Multi dintre noi suntem de acord ca trebuie sa ne hranim sanatos. Dar cati fac oare ceva in acest sens?
Pe rafturile magazinelor si in magazinele on-line pot fi gasite aceste produse ecologice.
Le cumparati?
EcoSapiens »Forum » Alimentatia » Deschide un Nou Subiect de Discutie »
Hrana ecologica
(34 posts)-
Adăugat 2 ani în urmă #
-
-
Depinde ce se intelege prin produse ecologice..mi se pare ca in ultima vreme mai toate chestiile au se numesc "ecologice" doar pt ca e la moda, nu pt ca ar fi cu adevarat ecologice. In occident exista diverse etichete (labeluri) care garanteaza ca alimentul respectiv este organic, cum spun anglofonii. Un aliment organic este crescut fara pesticide, nu este modificat genetic si producerea sa este cat mai putin consumatoare de energie si de resurse. Pana la momentul actual in Romania puteam sa cumpar linistita legume de la taranii din piata stiind ca sunt netratate cu substante de tot felul. Acum insa nu mai pot avea aceeasi siguranta, avand in vedere spiritul capitalist ce i-a cuprins pe toti. Stiti ca nu se mai poate consuma soia si porumb din tara deoarece toate culturile au fost contaminate cu soia si porumb modificate genetic (din cauza amestecarii semintelor, tocmai pt ca nu exista nici o masura de informare a agricultorilor).
Oricum, topicul alimentelor bio asta ma intereseaza in mod deosebit asa ca sper sa mai apara si alte comentarii.Si ca sa raspund la intrebare, da cumpar unele produse/alimente bio, insa deocamdata nu din Romania (pt ca de ceva timp am plecat din tarisoara noastra draga:).Adăugat 2 ani în urmă # -
Fac o lucrare de dizertatie in legatura cu Provamel lapte soia. Speram ca voi gasi consumatori care imi pot spune parerea lor in legatura cu Provamel sau oricare din produsele similare lapte de soia. Pentru mai multe detalii va rog intrati pe http://www.business-anthropology.blogspot.com/ . Sper ca nu v-am deranjat. Multumesc mult!
Adăugat 2 ani în urmă # -
-
Bine punctat raluca ideea ar fi sa existe ceva legislatie care sa ii incurajeze pe tarani sa produca in continuare asa cum stiu ei de secole si cu ingrasaminte naturale, fara pesticide si utilizand seminte tot nemodificate dar cum vedem in piete sunt altii nu taranii iar acestia stau la coltul pietei ca nu au loc de "cei adevarati" si de taxe.
Ar fi un lucru foarte frumos din partea noastra a celor care dorim sa promovam mancarea sanatoasa sa mergem la cei care sunt intradevar tarani si sa si stam de vorba cu ei caci sunt foarte bucurosi cand mergi si le spui ca iti place ca produsele de acolo se vede ca nu sunt umflate cu aditivi si ingraseminte iar asta ii incurajeaza caci e chiar greu pentru cei care fac agricultura curata. Eu nu stau la tara dar se cunosc taranii reali si cei care fac agricultura in hartii doar.Adăugat 2 ani în urmă # -
@ razescu
Iti dau numele unui doctor pe care-l gasesti pe NET ca sa vezi ce zice de SOIA in general .
Se numeste CHRISTIAN TAL CHALER - doctor de medicina paralela.
Eu cred ca este o otrava si nu numai soia , griul , cartoful si altele .Adăugat 2 ani în urmă # -
-
salutare tuturor... permiteti sa anulez denigrarea facuta de Rusen la adresa unor produse: "soia, cartof, grau si altele" cum ca ar fi o otrava!! Dumnezeule!! cum poti face afirmatii asa gratuit? inducand in eroare si pe altii care pot lua de buna "autoritatea" pe care o prezinti in astfel de mesaje? Nu exista asa ceva! daca omul nu e chibzuit si foloseste in exces ceva si-i face rau, asta inseamna ca acel ceva e otrava? Graul otrava?? si dece ar mai fi spus Isus:"... painea noastra cea de toate zilele" (ca doar din grau se facea si inainte?!); banuiesc ca n-a vrut sa ne otravim cu totii...
Permiteti o lamurire: termenul ECOLOGIE (de aici ecologic..) este un NEOLOGISM! as adauga aici un argument care sa clarifice acest lucru. Universitatea Ecologica Bucuresti a fost prima "particulara" din tara de profil "ecologic". Stiati ca initial (stiu ca am fost acolo!) Facultatea de ecologie s-a numit Facultatea de STIINTE NATURALE?? Pitagora, de exemplu era un bun naturalist. A studiat stiintele naturii, care nu exclud matematica si filosofia, din contra. Deci, in concluzie: ECOLOGIC, nu-i decat un termen "modern" pentru NATURAL. Si orice "produs ecologic" este de fapt un PRODUS NATURAL. CHIAR NU VREM SA VEDEM ORIGINEA LUCRURILOR? CAUZA EFECTELOR? aceeasi Marie cu alta palarie.
Chiar si produsul natural folosit ca aliment este unul "domesticit" de om! nu ne mai referim la natural ca fiind "flora spontana", ci cea prelucrata si adaptata de om dupa necesitati. Fireste ca si acest "produs natural", ca si o masina, un calculator, sa fie adaptat si imbunatatit de-a lungul timpului. Rosia de ieri nu e ca si cea de azi, si cu siguranta ca nu va fi ca cea de maine. Nici noi nu mai suntem aceiasi. Totul este intr-o continua transformare. Sa iesim din fascinatia teoriilor si a afirmatiilor neargumentate si nesustinute de consecintele practice. Devine caraghios. Exista o LOGICA, asa zisa a TRIADEI, care ne conduce ORICAND spre adevar (si e cea care a fost si este folosita de adevaratii cercetatori), anume: AFIRMATIE - ARGUMENT - CONSECINTA! consecinta e cea care da nota si nu doar afirmatia, chiar daca e sustinuta de o argumentatie "puternica". Cine are curaj sa manance grau? (sugerez sa fie in prealabil inmuiat).. si daca nu moare dupa o luna, sa ne scrie, il rog, si noua aici un mesaj. Astfel, vom putea spune: ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat! Curaj!! la experimentatAdăugat 2 ani în urmă # -
Rusen, sunt culturi bazate pe grau (Eurasia), soia (Extremul Orient), cartof (zona andina)!!!
