EcoSapiens »Forum » Energie eoliana » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

1. Avand in vedere interesul deosebit pentru acest subiect ce la noi abia incepe sa prinda aripi, atasez hartile cu viteza media a vantului la 80 de metri pentru Romania si Bulgaria. Aceste harti trebuie folosite doar cu titlu informativ pentru ca fiecare locatie in parte are un potential eolian diferit si difera foarte mult de la caz la caz (apar turbulente din cauza reliefului sau cladirilor/padurilor/vegetatiei din jur chiar daca se afla la cativa km).

Ianuarie Octombrie 2008

img img img img img img img img img img

Atentie: Imagini protejate de Copyright. Reproducerea lor in scop comercial este interzisa.

Atasamente

1. img wind_RBG_80m_2008_10.gif (85.1 KB, 609 descarcari) acum 9 luni
    2. img wind_RBG_80m_2008_09.gif (81.9 KB, 288 descarcari) acum 9 luni
    3. img wind_RBG_80m_2008_08.gif (76.4 KB, 287 descarcari) acum 9 luni
    4. img wind_RBG_80m_2008_07.gif (74.2 KB, 285 descarcari) acum 9 luni
    5. img wind_RBG_80m_2008_06.gif (76.4 KB, 290 descarcari) acum 9 luni
    6. img wind_RBG_80m_2008_05.gif (74.9 KB, 283 descarcari) acum 9 luni
    7. img wind_RBG_80m_2008_04.gif (83.8 KB, 291 descarcari) acum 9 luni
    8. img wind_RBG_80m_2008_03.gif (85.5 KB, 297 descarcari) acum 9 luni
    9. img wind_RBG_80m_2008_02.gif (83.3 KB, 321 descarcari) acum 9 luni
    10. img wind_RBG_80m_2008_01.gif (86.9 KB, 671 descarcari) acum 9 luni
    Adăugat 9 luni în urmă #

2. Noiembrie 2008 - Martie 2009

Viteza Medie Anuala 2007, 2008.

img Noiembrie 2008img Decembrie 2008img Ianuarie 2009 img Februarie 2009 img Martie 2009img Viteza Media Anuala 2007 img Viteza Media Anuala 2008

...

img img Exemplu pas 2,3 - studii detaliate.

...

Aceste harti trebuiesc privite doar cu titlu informativ. Ceea ce pot sa va spun (fara a incalca NDA-ul) este doar faptul ca exista diferente semnificative intre harta detaliata (rezolutie la 100 de m) si ceea ce vedeti aici, in special din cauza conditiilor diferite/turbulentelor ce apar intre fiecare regiune in parte. Astfel pot aparea diferente destul de mari intre zone de vant oarecum identice, chiar si cand sunt in camp deschis la o distanta de 500 de m una de cealalta. La fel, in zone in care te-ai astepta ca vantul sa fie ok te poti trezi cu rezultate mici, respectiv in altele existand anumite culoare cu potential de 7-7,5 m/s ce apar ca "din senin".

Pentru a afla potentialul specific unei anumite coordonate GPS se face intai un studiu detaliat la nivel de regiune/tara (costuri intre 50.000 si 300.000 de euro - in functie de rezolutie si doar intr-o prima faza), se iau in considerare datele prin masuratori din satelit cat si datele obtinute de dezvoltatori cu turn de masurare certificat, pe o durata de 15 ani, acestea acoperind o regiune de multe mii de km pentru ca modelul matematic sa fie complet si cat mai aproape de realitate.

Pasul 2 ar fi alegerea unei regiuni mai mici, de aprox 10x10 km, unde se calculeaza cu o rezolutie de cativa metri pe 3 altitudini diferite (60/80/100) absolut toate turbulentele ce apar in acel perimetru. Dupa acest studiu se pot afla exact care sunt cele mai bune locatii unde se pot instala turbinele, se alege tipul lor (1,5/2/2,5 MW) in functie de randament optim in acel loc, se poate estima productia anuala pentru fiecare turbina in parte.

In prezent eroarea de calcul intre modelul virtual si cel "pe turn" este mai mica de 5% (85%-95% estimari corecte ale vitezei vantului/potential eolian chiar pe viitor - conditie esentiala pentru estimarea productiei/rezervarea capacitatii in fiecare luna). Firma care face acest lucru este in domeniu de multi ani si are clienti nume foarte mari cu cifre de afaceri pe masura. Incepand cu 2008 a castigat licitatiile in toate statele ce formeaza SUA pentru prospectarea potentialului eolian, in 2009 probabil va publica gratuit aceste harti si pentru Canada si Mexic.

http://navigator.awstruewind.com/

..

