediului si onor guvernul romaniei cate instalatii de acest gen se pot cumpara cu contravaloarea amenziii de 200.000euro/zi pe care urmeaza sa o plateasca romania pentru neinchiderea gropilor de gunoi (programate)???????!!!!!!!!
D-l ministru al mediului nu a auzit de tehnologii, la moda e sa bage taxe cat mai multe, nu folosirea tehnologiilor.
Un exemplu de instalatie de tratare a gunoiului menajer: http://firstlondonpower.com/ Am studiat instalatia asta de tratare a deseurilor, se extrage in medie 1800 metri cubi de gaz sintetic/ora din 3 tone deseuri menajere/ora. Sistemul ar functiona bine pe langa CET-uri pentru ca se degaja multa caldura pentru tratarea deseurilor.
Istalatia ar costa cam 8 milioane euro si se amortizeaza in 3 ani.
Amenzile alea de 200.000 euro/zi le vom plati noi toti nu ministrii.Adăugat 3 ani în urmă # -
oamenii nu stiu ca mediul e cel mai important element care exista.dupa ce realizeaza acest lucru,vom trai mai bine
eu zic sa culegem noi,cei inscrisi pe forum,informatii cu urmarile poluarii si sa le impartim oamenilor. asta ar fi primul pas.va rog sa spuneti ce credeti despre ideea mea.
Adăugat 2 ani în urmă # -
Uleiul de motor il poti da la o firma specializata, spre exemplu Indeco pentru ulei uzat.
Adăugat 8 luni în urmă # -
Intr-adevar, e sanatos sa fii verde si la minte si la trup! Ieri am citit pe forumecologist.ro un articol despre o solutie de reducere a poluarii de acasa, foarte simpla. In general aveam impresia ca poluarea ne pandeste undeva la usa, afara, dar si acasa exista diferite surse de poluare: de la aparatele electrice si electronice, la detergenti, fum de tigara etc.
Solutia pentru diminuarea poluarii indoor este cat se poate de usoara: decorarea locuintelor cu cat mai multe plante. Mai mult, din acelasi articol am aflat cum cacustusul diminueaza efectele nocive ale undelor electromagnetice.
In acord cu sloganul articolului citit, spun si eu: Fii voluntar la tine acasa! Nu mai exista scuza: nu fac pentru ca cel de langa mine nu face....Adăugat 8 luni în urmă #
Fluxul în RSS pentru acest subiect
Răspunde