Graul este un aliment complet. Putine alte alimente se compara cu el. Cine a experimentat nu are vreo indoiala.Adăugat 2 ani în urmă # -
Va raspund , si banuiam ca aluzia mea este pertinenta caci altfel ramineam gura cusuta .
griul pe care romani il consuma si toti ortodocsi fara sa fie incoltit ( inmuiat in apa nu este suficient - nela ) este toxic .
Nu imediat o sa imi dati dreptate , cercetati de-aceea sintem pe acest forum si nu uitati contradictiile pot duce spre un pozitiv ...
piinea este cu totul altceva , dar vad ca si la ea nu face nimeni o referinta ca glutenul din piine poate sa se lipeasca de peretii intestinului gros pentru cel putin 20 de ani .
Cind acest gluten , lipit de peretii intestinului gros se decide sa se desprinda inpins de sistemul nostru imunitar in urma lui ramin rani care din pacate timpul este prea scurt de a se vindeca de unde apare polipul , un fel de ce ...??? de picatura ca o prunisoara care creste in ea nu este alteva decit singe , adica rana care singera nu reuseste sa se vindece si asa ca se transforma intr-un polip , . aceste frecat de fecalele in trecere si degradare progresiva o sa-l sparga , de unde apare cancerul , adica in zona respectiva deja sistemul imunitar a operat , dar nu a reusit sa vindece rapid rana dupa ce glutenul s-a desprins .
Asta as vrea sa intelegi , nela , esti bine intentionat-a dar inca nu ai aprofundat deajuns ce este bun sau nu dintre alimente ...Apropo ce virtutii au semintele de dovleac la sanatate sau cele de floarea soarelui ...??
Pun intrebarea sa vad daca stii si s-ar putea sa stii mai multe decit mine , asa invat si eu si alti ...caci toata viata invatam OK ./// Salutari amicale !Adăugat 2 ani în urmă # -
nu Rusen, n-am sa-ti dau apa la moara. Nu cauti sa rezolvi o problema! iti plac "discutiile destepte" de genul: care pe care....
Pentru cei interesati: alternativa la painea dospita, coapta, exista deja. Cine nu stie, sa nu se mai planga ca si cum n-ar exista!
Problema alimentara a fost deja rezolvata, iar solutia e asa de simpla si accesibila, incat nu ne vine sa credem. Unii mai vor sa profite inca, sa complice lucrurile, de dragul orgoliului intelectual si a placerii de a fi apreciati ca superiori, doar ca au memorat niste informatii si pot acum jongla cu ele. Iar altii sa mai castige ceva bani, cat se mai poate. Minciuna costa intotdeauna!Dar NIMENI nu mai poate opri pe altcineva sa deschida un calculator si sa acceseze orice site doreste, pe orice tema.. si tot va afla solutiile constructive, benefice si mult mai ieftine. Fie ca e vorba de hrana, de energii alternative, de colaborare, de pace, de prietenie s.a.
Painea de care va scriu a fost denumita "Paine Elta", fiind realizata de catre Elta Universitate, o asociatie care promoveaza medicina preventiva prin alimentatie naturala. Painea aceasta e facuta dupa reteta azimei, painea "biblica" recomandata de Isus, din tarate de grau. A fost deja omologata la OSIM si poate fi gasita la unele plafare din tara sau direct la Elta Univ., producatorul direct, unic in lume la acest moment. Amintesc ca aceasta painea nu hraneste, ea are rol de curatire. Omul se indoapa cu materie in tot felul de forme crezand ca se hraneste, ca "asa e viata", uitand ce iese pe partea cealalta. Si nu cunosc pe nimeni care sa fi facut "dulceata de trandafiri", cum spune un prieten. Digestia este de fapt un proces de putrefactie. Iar omul se va hrani in timp doar prin respiratie, cu prana, energia vitala care exista pretutindeni in jurul nostru. (da, socheaza.. dar asta e! ce sa faci, de pranayama s-a tot vorbit.. dar cine sa inteleaga? nu aduce profit!! cand suntem cu gandul doar la mancare, nu mai facem si filosofie) Deci, respirati profund si bucurati-va de frumusetea din jur! de oamenii din jur.....
contradictia , in care sintem este constructiva , nu crezi ? dar aluziile tale ca as vrea s-o fac pe firoscosul , imi aduce aminte de clipele infantile prin care inevitabil am trecut cu totii , poate ai dreptate din punctul tau de vedere . Ca si tine inpins de curiozitate am cunoscut QI GONG , disciplina pe care o practic , nu in fiecare zi , dar aceasta ma orientat si am inteles din ce energii subtile ne nastem IN ( mama) si IANG (tata) si cum vorbesti de respiratie este adevarat ca aceste doua energii circula in cei 12 meridiani energetici chiar la fiecare respiratie ca un flux si reflux si dupa o perioada de practica de rigoare o simtim .
Mersi pentru explicatiile cu piinea iar daca esti curioasa o sa-ti zic cite ceva despre apa pe care o bem chiar daca este din fintina .
Numai bineAdăugat 2 ani în urmă # -
salutare! m-a rugat la un moment dat Allexander sa povestesc din experienta mea in ce priveste alimentatia naturala, pentru a aduce argumente concrete ca o astfel de alternativa este posibila si accesibila oamenilor, in ciuda atator prejudecati si comentarii nefavorabile. Lucrurile sunt mai simple decat par, si as adauga, la indemana fiecarui individ de a verifica...