Evident, in alegerea locatiei unde va fi amplasata o ferma eoliana intra mai multi factori insa poate vom discuta de asa ceva pe un alt topic, mai specializat :)

Pana atunci, Enjoy!

:)

Atentie: Imagini protejate de Copyright. Reproducerea lor in scop comercial este interzisa.

Atasamente

1. img SiteScreening.jpg (51 KB, 508 descarcari) acum 9 luni
    2. img SiteWind.jpg (62.2 KB, 459 descarcari) acum 9 luni
    3. img wind_RBG_80m_2008.gif (76.5 KB, 356 descarcari) acum 9 luni
    4. img wind_RBG_80m_2007.gif (76.6 KB, 284 descarcari) acum 9 luni
    5. img wind_RBG_80m_2009_03.gif (82 KB, 312 descarcari) acum 9 luni
    6. img wind_RBG_80m_2009_02.gif (82 KB, 275 descarcari) acum 9 luni
    7. img wind_RBG_80m_2009_01.gif (86.9 KB, 300 descarcari) acum 9 luni
    8. img wind_RBG_80m_2008_12.gif (79.3 KB, 292 descarcari) acum 9 luni
    9. img wind_RBG_80m_2008_11.gif (82 KB, 325 descarcari) acum 9 luni
    Adăugat 9 luni în urmă #
  3. pe acest baiat il cunosc personal si pot garanta seriozitatea spuselor lui. radu te sun cand ajung in bucuresti am dat nr tau unor prieteni aveau ceva teren cu potential eolian. Multa bafta

Adăugat 9 luni în urmă #
  4. User has not uploaded an avatar GALCA RADU
    Neinregistrat

Halo Radu.
    Te rog sa ma ajuti in proiectul unei eoliene de 80 m.in ju,Yimis (Buzias)
    Ce e necesar sa fac.Contacteaza-ma,te rog pe Email.Pa.

Adăugat 7 luni în urmă #
  5. User has not uploaded an avatar musceleanu radu
    Neinregistrat

Te rog sa ma ajuti in proiectul unei statii eoliene la altitudinea de 120 m.in jud.Arges, langa Campulung
    Ce e necesar sa fac.
    Multumesc anticipat

Adăugat 5 luni în urmă #
  6. In Dobrogea și Bărăgan sunt locuri bune pt stații eoliene.

Adăugat 5 luni în urmă #
  7. dupa analizele facute sunt locuri destul de putine in romania in care statiile eoliene sa fie construite.

Adăugat 5 luni în urmă #
  8. User has not uploaded an avatar Gabriela_Ionescu
    Neinregistrat

Foarte interesat. Din cate stiu , studiul de fezabilitate pentru zona Dobrogea a fost deja realizat. Urmeaza intrun viitor (apropiat/ indepartat ) sa se monteze turbine eoline in acesta zona. Potential eolian exista si in Moldova.

Adăugat 4 luni în urmă #
  9. Am uitat sa va spun ca modelul matematic folosit de AWS Truewind si Meteosim are la baza studiile pe 15 ani existente prin masuratori reale (meteo, aeropoarte, satelit) plus cele facute pe turn in ultmii 3 ani, pentru ca majoritatea dezvoltatorilor mari (certificati, inclusiv din Bulgaria, Ucraina etc) au vandut aceste date chiar inainte de a avea turnurile instalate, prin contract, pentru sume mult mai mici decat incearca unii sa testeze piata acum.

Asta e motivul principal pentru care acuratetea masuratorilor este extraordinara, diferentele fata cele de pe turn fiind in majoritatea cazurilor de 0,1-0,2 m/s (chiar si fata de windpro-ul lui monnson cu turnul la 1 km). Oricum, trebuie sa recunosc ca ideea de a posta aici hartile a avut un rezultat destul de bun. Pana azi mi s-a intamplat de 2-3 ori ca sa vad propuneri pentru dezvoltarea unor ferme eoliene (doar teren), ce mi-au aratat drept "studiu" si potential hartile de vant puse pe aici. E un inceput.. :)

...

Pe de alta parte, zilele trecute la un hotel de 5 stele din Bucuresti erau aproape toti greii din regenerabile: 14 fonduri de investitii, 5 case de avocatura, 6 dezvoltatori ce au in portofoliu mai mult de jumatate din cei 8500 MW anuntati pana acum in diferite faze de proiect, vro 3 4 din petrol si gaze, traderi, vro 2 intermediari, toate cele 4 banci ce vor sa intre sau au intrar deja in domeniu, toti directorii Electrica, Transelectrica, Enel, Anre, ISPE samd.

