Am uitat sa va spun ca modelul matematic folosit de AWS Truewind si Meteosim are la baza studiile pe 15 ani existente prin masuratori reale (meteo, aeropoarte, satelit) plus cele facute pe turn in ultmii 3 ani, pentru ca majoritatea dezvoltatorilor mari (certificati, inclusiv din Bulgaria, Ucraina etc) au vandut aceste date chiar inainte de a avea turnurile instalate, prin contract, pentru sume mult mai mici decat incearca unii sa testeze piata acum.
Asta e motivul principal pentru care acuratetea masuratorilor este extraordinara, diferentele fata cele de pe turn fiind in majoritatea cazurilor de 0,1-0,2 m/s (chiar si fata de windpro-ul lui monnson cu turnul la 1 km). Oricum, trebuie sa recunosc ca ideea de a posta aici hartile a avut un rezultat destul de bun. Pana azi mi s-a intamplat de 2-3 ori ca sa vad propuneri pentru dezvoltarea unor ferme eoliene (doar teren), ce mi-au aratat drept "studiu" si potential hartile de vant puse pe aici. E un inceput.. :)
...
Pe de alta parte, zilele trecute la un hotel de 5 stele din Bucuresti erau aproape toti greii din regenerabile: 14 fonduri de investitii, 5 case de avocatura, 6 dezvoltatori ce au in portofoliu mai mult de jumatate din cei 8500 MW anuntati pana acum in diferite faze de proiect, vro 3 4 din petrol si gaze, traderi, vro 2 intermediari, toate cele 4 banci ce vor sa intre sau au intrar deja in domeniu, toti directorii Electrica, Transelectrica, Enel, Anre, ISPE samd.
Consumul de electricitate a scazut dramatic, adica marii consumatori (principalii clienti) sunt la un pas de faliment (insolventa oricum deja e), exportul a picat in bot aproape ca Baltic Dry Index in octombrie, deja se pune in discutie numarul de exploatari de carbune (zeci, Cet-uri etc) ce ar trebui inchise pentru a face loc unor ferme mici de cateva sute de MW.
Mai trist e ca finantarea proiectelor s-a evaporat ca o Fata Morgana in desert, oaza plina de verdeata ce se vedea altadata in departare s-a transformat acum intr-o balta statuta, plina de crocodili si multi alti hipopotami. Toti cei 14 asteptau o "minune" ce se pare ca nu va veni foarte usor, doar unul singur se putea lauda ca a vandut ceva (unor francezi - si tin sa il felicit aici pentru ca este chiar un user aici pe forum :)).
Insa chiar si cu 6 certificate verzi (cum se doreste pe solar acum - de disperare) si tot nu cred sa trecem peste "hop".
Vin vremuri grele baieti. Rezista cu adevarat doar cine merita si cine poate. Exact cum zicea Diaconu: "90% vor ramane proiecte de hartie".
Priviti ce fac ceilalti in timp ce ai nostrii nici nu s-au hotarat pe ce directie sa mearga (norme de aplicare etc). Nu spun mai multe insa cred ca intelegeti ce am vrut sa zic.