Locuiesc intr-o comuna din sudul Bucurestiului. Soarta a facut sa ma nasc intr-o familie de oameni simpli, nesofisticati, cu o conditie materiala modesta, normala as spune, asa cum sunt majoritatea familiilor din Romania (se pare ca bogatia corupe la un moment dat spre nenatural si excentricitati daca omul nu e precaut). Partea frumoasa si fericita e ca stau la casa, si parintii mei au gradina unde cultiva in fiecare an legume si zarzavaturi specifice zonei si anotimpului. Incepand de la ceapa, usturoi, salata, urzici, spanac, stevie, loboda, marar, patrunjel, leustean - primavara; rosii, castraveti, varza, morcovi, mazare, capsuni, dovlecei, mai tarziu si cartofi,telina, fasole, chiar pepeni (asta in ultimii ani, dupa ce tata a scos via), printre randuri se pus flori, mai un copac: cais, cires, mar, piersic, gutui, cateva tufe de zmeura, cateva cuiburi de porumb... un petec de lucerna...Aparent pare ca ar fi mult pamant necesar, dar nu e asa! din fiecare, la momentul potrivit insamantarii si plantarii, se pun cateva randulete, cuiburi, bine organizate si administrate, asta doar pentru necesitatile familiei. Si ajung de fiecare data sa dam si prietenilor (fara bani!!), sa punem muraturi pentru iarna. E drept ca mai si cumparam (rosii,castravetii de exemplu, in gradina inca nu s-au copt, dar putintica rabdare - asta in conditii normale, naturale. La mine in familie nu se prea obisnuieste sa se foloseasca produse care nu sunt de sezon, si nici conserve sau produse exotice. Fiecare la timpul lor, si ceea ce e specific zonei romanesti. Doar de placere mai cumparam uneori banane, portocale, ananas, kiwi, dar nu e o necesitate, putand sa ne lipsim de ele, neducandu-le dorul. De aici apare diversitatea si bucuria de a avea mereu altceva, necreandu-se obisnuinte alimentare: cum ca doar asta e buna si nu cealalta. Sau cum se obisnuieste mai nou: ca asa vreau eu, sau asa imi place mie. Cu iarba din gradina, cu porumbul si lucerna ne permitem sa crestem cateva gaini sa ne asiguram oua proaspete tot timpul anului. Spuneam ca e un caz fericit. Multi oameni nici macar nu si-au imaginat ca la marginea Bucurestiului, la 11 km exista as spune gradina raiului, cu toate beneficiile ei. Si nu va imaginati ca suntem un caz izolat. Fiecare familie de aici are o astfel de gradina (a noastra e chiar mica comparativ cu altii care au facut meserie din gradinarit si care umplu pietile bucurestene - si, da, produsele lor sunt fortate sa se coaca mai devreme pentru a obtine cat mai mulli bani, si a face fata concurentei - asta si din vina celor care forteaza cerere, netinand cont de ritmurile naturale). Va puteti imagina cat e darnica natura?? ca din cateva randuri de rosii sau castraveti, avem toata vara, pana tarziu cand cade bruma? si gainile noastre sunt rasfatate, avand din acest belsug, din supraproductia fireasca, nefortata??) uneori sunt trista sa vad risipa care se face stiind sitatia in care traiesc alti oameni de la orase... salata se da cu cosul sau cu bratul la gaini; mai nou, parintii nu mai cresc porci care, inainte, erau ingrasati si rasfatati mai bine decat unii oameni si puteau trezi chiar invidia acestora. Cat sa mananci? sau cum sa le arunci? acum, cu "binefacerile" supermarketurilor oamnii nu mai viseaza la o astfel de gradina... e mai usor sa le iei de-a gata, frumos impachetate, sa nu te mai namolesti, cu grija ca daca cade grindina, daca e seceta?!.. dar cat e de placut sa culegi capsuni din gradina ta!! sa le simti parfumul, aroma, sa vezi pe acelasi vrej si fructul si floarea, mai si un fluture, o gargarita, un greieras.. sa vezi cum incearca plantuta aceasta micuta sa se extinda, parca intrebandu-ne: " va plac frunctele mele? pot sa va ofer mai multe!!" doar sa le ingrijesti, sa le uzi, sa le culegi la timp...si te poti bucura de toate aceste minuni naturale. Ieri mi-am facut o "salata". Am mers in gradina, am luat o salata verde, din aceea creata care e "ca o poza" de frumoasa, cateva frunze de loboda rosie-violet, o ceapa verde care acum deja a inceput sa se rotunjeaza, sa-si formeze bulbul iar frunzele sa se usuce, un fir de usturoi, un manunchi de marar care a ajuns deja la un metru inaltime! si o mana de mazare (creste in teci ca si fasolea pentru cine nu stie, in tufe joase de aprox. 40 cm - amintesc asta pentru ca unii copii cred ca mazarea creste in frigider, in conserve sau borcan!!) Am spalat bine ce am cules, le-am tocat fin, am scos mazarea din teci si am presarat peste salata din castron, am pus putin ulei si zeama de la o lamaie, iar in final am adaugat putin piper negru si putina boia. Pe langa gustul minunat, mai are si un aspect deosebit. A! uitasem felul doi! Am primit de la o vecina-prietena, de unde imi iau laptele proaspat de vaca de doua ori pe saptamana, 1,5 kg de branza de vaci - dulce cum se spune, asta ca bonus pentru ca mai iau cate 4 litri pentru o colega de serviciu, care are 2 baietei si vrea sa-i creasca sanatos cu lapte real si nu cu cel praf sau pasteurizat, dietetic s.a.. Asa, pentru felul doi am pus cam 250 gr branza intr-un castron, am adaugat ceapa tocata, usturoi, marar, si am adaugat morcov ras, putina salata si loboda tocate fin, un condiment asortat din cele care se gasesc la magazin (in care, pe langa traditionalele deja: piper, boia, mai contine si enibahar, coriandru, curri si probabil si ceva plante aromatice - totul minunat armozitat, cu o aroma ce-ti incanta simturile). Am amestecat frumos compozitia - cu mana - si, in final am construit un fel de snitel sau chiftea mai mare, pe care le-am pus si pe-o parte si pe alta prin morcov ras fin. Le-am asezat frumos pe un platou peste cateva frunze de salata. Am pregatit si un desert: din cateva cirese, capsuni, o banana si o piersica. Taiate mai mici. Am adaugat miere, nuca de cocos, esenta de rom si de vanilie. Ornata frumos, cu nuca de cocos si cirese intregi. Pe seara asteptam vizita unei prietene bune care a venit din Ungaria pentru cateva zile. Seara a decurs minunat: povesti, bere, cafea.. si m-am bucurat cand prietna mea mi-a cerut permisiunea sa-si mai puna inca o data in farfurie, gasind ca sunt foarte gustoase. Si va asigur ca s-a saturat!!