Consumul de electricitate a scazut dramatic, adica marii consumatori (principalii clienti) sunt la un pas de faliment (insolventa oricum deja e), exportul a picat in bot aproape ca Baltic Dry Index in octombrie, deja se pune in discutie numarul de exploatari de carbune (zeci, Cet-uri etc) ce ar trebui inchise pentru a face loc unor ferme mici de cateva sute de MW.

Mai trist e ca finantarea proiectelor s-a evaporat ca o Fata Morgana in desert, oaza plina de verdeata ce se vedea altadata in departare s-a transformat acum intr-o balta statuta, plina de crocodili si multi alti hipopotami. Toti cei 14 asteptau o "minune" ce se pare ca nu va veni foarte usor, doar unul singur se putea lauda ca a vandut ceva (unor francezi - si tin sa il felicit aici pentru ca este chiar un user aici pe forum :)).

Insa chiar si cu 6 certificate verzi (cum se doreste pe solar acum - de disperare) si tot nu cred sa trecem peste "hop".

Vin vremuri grele baieti. Rezista cu adevarat doar cine merita si cine poate. Exact cum zicea Diaconu: "90% vor ramane proiecte de hartie".

img

Priviti ce fac ceilalti in timp ce ai nostrii nici nu s-au hotarat pe ce directie sa mearga (norme de aplicare etc). Nu spun mai multe insa cred ca intelegeti ce am vrut sa zic.

Atasamente

1. img ohhshore_europe2.jpg (541.3 KB, 390 descarcari) acum 4 luni
    Adăugat 4 luni în urmă #
  10. @RaduBT

Interesant discurs felicitari.
    Daca poti adu cat mai multe informatii sunt foarte utile!

Adăugat 4 luni în urmă #
  11. User has not uploaded an avatar Vlad
    Neinregistrat

Va salut,
    Eu am facut toate studiile si am ridicat pentru un client o eoliana de 250 kW in Galati .
    Acum facem racordarea la sistemul national , cred ca in max.30-40 zile o punem in functiune.

Adăugat 4 luni în urmă #
  12. Super, felicitari.

Unde mai exact?

Adăugat 4 luni în urmă #
  13. User has not uploaded an avatar Vasile Ambrosie
    Neinregistrat

Pentru RaduBT felicitari si multumiri ; Pentru cei care vor sa scoata bani din vint vreau sa le spun urmatoarele: desi vintul pare gratuit el nu este atit de profitabil daca generatoarele consuma 10-20% pentru alimentarea excitatiei si 10-20% pentru compensarea pierderilor prin frecare in multiplicator . SInt multiplicatoare cu rapoarte de peste 50 cu multe roti dintate si multi rulmenti de diametre mari . La o turbina de 2 Mw frecarile si pierderile prin alimentarea excitatiei ajung la 20- 30 % deci 400 kw .Dar la vinturi de doar 7m/s asta e toata puterea dezvoltata de turbina de 2 Mw deci aproape ca nu debiteaza nimic in retea . Fratilor DACA VRETI SA CISTIGATI BANI CUMPARATI DOAR TURBINE CU GENERATORUL DIRECT PE AXUL TURBINEI SI DOAR CU EXCITATIA CU MAGNETI PERMANENTI DIN NEODIMIUM . vORBESC DE CEI CE AU BANI SI VOR SA CUMPERE TURBINE NOI Pentru cei care nu prea au bani multi sa cumpere la second hand . Acestea sint ieftine dar nu se gasesc decit cu multiplicator si generator asincron asta e .my phone +40721801991

Adăugat 3 luni în urmă #
  14. Vasile! sa fim seriosi! de unde reiese ce spui numai tu stii. sa nu zici ca ai inventat tu ceva ,sau doar faci analiza la cea ce auzi. Nu are cum ca le dadeau astia foc demult daca era cum spui.
    Oarece pierderi da exista ca la orice,dar nu asa de mari. Vezi care este randamentul maxim si de acolo normal ca deriva si pretul unui generator eolian.