Da, se poate... Va reamintesc ca, la marginea Bucurestiului, in Ilfov, sunt multi batrani ai caror copii au vrut sa fie si ei ... "mai bine", plecand la oras, si care au gradini asemeni celor descrise mai sus, si bine le-ar prinde un ajutor la treaba, nemaifiind cum erau in tinerete. Cati ati fi dispusi ca pe timpul verii, sa aveti o astfel de experinta? bineinteles, fara gaduri ascunse sa le luati gradina si casa :)- cum se mai practica, sau fara sa primiti salariu - ei n-au saracii, caci au si ei o pensie de cateva milioane de lei si trebuie sa-si plateasca darile la stat, medicamentele si ignoranta.
Dar aici aveti posibilitatea sa descoperiti raiul! armonia naturii, parfumul autentic al fructelor, al florilor, ciripitul pasarilor.. si nu uitati, totul la 1 ora cel mult de mers din centrul Bucurestiului!! nu spun ca or sa va primeasca cu bratele deschise. Oamenii sunt reticenti si prea le-a fost greu si lor, fiind marginalizati si concurati de "puternicele si stiintificele ferme moderne", de comerciantii-intermediari aparuti pentru noapte, ca sa mai primeasca cu "paine si sare" strainii sau orasenii. Dar se poate sa descoperiti ca puteti lega prietenii cu ei, ca aveti ce discuta cu ei, ca le puteti face cate o vizita, si sa-i convingeti de bunele voastre intentii. Si bucurosi va vor umple chiar si sacosile cu tot ce au ei prin gospodarie, preferand asta in loc sa le arunce sau "sa le dea pe nimic" la piata (multi nemaiavand acces la o taraba din cauza celor care nu produc, si doar speculeaza, fiind nevoiti sa vanda pe trotuare). Puteti chiar sa alegeti sa cumparati de la tarani, ar fi o solutie mai .. de bun simt. Sau cate femei am vazut cu sticlele de lapte si branza proaspata care roaga oamenii pe strada!?! si nimeni nu-i vede, mai sunt si haituiti de politisti, care alta treaba n-au. Abundenta si conditii exista, dar trebuie sa fie si apreciate si respectate.
toate cele bune si frumoaseAdăugat 2 ani în urmă # -
Multumesc Nela!!!
@ nela , atentie apa din fintina adusa in bidoade , cum ca este apa buna dupa doua zilz devine apa moarta HO , avea molecula normala scoasa cu galeata H2O initial , de unde cei ce au studiat o numesc apa moarta , chiar daca nu mai intrebat din curiozitate , incearca daca ai simturi si gusturi si comparind poate ca o sa te intereseze .
;)cu placere A.
APA VIE
Ma credeti sau nu, dupa aproximativ 6 luni de alimentatie naturala (excluzand chiar si sarea si zaharul, care sunt anorganice = minerale) NU AM MAI BAUT APA."Apa" din legume, zarzavaturi si fructe imi este suficienta. Aceasta e considerata "apa vie", cea organica.
Sincer, nu mi-am propus acest lucru!! a venit de la sine... Un prieten de-al meu (care si el mananca natural de mai bine de 18 ani) mi-a spus ca el nu mai bea apa.. si mi-am dat seama ca si la mine s-a intamplat acelasi lucru, la modul natural, fara premeditare. Pur si simplu a disparut setea(impreuna cu senzatia de foame; mananc doar de placere, o data, rar de doua ori pe zi - asta cand sunt nemultumita de mine insami)Cum pot atunci sa mai dau crezare celor ce sugereaza nu stiu cati litri de apa pe zi?!? la ce folosesc? "Spala" sau dizolva toxinele!? care? daca nu mai introduci din exterior, fiind constient de cauza si efect??
Apa e intr-adevar cel mai bun dizolvant - dizolva si pietrele - dar si "dublul eteric" al omului. Animalelor nu le prea place sa le stropesti cu apa. De ce oare? Eventual doar sa-si spele surplusul de praf sau poate ca metoda de termoreglare pe timp de vara..."Apa" care e organica, e de fapt LIMFA, acel "lichid" inter si extracelular. Glandele endocrine au aici un rol important. Aceste bobite sunt un paradox pentru lumea medicala: e locul unde nu intra nimic (cel putin vizibil cu instrumentele fizice)dar din care iese ceva!!! E de fapt locul unde se materializeaza etericul, prin scaderea vibratiilor; etericul sau prana sau Qi este o substanta universala din care se construiesc toate formele materiale: de la proteine, vitamine, enzime.. celule, tesuturi, organe, pana la planete, galaxii... dupa un program care are un algoritm perfect. O fi oare acesta un... "program divin" de care inca nu suntem constienti si caruia nu-i cunoastem logica?
Prin introducerea unor subtante din exterior se perturba puritatea acestei limfe si de aici generarea de celule imperfecte.(poate ca nu am realizat si ales descrierea si exprimarea cea cea mai buna, putina imaginatie si ingaduinta va solicit). Cert este ca fiecarei glande endocrine ii corespunde cate o chakra ("organ" al corpului energetic, subtil al omului). Sunt multi oameni care "vad" aceste lucruri si care au scris mai mult sau mai putin "profesionist" despre ele.Apa (H2O) pe care o cunostem cu totii e de fapt un mineral lichid, anorganic, iar corpul nostru e organic (doar plantele au capacitatea de a transmuta anorganicul in organic!). De aici si necesitatea omului de a colabora cu regnul vegetal. Dar fara a mai fierbe vegetalele, etericul acumulat de ele se volatilizeaza la temp. > de 45-50 grade celsius, ramanand doar partea anorganica pe care o asimilam crezand ca ne hraneste.
Faptul ca medicii n-au facut inca legatura intre apa, sare si zahar si problemele cardiovasculare - hipertensiunea arteriala, arteroscleroza, si altele, tine doar de factorul timp. In scurta vreme nu vor mai putea si nici nu vor mai dori (altfel ar fi premeditare din partea lor) sa ignore acest lucru. Calculii renali, ingrosarea vaselor de sange, rigiditatea aparuta odata cu varsta, sunt alte exemple, efecte ale acestor minerale pe care organismul nu le asimileaza si "le depoziteaza" si el pe unde poate, nereusind sa le elimine 100%.
Dar pana atunci, cati oameni vor mai suferi degeaba, doar ca "nu a cazut fisa" celor care sunt in masura sa stopeze aceasta suferinta gratuita? Ce vina au oamenii ca-i cred pe medici, punandu-si speranta in ei?! iar acum, si de la ecologi se asteapa rezolvarea problemelor de mediu, ca doar au .. diplome, deci ar trebuie sa stie si sa poata ...Incepand cu regnul vegetal viata are o alta calitate. De fapt, de aici incepe VIATA! altfel o descopeream si pe Marte si Venus (unde de fapt exista dar intr-o alta forma decat cea cunoscuta pe Terra). La plante apare pentru prima oara corpul vital, emotiile. La regnul animal apare in plus corpul astral (=corpul dorintelor), iar la cel uman corpul mental (de aici capacitatea de a rationa, de a fi logic).
Omul, prin evolutie, ajunge sa-si dezvolte si celelate corpuri aflate acum in stare latenta: corpul cauzal, si tot asa.... devenind astfel CONSTIENT de sine, de legile vietii si de sensul existentei sale... dar mai avem pana atunci...Acest proces se numeste SPIRITUALIZARE (si nu are de-a face cu religia actuala). Se spune ca avem doar 3% constiinta treaza, dar putem sa ne trezim Constiinta, pe masura eforturilor noastre CONSTIENTE. Momentan suntem ca si anesteziati, adormiti, comparativ cu ceea ce am putea fi.... SA FIM NOI INSINE e, pe langa o dorinta a fiecaruia, si o datorie. Doar astfel putem spune ca am facut ceva util. EU SUNT! ar trebuie sa conteze pt. fiecare. Daca acest "eu sunt" devine constient, sanatos, armonios, fericit, civilizat, oare nu toata omenirea, societatea umana va fi la fel??
(mesaj preluat de la tema "alimentatia naturala", pentru a fi in continuarea subectului deschis de Rusen)Adăugat 2 ani în urmă # -
si trebuie sa-i multumesc lui Rusen. Datorita lui am reusit sa pun cap la cap niste informatii pe care le cunosteam, le intuiam ca fiind adevarate, dar fara sa le fi vazut legatura. Multumesc Rusen, indirect m-ai ajutat sa vad mai clar unele aspecte si sa le inteleg (desi m-am cam enervat pe tine sau pe stilul tau). Uneori e buna si enervarea la ceva :)
ce faci Rusen?? nu te intereseaza efectele, consecintele a ceea ce faci/rostesti/gandesti?
la ce ma mai mir! oare nu asta-i realitatea in care traiesti? asa fac toti, de ce n-ai face si tu la fel... de aici situatia pe care o traim, de ce sunt munti de gunoaie in jur, fiecare arunca cate ceva (fie ca e materie de orice fel, fie ganduri, idei, afirmatii, negatii, intrebari, sentimente, resentimente la modul iresponsabil... fiecare face ce vrea dar putin ii pasa de consecinte si mai ales de colaborare.
Si vrem sa reparam problemele de mediu, cand nici macar consecintele propriilor fapte nu le urmarim. Ai facut valuri ... dar... altii trebuie sa faca "baraje" ca sa nu se-ntinda "poluarea" pe care o idee fara sens, o intrebare la care nu vrei sa gasesti raspunsul o lansezi aici.... te grabesti sa deschizi alte si alte subiecte de discutii, dar este doar cochetarie, ipocrizie.. aviz amatorilor!din nou, NU se vrea sa se rezolve ceva... unii chiar isi merita soarta.Adăugat 2 ani în urmă # -
-
nela , nu inteleg , sau as intelege daca as sti ce semn astrologic porti .
Dece crezi ca sint ipocrit , sau chiar daca as fii cadrul nu ti-ar permite , sau nu ar permite oricui sa scrie in genul tau .
Iata ID meu pe mess. daca vrei sa-mi vorbesti despre suferinte sausentimente cum scrii tu .
ID meu este ION RUSEN , te accept si putem vorbi daca doresti , Atentie eu am peste 50 de ani ; traiti eu sper nu degeaba ...
SalutariAdăugat 2 ani în urmă # -
probabil am ramas datoare cu ceva aici de vreme ce a ramas in aer discutia.
(deci, era vorba despre greci ;) ...)
Hrana ecologica!! aceeasi Marie cu alta palarie!! asa ca, fac trimitere si la Alimentatia Naturala pentru cei interesati de subiect.p.s. La multi ani!!
Adăugat 1 an în urmă # -
De 3 luni tot gust si ma hranesc cu alimentele din tara mea natala si parca incep si la noi sa schimbe ...
Adăugat 1 an în urmă # -
se spune ca nu intamplator ne nastem intr-o anume zona geografica si ca e potrivit sa ne hranim cu alimentele specifice regiunii natale, tot asa e de prefrat sa mancam produsele specifice sezonului in care ne aflam. Acest lucru contribuie la intelegerea si trairea reala, prin noi insine, a ciclurilor si ritmurilor naturale, la armonizarea omului cu tot ceea ce-l inconjoara, la constientizarea faptului ca suntem parte integranta din Natura! asa apreciez ca trebuie sa ne reintoarcem la Natura! sa "naturalizam" toate activitatile noastre... chiar si modul de alimentatie, reintegrandu-ne pe noi insine, ca specie, in ecologia reala a naturii.
Adăugat 1 an în urmă # -
Nela,
Chiar sunt curios... ce mananci iarna?
Multumesc,
BogdanAdăugat 1 an în urmă # -
Stie cineva daca este adevarat ca prin incoltire glutenul din grau dispare , poate nela ai ceva mai multe informatii ; multumesc
Adăugat 1 an în urmă # -
sa descoperim impreuna ce posibilitati avem....tot suntem intr-un moment in care ne intrebam "ce putem face?" putem continua in modul in care am procedat pana acum? sau e cazul sa revizuim cate ceva? Tinand cont de consecinte, pare ca e cazul sa facem unele schimbari, corectii. Si ce repere ne putem lua? Un ecologist, presupun, cauta solutii in Natura: cum se gestioneaza ea? cum se descurca animalele, de exemplu? ne permitem oare noi, oamenii, sa invatam ceva de la ceilalti conlocuitori ai planetei?? pentru ca aici e proba noastra, si mai ales a ecologistilor (tinand cont de orgoliul speciei umane) ca doar asta vrem sa facem, sa revenim la armonia cu natura, la un mod de viata natural!! asa-i? sa ne imaginam ca asa dorim, majoritatea dintre noi...
O intrebare ar fi: ce mananca animalele iarna? cum se descurca ele? fara alimentara, aprozare, piete, fabrici de conserve, sere, abatoare s.a. (acestea fiind apanajul civilizatiei umane, care nu e tocmai perfecta, de aici si efortul multora de a cauta "alternative" la alimentatie, energie, tehnologie, mod de organizare etc.). Ceea ce remarcam este ca animalele nu se plang, nu fac greve, nu se imbolnavesc si nici nu dispar peste iarna, asta la modul general.
Omul are insa si alte posibilitati: el poate lucra pamantul si obtine supraproductie de fiecare data. (traba e ca multi nu vor sa mai revina la agricultura, ca fiind ceva ... degradant, cumva "munca de jos"! nu toi, dar majoritatea.. ce sunt tarani?? in fine, trecand peste asemenea mentalitati, sa vedem ce produse pot fi cultivate intr-o gradina, in conditiile georgafice, climatice de pe la noi. Sa dau exemplul zonei din sudul Bucurestiului, unde locuiesc. Stau la casa si am o gadina cat sa cultiv tot ce mi-e necesar pentru familia mea. Avem si cateva gaini. Toamna gadina o frumusete (daca ai grija de ea si te preocupa): varza, conopida, spanac, salata, praz, ceapa, usturoi, rosii de toamna, ridichii negre, gulii, telina, cartofi, pastarnac, patrunjel, leustean, gogosari, castraveti, ardei iute, ardei kapia, ardei gras, fasole s.a....Nimeni, oricat de lacom ar fi, nu poate sa manance totul intr-o luna, doua, astfel ca-si pune imaginatia la contributie: cum sa pastreze/depoziteze si pentru perioada de iarna (presupunand ca a avut experienta iernii anterioare cand nu si-a prea luat precautii si nu prea i-a venit bine, neavand prea multe sa puna pe masa!!) Deci, cu putina imaginatie, anticipatie, bun simt, minim efort fizic, gaseste solutii. Noi, acasa, punem radacinoasele (telina, morcovii, pastarnacul, chiar si prazul in nisip, ca sa se mentina hidratati, cartofii sunt pusi in ladite, la fel si ceapa, usturoil este impletit frumos si agatat intr-un cui, pe peretele beciului sau intr-o magazie, varza e pusa intr-un butoi mare la murat, la fel gogosarii, castravetii, ardeii iuti se pun in borcanele sau sticle in otet, la fel conopida. Mararul, patrunjelul, leusteanul s.a. se pun la deshidratat, la uscat si se folosesc cu succes pana la productia din anul viitor. Rosiile se conserva si ele sub forma de bulion, suc de rosii... Am incercat, si chiar am reusit, sa pun pe parcursul anului la deschidratat (uscat) spanac, salata, loboda, stevie, chiar si ceapa verde... care merg foarte bine la ciorbe! lapte si produsele din lapte se gaseste si iarna, mierea, nu mai vorbesc de grau si alte cereale. Pana si ciupercile pot fi deschidratate si pastrate covenabil peste iarna. As sublinia aici ca procesul de DESHIDRATARE e cel mai eficient mod de conservare a vegetalelor, e modul cel mai la indemana si care conserva toate calitatile lor. Aceste plante deshidratate, puse intr-un mediu lichid, bors sau zer - de ex., in vederea prepararii unei ciorbe (care nu se fierbe!!!), au un gust deosebit, ca si cum ar fi proaspete. Si cate si mai cate... imaginatia sa fie, anticipatie, intuitii, creativitate si mutla joaca!! e simplu daca iti doresti.
Ca poanta, necesitatile gastromice sunt mult mai mici iarna, desi gastronomic rimeaza cu astronomic :)!!
Iarna e un prilej de interiorizare, internalizare, de activitate in interiorul casei, de relaxare dupa efortul de peste an, de acumulare, studiu si cercetare, lecturi diverse, se fac planuri, strategii pentru anul urmator - fiecare in stilul si modul lui de a vedea viata, tinand cont de dorintele, aspiratiile, capacitatile, credintele si idealurile sale.
Reducand dinamica, fataiala fizica, energia poate fi canalizata spre activitati mai intelectuale si artistice (de ce nu?!): merge o muzica buna, un vin bun, acompaniat de caldura si frumusetea focului din soba sau semineu.
... si nucile sunt binevenite, merele, gutuile si cate alte minuni nu sunt pe lumea asta!!! Dumnezeule!! :)
Mai sunt sarbatorile de iarna! petrecerile alaturi de cei dragi.... si iata ca trece si iarna si apar iar ghioceii, narcisele, urzicile...
Normal sa para ca "moare de foame" iarna, ca sunt viscole geroase si nameti uriasi, si frig de-ngheata pietrele, si ce ne facem??? vai vai vai.. pentru cel care nu iubeste ceea ce este, asa cum este si pretentii, asteptari din exterior. Dar el ce face? doar omul lenes si necultivat nu poate sa cultive si sa valorifice gratia cu care Natura ne coplesete si ne rasfata.
Succes si imaginatie celor...harnici si optimisti!p.s. in cazul in care cineva ar spune: el, care locuieste la bloc, ce face?... face un efort si el, de imaginatie, sa vada ce-si doreste mai mult?? si poate sa caute un alt loc, alt mod de viata... si tot asa... doar curajul ne lipseste, altfel natura e la fel de darnica pentru toti.
Se poate si este voie!!
Adăugat 1 an în urmă # -
si se mai poate, pentru cei interesati, sa ne intalnim la "Clubul de alimentatie naturala", in Bucuresti, in fiecare joi, orele 17:00-20:00, local "La stegulete", strada Bibescu Voda, in zona Piata Unirii, straduta e undeva in stanga dealului Mitropoliei. Mai vorbim si descoperim noi solutii impreuna
NelaAdăugat 1 an în urmă # -
Revin si eu cu o intrebare , prin incoltire graul isi pierde glutenul sau proteina doar se transforma in alta substanta care nu mai creaza probleme ca in cazul graului neincoltit ? In asteptarea unui raspuns multumesc anticipat .
Adăugat 1 an în urmă # -
:D te-am prins.
Cum prepari bulionul fara tratament termic? Dar cartofii? Dar ciorbele? Dar graul si celelalte cereale?
Asta pentru ca tot insisti pe prepararea alimentelor fara tratament termic.
asta ca sa nu mai intreb de sare si otet ;)Multumesc,
BogdanPS cat spatiu de depozitare folosesti pentru toata familia si pentru toata iarna?
Adăugat 1 an în urmă # -
oo! ma bucur ca m-ai prins ;) asa mai stam si noi la povesti. Sa nu crezi ca "insist" prea mult sau ma incapatanez cumva sa nu fierb alimentele.... o fac simplu, fara efort, chiar imi face placere, e mai lejer, mai economic, mai curat (nu mai frec la oale, la aragaz, nu mai consum gazul degeaba :)
In ceea ce priveste deconspirarea modului de prepare al bulionului fara tratament termic, ar putea fi un "secret" reteta. Dupa cum gandesc oamenii din ziua de azi: BULION ECO!!! deja mintea se duce de la "bulion" la "milion"....iti imaginazi ce afacere??? de 10 ori mai scump decat cel traditional, cu conservanti si alte minuni in el. Un "inventator" care se respecta, intai isi breveteaza inventia, merge la OSIM si pe urma trece la tratative de afaceri ;)...
In fine, pot scrie aici varianta incercata de mine, sunt convinsa ca exista retete mult mai bune.
Asta toamna, cum tot au fost multe rosii, le-am dat prin robotul de bucatarie iar sucul rezultat l-am pus in bidoane de plastic de 2 l; am luat o radacina de hrean pe care l-am taiat pe lungime in fasii ca sa poata fi introdus in sticle, cateva boabe de piper negru, cativa catei de usturoi, cate o lingurita de miere la fiecare sticla, si am pus deasupra un strat considerabil de ulei de floarea soarelui (uleiul trebuie sa izoleze ca sucul sa nu intre in contact cu oxigenul din aer). Am pus apoi sticlele la rece. Sincer, anul asta nu mi-a reusit prea bine, au fermentat totusi putin, si m-am cam stropit usor cand am desfacut sticla, dar e un inceput. Probabil la anul am sa pun in sticle si nu in plastic, am sa caut rosii sa fie bine coapte, sau poate le deshidratez si pe ele!! scot usturoiul probabil, din aproape in aproape am sa gasesc varianta optima.
Am sa intreb prietenii care au experimentat asa ceva, si au avut mai mult succes si revin cu o reteta mai "competitiva".Cartofii ii folosesc uneori la chiftele sau la salate, la ciorbe, de exemplu.
Tu crezi ca sunt necesare sute de kilograme de cartofi pe iarna? imi amintesc in copilarie cand tata cumpara la saci cam 100-150 kg ?! de cartofi pe iarna!! la fel, saci cu ceapa ...la o familie de 5 persoane. Sa zicem 25-30 kg/iarna. Aproape in ficare zi se faceau cate 2 tigai de cartofi prajiti! Copiii musai trebuia sa manance de 3 ori pe zi!! cartofi fierti, prajiti, piure, mancarica de cartofi, ciorba de cartofi (asta la capitolul cartofi!) si mai era si carnea: de porc, de vaca, de gaina, de iepure, fazan, porumbei, basca mezelurile( sa ma scuze cei mai sensibili - dar asa se manca la noi acasa!!) si fasolea, prazul, muraturile, etc...
Am si uitat de nebunia ce se petrecea in bucatarie! nu m-am mai gandit de mult la cum se manca pe cand eram copil. brrr!! bucataria era un iad, tot timpul sfaraia ceva pe aragaz.. daca nu se gatea mancare sau tavi cu placinte, si alte cornulete, prajiturele, se faceau florice de porumb, sau seminte prajite, sau nuci la cuptor. O adevarata destrabalare culinara :)pentru o persoana care gateste natural, si o face in fiecare zi, pentru intreaga familie, sunt de ajuns sa zicem max. 3 kg de cartofi pe iarna. Sunt folositi mai mult pentru a da gust!! in combinatii cu alte produse.
Personal, daca folosesc 3 cartofi pe iarna, de la 30 kg!!graul.... oho!! a fost o vreme cand mancam 1 kg de arpacas (grau decorticat,care nu incolteste) pe saptamana! in loc de paine, sau puneam in salate diverse, are un gust dulce deosebit de bun, sau faceam blat pentru prajituri din el, dupa ce-l tineam in apa cateva ore bune, sau pana a doau zi pentru a putea fi modelat.
Nu exista pe atunci painea naturala deshidratata, netratata termic, pe care o folosesc din 2002, facuta doar din taratea de grau (= fibra 100%).Am mancat mult grau cand eram in perioada de tranzitie, de dupa painea alba dospita, pe cand stomacul meu era pe post de...ghiozdan, de loc de depozitare ;). Acum am scapat si de kilogramele pe care le caram inutil dupa mine. In prezent, sunt suficiente 170 de grame de paine naturala pe zi (uneori chiar mai putin sau deloc).
sunt multe de povestit.... dar mai ales de verificat in practica.Bogdan, tu te intrebi cum au reactionat oamenii cand au auzit prima oara de avion, ca un obiect mai greu ca aerul poate sa zboare? sau la aparitia televizorului? a radioului? telefonului? a navelor cosmice, a internetului? oricand exista cineva care se mira de cate ceva.
Noi ne minunam azi de lucruri banale: ca se poate pregati mancarea fara tratament termic!! si ca sunt unii care sustin ca e chiar mai indicat asa....
Adăugat 1 an în urmă # -
Nela,
Din cate stiu, oricati conservanti ai pune in sucul de rosii (radacina de hrean, piper, usturoi, miere, etc), acesta trebuie pasteurizat ca sa nu fermenteze. Sau iradiat.
La fel, amidonul nu este digerat de catre om, el trebuind sa fie tratat termic pentru a se distruge si desface in compusi digerabili.
Eu nu ma minunez de astfel de lucruri, nici nu le exclud de la capul locului. Doar imi pun intrebarea vesnica: de ce omul a trecut de la alimente in stare naturala la alimente gatite?
Ca doar pana sa facem foc, bagam la ghiozdanel papica in stare prospata... Ma insel?Bogdan
Adăugat 1 an în urmă # -
Nela, v-ati gandit vreoadata sa scrieti o carte?
Adăugat 1 an în urmă # -
Alimentatia naturala, un adevarat remediu
(sursa: http://venus.org.ro/Alimentatie/Alimentatie-naturala-un-adevarat-remediu.html )În anul 1940 cercetătorul american Edvard Hovell a descoperit că substanţele vitale propriu‑zise, enzimele, sînt purtătorii de viaţă ai oricărei creaturi şi generatorii de viaţă în alimentaţia noastră, dacă nu sînt distruse prin fierbere.
Este uimitor cum ştiinţa industrială nu a preţuit corespunzător aceste descoperiri importante şi nu a făcut nici o propagandă în favoarea enzimelor, cum făcuse pentru vitamine. De ce? Este limpede: enzimele nu pot fi fabricate şi nu pot constitui o afacere.
Pierderea cea mai importantă ca urmare a lipsei de enzime o constituie devalorizarea sărurilor nutritive (fosfor, calciu, fier ş.a.). Fără enzimele corespunzătoare aceste săruri nu pot fi bine transformate în corp şi rămîn în cea mai mare parte fără valoare, depozitîndu‑se ca reziduuri, ca săruri minerale anorganice.
Alimentaţia naturală previne apariţia cariilor dentare şi a bolilor distrofice, ca artroza, sciatica, durerile articulaţiilor, a şoldurilor şi a coloanei vertebrale.
Paralel cu lipsa de săruri minerale continuă şi procesul de umplere a sîngelui şi a organelor cu sedimente ceea ce are ca efect o altă serie de boli.
Alimentele fierte dau o mai mare cantitate de deşeuri şi acizi care ajung în sînge pentru ca apoi să fie cu greu eliminate, deoarece organele de eliminare nu sînt dezvoltate pentru o aşa de mare cantitate şi excedentul se depune pricinuind boli.
Unii acizi care se strîng în încheieturi şi muşchi se cristalizează şi dau naştere la reumatism şi artrită. Alte substanţe nefolositoare se depun în alte locuri şi dau naştere la arteroscleroză, hipertensiune arterială, boli de inimă, calculi biliari, boli de piele.
Cauza principală nu este curentul sau oboseala, ci lipsa de enzime cauzată de o alimentaţie greşită. Cauza bolilor infecţioase este tot alimentaţia fiartă, moartă, cu multe deşeuri care se depun. Un corp hrănit cu crudităţi este curat şi nu se îmbolnăveşte. Gripa este o „soluţie de nevoie” la care apelează din cînd în cînd natura pentru a curăţi corpul, pentru că boala aceasta obligă la nemîncare.
Animalelor din grădina zoologică le este interzisă alimentaţia gătită pentru că se îmbolnăvesc. De ce nu li se spune acelaşi lucru şi oamenilor care s‑au îmbolnăvit?
Aceasta ar însemna o catastrofă pentru marile concerne din industria chimică, toate fabricile prelucrătoare de alimente şi chiar multe spitale ar trebui să‑şi închidă porţile.
Cum se explică faptul că oamenii care mănîncă totul fiert mai pot vieţui?
Aceasta depinde şi de puterea de adaptare a organelor. De fapt, biologii au descoperit că pentru metabolismul anumitor alimente sînt necesare aceste enzime de care sînt legate în mod organic.
Dar dacă enzimele respective lipsesc, corpul ştie să se ajute, luînd fermenţii digestivi şi mai ales pe cei produşi de pancreas.
Din păcate aceştia nu pot înlocui decît în mică măsură procesul natural. Cei care sînt cumpătaţi în toate pot ajunge la bătrîneţe şi cu hrană fiartă, dar rareori sînt feriţi de boli şi de infirmităţile bătrîneţii.
Dr. Alice Chase explică: hrana conţine în starea potenţială mai multe remedii contra tuturor bolilor decît doctoriile cele mai puternice. Sîngele, care transmite elementele hrănitoare ţesuturilor şi care ia din ţesuturi produşii folosiţi, îşi păstrează proprietăţile chimice normale chiar în fazele foarte înaintate ale bolilor incurabile.
Cînd în sînge se resimte lipsa de vitamine sau de alte substanţe hrănitoare el le ia din oase, muşchi şi din alte părţi ale corpului.
Pentru a menţine compoziţia normală a sîngelui, bolnavul trebuie să primească hrana absolut necesară, proaspătă şi uşor digerabilă. O astfel de alimentare previne epuizarea ţesuturilor, anemia, rupturile de la sine ale oaselor, ulceraţiile dureroase şi cangrene pe bază de diabet etc.
autor: Florin Căciulă
(pt. Melinda: sa fiu sincera, da (in momentele cand ma paraseste modestia ;))
poate cand voi mai creste ... in experienta si numai in cazul cand voi considera ca am cu adevarat ceva de impartasit cu alti oameni (si ma refer la ceva care sa-i bucure), poate ca o voi face...
banuiesc ca as scrie ceva pt. copii (ceva gen "Micul Print"!!)Adăugat 1 an în urmă # -
buna
eu cred ca hrana ecologica trebuie sa contine alimente naturale fructe sau legume.Adăugat 1 an în urmă # -
dar nefierte, nepasteurizate, fara eu-ri si altele de acest gen, sa fie proaspete asa cum le luam din gradina sau de la piata! :)
urmeaza apoi sa le prelucram doar mecanic - se foloseste cutitul, razatoarea, eventual un mixer, si le combinam armonios in salate si ciorbite, mai punem ceva condimente, de preferat ulei presat la rece si o sa iasa ceva fain!! In loc de zahar, la prajituri putem folosi mierea...e mai gustoasa!conditia ca ele sa ramana NATURALE e sa nu le mai punem in oala pe aragaz! nici la cuptor, sau pe gratar, astfel ca ele isi pastreaza calitatile vietii: prospetime, gust, culoare, aroma, dar si efectele terapeutice...
Adăugat 1 an în urmă # -
da cumpar produse bio pt ca sunt mult mai bune . . .
Adăugat 6 luni în urmă #
Fluxul în RSS pentru acest subiect
Răspunde