Adăugat 3 luni în urmă #
  15. User has not uploaded an avatar Vasile Ambrosie
    Neinregistrat

Draga tim.matrix din pacate acesta e adevarul Intreaba orice expert Eu am construit eoliene si am masurat /De aceia oameni capabili , nu eu ,au construit turbine cu generatorul direct pe axul turbinei asa numitul "direct drive." pina la puteri de 6 Mw testate si garantate , aplicate in mii de turbine de la 400kw la 6 000 kw iar altii au construit generatorul cu excitatie cu magneti permanenti sau cu alimentarre dubla a excitatiei si.cu invertor inteligent care permite reglarea factorului de putere si elimina supraincarcarea retelei la vinturi prea puternice.

Adăugat 2 luni în urmă #
  16. buna ziua
    doresc sa stiu de ce ROMANIA nu poate avea mai multe centrale eoliene cum sunt in austria germanya spania belgia cehia etc sa nu mai fie poluare

img img

Atasamente

1. img big_165992_1[1].jpg (87.4 KB, 74 descarcari) acum 2 luni
    2. img 2504502[1].jpg (38.3 KB, 47 descarcari) acum 2 luni
    Adăugat 2 luni în urmă #
  17. User has not uploaded an avatar cimpoesu
    Neinregistrat

buna ziua.sant propietar de 40ha teren zona colinara,intre pascani si cotnari,la 1 km.distanta sint montate 2 pari pentru antemasuratori de cira un an.daca este de interes ,astept oferte, antoncimpoesu@yahoo.it

Adăugat 1 lună în urmă #
  18. Centralele eoliene prezinta multe probleme.Florin,centralele eoliene nu se construesc oriunde.Ele trebuie sa fie situate in locuri in care vantul sa bata mereu,pentru a le pune in miscare.

Adăugat 1 lună în urmă #
  19. User has not uploaded an avatar ralis
    Neinregistrat

Vlad vad ca ai spus ca ai montat o centrala eoliana sunt interesat sa montez un mica de 10kw pductie china in fata casei trece un stalp de la e-on LEA 20KW pot sa o vand surplusul si daca da ce fel de invertor trebuie sa iau sa scoata 240v sau 340v precizez ca ma intereseaza pt.alimentarea locuintei ce si tu sau cei de pe forum despre asta va rog un raspuns.Multumesc

Adăugat 1 lună în urmă #
  20. Eoliana de 10kwh? Tensiunea din reteaua de care spui LEA20KV =20000Volti. Nu poti da in retea decat in JT adica pe reteaua de 230V sau maxim 400Vca trifazic. Generatoarele eoliene sunt construite unele special ongrid cu invertorul specializat sa dea in retea si altele offgrid care nu pot da in retea si au nevoie si de baterii de stocare,acest model te poate ajuta sa consumi energia pt casnic(sursa independenta) Diferenta este mare intre ati produce pt consumul propriu si a vinde efectiv in retea.
    Sa nu fie prea chinezeasca eoliana ca am vzt una tot de 10 kwh care la primul vant mai marisor sa autodistrus singura!!! Adica i se defectase un motoras de directie a vantului si la vant mare a stat contra in loc sa se miste in lateral sa compenseze si de aici sa ars tot si chargerul si invertorul.

Adăugat 1 lună în urmă #
  21. cine poate sa imi spuna ce putere ar vantul la periferia capitalei ex comuna berceni, jilava ,vidra ,etc

doresc un raspuns

Adăugat 1 lună în urmă #
  22. In acesta zona exclus eoliene.Nu e vant.Daca numeri 10-15 zile pe an,nici nu figureaza pe undeva ca zona.

Adăugat 1 lună în urmă #
  23. Buna ziua, sunt proprietar pe 120 loturi teren , ma intereseaza eolienele deoarece cu cei de la electrica nu m-am inteles, loturile sunt situate in Ghimpati, Giurgiu, la 40 km de Bucuresti, ma intereseaza(daca stie cineva) daca se pot monta in zona respectiva..am ionteles ca in tara noastra ar fi ceva probleme cu vantul..merci!

Adăugat 3 săptămâni în urmă #
  24. Din cate stiu eu in Ghimpati Giurgiu nu prea este vant, dar ca sa fiti sigur si doriti sa aflati daca se pot monta turbine eoliene angajati o firma care sa va faca masuratorile de vant.

Adăugat 2 săptămâni în urmă #
  25. User has not uploaded an avatar Cristi
    Neinregistrat

Buna ziua.
    Detin teren in proprietate pentru 50 turbine de 2mw zona com.Falciu,jud.Vaslui.
    Punct de transformare la 2km.

Daca este cineva interesat... ciupakbra@yahoo.com

Adăugat 5 zile în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri