EcoSapiens »Forum » Energie eoliana » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

1. Din cate am aflat, exista o harta (sau ar trebui sa existe) a zonelor in care este permisa amplasarea de parcuri eoliene. Sunt interesat sa aflu mai multe despre acest subiect. Ma poate ajuta cineva de pe forum?

Adăugat 2 ani în urmă #

2. este o aberatie din partea celor de la protectia animalelor sa spuna ca turbinele eoliene afecteaza cumva migratia pasarilor sau ca le pun in pericol,eu cred ca daca ar creste productia de energie eoliana si ar scade poluarea cu petrol a marilor cred ca nu numai pasari am salva de la genocid ci si animale marine,pesti si chiar pe noi insine .

Adăugat 2 ani în urmă #
  3. Ai draptate "marinaug 15". Cine o fi acel sau acei care fac astfel de afirmatii? Nu sunt sigura ca sunt de la protectia animalelor. Sau n-au habar, sau fac alte jocuri. Eu pun doar o intrebare de bun simt:In tarile unde energia eoliena este folosita de ani buni si la scara mare, vezi Olanda, s-a constatat cumva vreo astfel de situatie? Se vede treaba ca lumea asta inca nu intelege cat de grava este situatia poluarii intregii planete si tot timpul se contraataca orice initiativa ecologica. Imperiul Mondial al celor care detin puterea in domeniul energiilor traditionale, petrol, gaze,etc.este foarte puternic si poate sabota pentru multa vreme orice initiativa care le-ar pune in pericol suprematia si castigurile. Nu-i intereseaza ca viitorul planetei este tot mai sumbru.Tocmai de aceea trebuie intensificate actiunile de informare si constientizare a populatiei majoritare a globului ca sa se coalizeze si sa preia controlul. E o idee si o dorinta mareata si pare atat de imposibil de realizat cand puterea banului coordoneaza totul, dar trebuie incercat.Cu cat vom fi mai multi cu atat vom mai avea o sansa.

Adăugat 2 ani în urmă #
  4. Exemplul cel mai bun este Germania care sunt cei mai drastici cind vine vorba de drepturile animalelor si sunt cei mai mari producatori de energie eoliana din Europa ,ei trimit in reteaua nationala de doua ori mai multa energie decit toate celelalte tari europene impreuna.Sau si pasarile sunt mai inteligente la nemti si ocoloesc zona .Eu cred ca urmasii lui Dracula(vampirii din guvern si acolitii lor) care sug seva acestui popor si care au impins la pribegie milioane de conationali inclusiv subsemnatul ,frineaza prin diverse metode pentru a/si atinge scopul,si arunca ,,pisica moarta,,in gradina altuia (protectia animalelor),cum au facut cu taxa de a doua inmatriculare fiindca prima inmatriculare sa efectuat in tara de provenienta a masinii si ei zic ca este taxa de mediu dar mediul nu a primit nici un cent.Tariceanu este cel mai mare tradator de neam si tara care la avut Romania din vremea dacilor.

Adăugat 2 ani în urmă #
  5. este cam greu de expus intreaga problema legata de acest subiect, dar incerc pe scurt ca sa se inteleaga. romania nu are disponibilitate mare ptr centrale eoliene, cu alte cuvinte vantul nu are o viteza si o intensitate suficienta ptr functionarea acestora la parametri care sa justifice investitiile... exista bineinteles exceptii: muntii (consider ca e greu de amplasat o turbina eoliana in conditii de panta) si, bineinteles, dobrogea. DAR in dobrogea se afla numeroase culoare de mogratie a unor pasari care fie doar trec prin romania, fie se gasesc in delta (sa nu mi spuneti cumva ca nu ati militat sau macar v ati gandit la protectia pasarilor din delta dunarii). sunt studii care arata ca fiecare turbina eoliana ar duce in medie la moartea a 2 pasari anual (bineinteles ca o centrala presupune mai mult de o turbina), un numar relativ mic, n ar fi chiar asa mare lucru... problema s a pus insa astfel (de catre cei care se ocupa de delta, "salvati delta dunarii" etc) :daca printre cele cateva pasari omorate se afla singurul mascul al unei specii, atunci ce se intampla??????? problema nu trebuie pusa tot timpul economic, ci si etic...

Adăugat 2 ani în urmă #
  6. Salutare lume buna!
    De mai bine de doi ani in jud. Tulcea au inceput sa se monteze centrale eoliene, in momentul de fata eu stiu de existenta a 8 astfel de turbine: 3 in parcul de la Baia, 3 in parcul de la Valea Nucarilor si cate una in Topolog respectiv Macin.
    Poate cele mai studiate de catre mine au fost cele din parcul eolian Valea Nucarilor ce se afla la aproximativ 10 km distanta de orasul Tulcea, distanta fata de hotarul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este de cel putin 7 km. Eu vad in aceasta forma de producere a energiei electrice una dintre cele mai eficiente.
    Pasarile ocolesc turbinele, mult mai multe dispar din cauza poluarii marine su pe liniile de transport curent electric de inalta tensiune, nu putine au fost cazurile cand am vazut pasari "agatate" de aceste cabluri.

Adăugat 2 ani în urmă #
  7. perfect de acord cu cablurile :) ; eu am incercat sa expun parerea celor de la "salvati delta dunarii" pe care am auzit o cam acum 1 an exact pe aceasta problema

Adăugat 2 ani în urmă #
  8. Da, am citit si eu in urma cu ceva timp despre spusele celor de la "salvati delta dunarii".
    Ma intreb care vor fi reactiile atunci cand se va incepe (daca se va aproba vreodata) construirea parcului eolian de la Sulina, acesta fiind amplasat, conform planurilor, intre tarmul marii si Delta Dunarii, practic intre plaja propriuzisa si oras este o fasie cu o latime de ~2 km urmand ca in acea zona sa se amplaseze turbinele. Este o zona cu un potential enorm datorita tarmului dar si cu extraordinar de multe pasari, dar din nou sustin parerea mea: pasarile ocolesc aceste turbine deoarece se afla in miscare continuua palele lor.

Adăugat 2 ani în urmă #
  9. Sa realizezi un camp de turbine eoliene in Dobrogea sau mai ales in apropierea Deltei dunarii ar insemnat perturbarea sau chiar intreruperea unui circuit natural :migratia pasarilor calatoare. Problema aceasta este controversata dar eu cred ca inainte de a se realiza un astfel de proiect in Romania ar trebui sa se ia bine in seama si acest aspect.

Adăugat 2 ani în urmă #
  10. RUSEN, Bonsoir VERITAS ...La VERITAS este ca pasarile vad ultavioletele ce traverseaza nrii dar eulienele ...bon am glumit Dar au dreptate ; adioperator,mireleela62 cred ca petrolul care este deversat in mari si oceane prin inadvertenta sau de buna voie( ma refer la unele vapoare care degazeaza..adica lasa combustibilul sa esapeze voluntar in mare inainte d'acostament ), acestea sint crimele pentru ce numim biodiversitate ca sa nu mai spunem ca nu vedem esentialul ...
    Pai esentialul nu-l cunoastem..asa cred ..daca am comunica ..hai sa zic cu albinele ..mi sar parea un dialog interesant..ele cred ca ar apara mediul lor ( 1 L benzina descompusa de un motor termic =12-14-L de aer..pai comprimat aerul si cintarit ...!!! am intelege esentialul...dar..!!)
    Da cred ca albinele ar avea dreptate mai ales ca fara ele in 4-5 ani nu am mai ..
    Apropo de energie verde poate ..!! miine o sa va scriu cite ceva daca i-mi permite-ti...Merci..RUSEN

Adăugat 2 ani în urmă #
  11. Salut
    ma poate ajuta cineva cu o locatie pt. eoliana?

Adăugat 2 ani în urmă #
  12. problema cu pasarile a fost aruncata in ring de catre marile companii petroliere si de catre grupurile de interese axate in jurul hidro si atomocentralelor. dezvoltarea unui proiect la nivel mondial a turbinelor eoliene ar duce la o scadere drastica a consumului de energie din surse poluante sau periculease (termocentrale si atomocentrale)

Adăugat 2 ani în urmă #
  13. Ai perfecta dreptate "irp". Lupta pentru pastrarea suprematiei in domeniul energetic va fi dura.Sunt convinsa ca vor iesi pe piata cu tot felul de tampenii ca sa intarzie, cel putin, folosirea energiilor alternative in tot mai multe sectoare si in tot mai multe variante. Adevarul este ca TERRA are resurse de tot felul si Dumnezeu deschide cai oamenilor ca sa foloseasca ceea ce nu o distruge, oamenii insa nu sunt constienti de ce e bine si ce e rau pentru omenire si pentru planeta.Banul a ajuns stapan absolut.De aceea trebuie ca cei care am inceput sa intelegem in ce pericol suntem sa fim din ce in ce mai puternici si sa atragem alaturi de noi tot mai multi oameni de bine sa putem salva ce se mai poate.

Adăugat 2 ani în urmă #
  14. Mirela , Buna , sincer , apreciez reflectiile tale mature pe forumul EcoSapiens, stii in foto ai Cocarul care spune multe ..eu ma refer la fidelitate . ai sa vezi unde vreau sa ajung.
    Intr-o zi regeke X intreaba pe filozoful regatului..Hei Y ce spui ..cine i-mi este cel mai fidel din acest regat... cred ca intelegi aluzia ..si filozoful arata catre cinele regelui ..cred ca el este cel mai fidel ..la care regele ii spune filozofului ca a cam imbatrinit la care filozoful ..face semnul pioseniei lasind capul respectos dar cere permisiunea de a da un exemplu la care regele in semn ca este de acord filozoful zice ..maria voastra incerca-ti si da-tii un picior in fund reginei ..bine-nteles ca regina va avea tendinta de a pleca in viteza..crede-ti ca se va intoarce daca a-ti chema-o ..incerca-ti acelas gest si cu ciineme mariei voastre si o sa constata-ti ca am dreptate..el va este fidel el se va intoarce ...la care regele ii spune ai dreptate imi amintesc ca mi-ai zis citena zile in urma ca un batrin care sta jos vede mult mai departe decit un tinar ce sta in picioare..Dac nu te-ai suparat de mica mea paranteza ..merci totusi

Adăugat 2 ani în urmă #
  15. Buna tuturor... am vazut doar cateva persoane pe forumul asta care militeaza totusi pt adevarata protectie a mediului ... datorita legislatiei tampite a UE care cere un procent de energie energie neconventionala... DOBROGEA VA FI DISTRUSA. Dobrogea este unul din putinele teritorii din Europa in care te simti cu adevarat in natura... si astfel ...vin niste idioti cu idei geniale ... sa faca parcuri eoliene in dobrogea " ca acolo bate vantul ". Dupa situl NATURA 2000 aproape toata DObrogea este formata din arii protejate (vorbind despre judetul Tulcea avem 71% din suprafata teritorii protejate). o eoliana necesita o fundatie, drumuri de acces... deci duc la o distrugere ireversibila... si sa nu uitam ... Dobrogea este principalul culoar de migratie al pasarilor rapitoare din estul europei... iar parcurile eoliene ... reprezinta un mare pericol ... in zborul lor... sa luam exemplul norvegienilor care si-au decimat populatia de Codalb(Heliaetus albicilla).

Adăugat 2 ani în urmă #
  16. Pentrut "p3ste" si altor "ecologisti de buzunar"

Observ cu ingrijorare cum evolueaza la nivel mondial aceasta "miscare verde" a ecologistilor care nu au de fapt nici cea mai mica legatura cu ecologia sau protectia mediului.... Oameni care din lipsa de preocupari, cunostinte sau pur si simplu complexati care altfel nu se pot face remarcati, isi dau cu parerea despre "protectia mediului"... "ecologie".... etc, etc, oameni care dupa ce scriu un articol ca cel de sus, in loc sa ia autobuzul catre servici, se urca in masina proprie, de preferinta cu motor cat mai puternic...

Am vazut de prea multe ori cum destinul sau costul unui proiect industrial este schimbat pe modive "de mediu", in spatele acestor motive fiind de fapt alte jocuri pur financiare, de acaparare de resurse, etc iar oamenii care militeaza pt "motivele de mediu" nu fac altceva decat jocul papusarilor din umbra...

Sunt prea multe de vorbit pe subiectul acesta, dar ca sa ma rezum la ceea ce se discuta mai sus, cum dreptul la opinie e liber (desi uneori dirijat), eu votez in mod favorabil proiectele eoliene.

Au efecte negative?? Bineinteles ca au!! Dar ce nu are efect negativ??? In ziua de azi trebuie sa ajungem la un compromis. Haideti sa ne gandim putin: ce este mai bine, sa inchidem termocentrala de la Turceni, inlocuind-o cu o ferma eoliana, sau sa respingem idea pt faptul ca mor 2 pasari/turbina/an??

Pai haideti sa analizam: S-a gandit cineva cate pasari mor pe an (si nu numai) datorita Turceni-ului?? (imi cer scuze pt Turceni, nimic personal doar ca mi-a venit prima in minte). Cat de mult este afectata vegetatia, fauna, solul (chiar si dupa instalarea filtrelor), ploi acide, prezenta iazului de decantare a cenusei, sistemul de transport al carbunelui, stocarea lui, sistemul de aductiune si deversare a apei industriale in si din rauri, aportul de CO2 si alte gaze in atmosfera, ???

Acestea aspecte sunt doar varful ice-berg-ului, se poate merge mai departe: impactul vizual al activitatii de minerit pt extragerea carbunelui la suprafata si subteran, prepararea (sortare, spalare) a carbunelui, depozitarea malurilor rezultate de la spalare, desulfurarea carbunelui, impactul pe care il au aceste activitati asupra apelor de suprafata (poate a vazut cineva culoarea Jiului...); ba chiar mai departe: oamenii care sunt implicati in exploatarea unui "Turceni" si a industriei enexe: riscurile de imbolnaviri de munca, expunerea la inalte campuri electromagnetive (filtrele), accidente de munca (minerit), etc, etc, etc... si pot continua cu o intreaga dizertatie....
    Toate acestea le punem in balanta impotriva a 2pasari moarte /an/turbina...

Nu vreau sa fiu cinic, dar stiu ca toturora ne place sa avem lumina si caldura in casa, sa avem o masina, servici, apa curenta, gaz, sa ne uitam la televizor, sa mergem in vacante cu masina, tren sau avion, etc, etc, chestii care tin de situatia actuala a omenirii.. Toate aceste dorinte si nevoi au la baza ENERGIA. Si atunci, daca tot avem nevoie de energie, de ce sa nu ne gandim cum sa o folosim dintr-o sursa cat mai curata??? In tot ce facem exista un impact asupra mediului, doar ca ar trebui sa il alegem pe cel mai mic, iar posibilitati sunt nenumarate....

Ca si o concluzie le doresc succes celor care vor sa isi construiasca o ferma eoliana, in Dobrogea sau oriunde altundeva.

Pt "ecologistii de buzunar": stiati ca in contractul pe care il aveti cu Electrica (nu stiu daca asa se mai numeste compania) exista optiunea de a opta pt dorinta Dumneavoastra de a vi se livra energie electrica din surse regenerabile (solare, eoliene, hidro)??? Ati ales aceasta optiune pt a proteja mediul???

Adăugat 2 ani în urmă #
  17. Pentru "echo" :

O fi cum spui tu(si zic tu ca nu imi permit sa vorbesc cu dumneavoastra), in primul rand nu stiu cum iti permiti sa ma faci "ecologist de buzunar" astept un mesaj cu o justificare. Eu sunt de mult implicat in protectia mediului probabil de cand tu stateai in scara blocului si ascultai manele. Eu mi-am expus punctul de vedere asemnea si tu dar fara a jigni pe nimeni. Eu sun din Tulcea si nu vreau ca Dobrogea sa fie altfel pentru ce ? pentru buzunarul altora? nu cred... Pana acum in Dobrogea s-au plantat numai eoliene luate la mana a doua din alte tari. De ce sa fim groapa de gunoi a Europei? Din cate stiu eu si stiu din surse sigure Dobrogea este o zona de importanta de mana a doua cum ar veni puterea vantului, deci in tara sunt alte zone cu mai mult vant.
    Iti mai atrag odata atentia... numai vorbi fara sa stiu eu traiesc in Dobrogea si stiu ce este aici, tu poate nu ai fost niciodata.

Adăugat 2 ani în urmă #
  18. "Din cate stiu eu si stiu din surse sigure Dobrogea este o zona de importanta de mana a doua cum ar veni puterea vantului, deci in tara sunt alte zone cu mai mult vant."

f bine ai folosit acolo "din cate stiu eu" ...sursele sigure, iaca, pot fi puse la indoiala.

e mai usor sa cauti singur pe net decat sa asculti acele "surse sigure"

http://www.ibcoenerg.ro/eolian/images/harta_potentialului_eolian.jpg

acum, ca vezi cu ochii tai, stii si tu cu adevarat daca dobrogea-i "zona de importanta de mana a x-shpea" au ba.
    si, apropos, nu vom fi niciodata groapa de gunoi e europei (intre noi fie vorba, ei ne-au scapat de cianurile de la rosia montana& de alte chestii nasoale). Asta pt ca noi avem aceeasi legislatie de mediu cu cea a UE. Adica ce nu-i admis la ei nu-i nici la noi. Turbinele-s la mana a 2-a pt ca sunt mai usor de procurat decat cele noi (care se fac la comanda, comanda care se onoreaza in cativa ani, din cate stiu eu) si pt ca sunt mai ieftine.

Adăugat 2 ani în urmă #
  19. Bunaseara , celor care gindesc deci celor care sint..Pt. p3ste care este si nu gindeste ca cei care au idei nu sint neaparat idioti..mai omule nu-ti dai seama ca tu o iei razna , tu p3ste care ai un mare semn de intrebare pe creer ceri sa te impui cu ce si ce argumente ai daca te doare intradevar de natura zi-mi si mie unde putem gasi miere biologica daca pasarile la care tii tu nu omoara in voiajul lor si albine ...HAha ti-am zis-o. scuza-mi ortograful dar eu locuesc de aproape 20 ani in occident si dezbateri pt ecologia ecologica am urmarit si eu sint pentru energia verde si am si proiecte si tu ce ai ...,,??ai de vecsat facindu-i pe alti idioti..pai daca tu ai idei ..bine ai venit in clubul nostru , vrei si un batem ..?? Zi-mi tu visage de lut cu semnul intrebari cit roata ai intradevar un raspuns la ce te intreb sa vad daca esti ecolo; pentru ca masina ta afratelui tau sau a prietenului tau daca ai pentru un litru de benzina citi litri de aer consuma masina ta ...?? daca nu stii i-ti zic eu ..daca mai ai sa indraznesti sa mai vii pe forum ...daca nu mai vii ai ratat esentialul pentru ca prin contradictii ajungem sa judecam just si astfel avansam in sensul logic et ecologic Ok Eu astept sa-mi scrii ceva ..si nu te da la fund ..am intelege cu totii ca lasitatea isi are izvorul in Dobrogea ..OK

Adăugat 2 ani în urmă #
  20. Normal ca nu ma dau batut. Pt ca nu ash avea de ce... si chestia cu albinele cu care dumneavoastra ati incercat sa imi ziceti ceva nu isi are rostul... pentru ca atat pasarile cat si albinele isi au rolul in lantul trofic (aratati si mie rolul in lantul trofic al unei eoliene). Una peste alta eu zic ca ar trebui sa recurgem la tehnologii nepoluante si desigur sa ne folosim de energia regenerabila, dar fara sa stricam ce a mai ramas neatins de mana distructibila a omului. Asta e parerea mea.

Adăugat 2 ani în urmă #
  21. Cu Delta Dunarii nu trebuie facut nici un compromis, e unul din putinele locuri in care fauna nu a fost redusa la minim din cauza omului, le poluam destul habitatul cu ce duc raurile acolo. Trebuie facute studii care sa clarifice efectele eolienelor in zona, nici un alt model matematic din afara nu se poate aplica in cazul Dobrogei.

Germanii au facut un studiu in 2005 si au spus ca eolienele nu omoara chiar atat de multe pasari, dar tineti minte ca in cazul nostru vorbim de cea mai bogata fauna ornitologica din lume, vorbim de locatii foarte apropiate de Delta Dunarii. In orice alta zona as zice ca studiile nu sunt necesare pentru ca nu au ce pasari sa omoare decat ciori, pasarile civilizatiei.

p3ste, iti multumesc pentru calmul cu care ai raspuns comentariilor.

Apropo de afirmatia comentata de mirelaflorina "Din cate stiu eu si stiu din surse sigure Dobrogea este o zona de importanta de mana a doua cum ar veni puterea vantului, deci in tara sunt alte zone cu mai mult vant." - s-ar putea ca sursele lui p3ste sa fi facut comparatia fata de nivelul european sau mondial, nu la nivel de tara.

Asa arata harta vitezei vaturilor in Europa: http://www.iiasa.ac.at/Research/LUC/GIS/jv/AnimEurMWnd.html

In concluzie, castigul nostru de putere pentru o turbina pusa in Dobrogea fata de una in Banat sau Moldova, raportat la potentialul altor tari din Europa si la efectele asupra coloniilor de pasari din Dobrogea nu merita.

Uniunea Europeana trebuie sa fie mai intelegatoare cu tarile care nu au potential eolian si solar la nivel inalt. Islanda isi prouce energia numai din energii reegenerabile, este prima din lume care a ajuns la 100%, dar are si de unde.. are hidro, geotermala si eoliana la nivel ridicat.

Adăugat 2 ani în urmă #
  22. Da multumesc domnule Ionut pentru intarirea ideilor mele. Sa nu uitam ca Dobrogea este principalul culoar de migratie al pasarilor rapitoare de la centrul Europei spre est. Nu am de ce sa ma agit pt ca eu incerc sa aduc argumente reale pe acest forum nu sa vorbesc din perspectiva mea pe care o vad uitandu-ma pe pereti. Eu chiar traiesc in Dobrogea si imi pasa de aspectul ei, ca nu vreau sa ies cu familia peste 10 ani pe teren, sa ma bucur de minunatia naturii si sa fiu inconjurat de turbine. Pentru cei care nu au fost in Dobrogea si sustin cu tarie plantarea de ferme eoliene, pot spune ca mai intai sa vina sa vada si dupa aceea sa vorbeasca.

Adăugat 2 ani în urmă #
  23. Bonsoir, p3ste vad ca incepi sa ai alta atitudine si ma bucur eu la fel sint contra turbinelor de anvergura si stii dece pentru ca sint fiabile numai 25-30 ani pentru ca structura lor oboseste ( oboseala morala se chiama ) si mai ales fundatia . Sa fiu e^xplicit ciclurile (anotimpurile) meteo fac ca asigurarile sa nu acorde decit acest contract si prin urmare aceste instalatii trebuesc delocalizate la cel putin 50 m ceea ce pentru fiecare generatie necesita iarasi o investitie pentru acest lucru nu sint de acord pentru ca presupune defrisari si mutilari ale naturi ..cu pasarile sint rezervat ca nu cunosc altitudinea lor de zbor asa ca nu vorbesc de ce nu ma priveste dar i-ti vorbeam de albine si nu stii unde vreau sa bat ..in general albinele nu vad pre bine si nu toate culorile iar fara ele nu am rezista decit 4-5 ani ar fi deja catastrofic dar fiecare cu parerile lui deja albinele cum o mai spunea si alt compatriot sint deja bolnave pentru ca atmosfera ea insasi este bolnava asa ca tu vrei sa salvam ce a mai ramas ..ete bine ...eu lucrez din 2000 la un proect de Hidroeoliana silentioasa care nu se ridica decit la 10-15 m , nu face zgomot si produce 100 Kw /h incepind de O,5 ture pe sec Se poate regla turatia si in plus in timpul furtunelor generatorul care are forma unei lalele se invirte cu aceeas turatie . componentele sint Frantuzesti si proiectul este depus in Franta.
    Deacea mi se parea o aberatie cind in prima ta interventie socoteai ca cei cu eolienele sint idioti ..dar cei cu biocarburanti ce mai sint ca si ei vreau binele planetei pe linga binele familiei lor ..ma refer la cifre de afaceri ..!! Pai biocarburantul nu consuma aerul meu si al tau si al tuturor sau ce ..sau ma pacalesc..tu ce zici...,, iar echo ca si mine am gasit putin deplasata prima ta reactie ..astept sa vad ce crezi unde este adevarul ..desi totul cred ca este aleatoar..!!

Adăugat 2 ani în urmă #
  24. Mda interesant ce spuneti dumneavoastra acolo dar pe mine chiar nu ma intereseaza ce faceti in Franta. Franta este Franta dar eu traiesc in Romania si chiar nu vreau sa plec in alta tara. Parintii mei au vrut sa ma ia cu ei ca s-au mutat din tara dar am refuzat categoric doar pentru iubesc delta si dobrogea, si zic asta cu toata sinceritatea, mie chiar imi pasa de ce se intampla aici pentru ca vreau sa ramana asa. Si nu inteleg de ce spuneti ca atitudinea mea a fost una proasta aviz de plantarea eolienelor in Dobrogea cand dumneavoastra sunteti plecat din tara. Pai normal dumneavoastra sunteti interesat de bani, nimic altceva eu nu.
    Cum zicea si Ionut si bine zicea aici nu e de facut compromisuri. Macar sa mai protejam ce ne-a ramas decat sa distrugem tot.

Adăugat 2 ani în urmă #
  25. Mai omule tot nu ai inteles Citeste cite ceva de NICOLAS GEORGESCO ROEGEN un mare compartiot fizician care a murit in SUA in 1995 ..si el a fost plecat si sa intors in nenumarate rinduri in Europa unde a tinut mai multe conferinte ..si ai sa-mi dai dreptate mergem spre declin tarile dezvoltate dar nu iseamna ca nu mai trebue sa cautam alternative dar nu neaparat pentru a cistiga cum ai inteles ca m-ar interesa . eu am plecat din Ro. pentru ca m-au bagat in lanturi comunisti si bine-nteles ca acum regret dar am toata familia aici si sa stii ca am cunoscut adevarata delta , am facut armata la Sf. Gheorghe si i-ti dau dreptate si

Adăugat 2 ani în urmă #
  26. Salutare,
    p3ste, respect dreptul la replica si intradevar trebuie sa ma explic: departe de mine gandul de a te (va) jigni cu "ecologist de buzunar", oricum mult mai departe decat afirmatia ta ca "astfel ...vin niste idioti cu idei geniale ... sa faca parcuri eoliene in dobrogea ". Nu prea mi s-a parut profesionala afirmatia si asta tot.... Ma rog, parerea mea personala e ca respectul in nici un caz nu se mosteneste ci se castiga...

Despre experienta mea in ecologie, poate fi intradevar cam limitata.... am o licenta in stiinta mediului si un Master of Science, la fel in mediu, plus o gramada de alte cursuri internationale in ecologie si mediu (sunt dous chestii diferite), dintre care cel mai important, NEBOSH Environmental Management Diploma (vezi pe net ce reprezinta). Totodata mebru a catorva organizatii de mediu internationale de profil :SWCS, CIRIA, IOSH, IECA, NEBOSH, IRPA..

In ultimii 11 ani am lucrat numai in protectia mediului, in ultimii 6, predominant afara, cu diverse companii internationale.

Despre Dobrogea, pot spune ca am doua zone "de suflet" in Romania: Dobrogea si Apusenii si mi se par zonele din Romania cele mai apropiate de Rai..
    Cat de bine cunosc Dobrogea?? Pai sa vedem... lucrarea mea de diploma a fost un studiu dpdv al evolutiei ecologice a Deltei, studiu pe date de 100 ani, cu aprofundare pe complexul lagunar Trei Iezere. Asta pe vremea cand cu un PC 486 imi lua 40 min sa procesez un grafic cu date pe 100 de ani in Excel. Lucrarea de Dizertatie - Restaurarea si recostructia acologica a plajei cu nisipuri zirconifere de la Corbu... Daca nu stiti, despre Corbu, va pot explica mai tarziu.. oricum este un exemplu de industrie cu efecte benefice in mediu, desi interesele locale erau mult mai adanci..

Imi cer scuze fata de ceilalti, nu vreau deloc sa ma dau mare, doar ca la faza cu "manelele", expusa de p3ste, simt ca trebuie sa ne definim termenii...

Parerea mea e ca protectia mediului trebuie lasata in mana specialistilor, asa cum spunea si Ionut mai sus, deciziile trebuiesc facut pe baza de studii independente. Daca ne lasam dusi de valul emotiilor, nu suntem decat masa de manevra pt interesele unor companii, "grupuri de interese", etc.
    Desi iubesc Dobrogea, prefer sa o vad impanzita cu centrale eoliene, sau alte obiective curate, gen cel expus de Rusen, decat sa vad acolo un alt "Turceni" care sa produca energie. sa va dau un exemplu: poate nu stiati ca a fost o propunere de proiect a Gv Romaniei de a dezvolta un depozit de deseuri radioactive in granitul din Macin?? Proiect care nu a trecut de avizul specialistilor in ceea ce priveste fezabilitatea si siguranta pe termen lung.. Daca se aproba credeti ca aveati ceva de spus?? Conform legislatiei romanesti, proiectele de interes national si strategic nu mai sunt supuse discutiei cu publicul deci.... Bineintles ca primeati o mie de asigurari ca totul este la cel mai inalt standard.. blablabla...
    Iarasi, parerea mea, suntem in secolul 21, in Europa, nu putem adopta strategia strutului cu capul in nisip... roscam ca "exploratorii" sa vina ei peste noi si sa ne ia de coada.. trebuie sa facem compromisurile care ne sunt NOUA favorabile, pt ca vom face oricum compromisuri.. Asa cum spuneam mai devreme, avem novoie de energie, asta e un fact, fie ca ne place, fie ca nu...

Cand aprindeti lumina in casa, v-ati intrebat de unde vine curentul??? Nu vine din Dobrogea, pt ca acolo nu vrem eoliene, deci poate vine de la Turceni?? Pai si cu ce sunt mai vinovati oamenii de acolo, sau din alte parti sa aiba asemenea monstrii langa casa lor, fata de cei din Dobrogea??? Ei nu au copii sa si-i scoata la plimbare?? Doar asa.. sa reflectam..

Iarasi simt ca trebuie sa ma scuz fata de "Turceni" inca odata spun ca nu am nimic personal cu centrala respectiva, doar ca asa s-a intamplat sa "pice" ca exemplu.

A aduna gunoaie, a pastra curatenia, a ocroti natura, a nu hrani inconstient animalele, salbatice, a asculta la volum scazut "manelele" in propria casa, a te gandi cat anume consuma un vehicol inainte de al cumpara, lasand deoparte caii putere, a-ti instala un panou solar pe casa, a-ti invata copii sa faca la fel si chiar mai bine, domnule p3ste, aceasta nu se numeste ecologie, acesta este educatie si bun simt. Pur si simplu...
    Va pot da multe, din pacate prea multe exemple de cum sunt masele manipulate pe motive "ecologiste" pt a sluji anumite interese, dar ne abatem iarasi de la subiect..
    Ca s ainchei acest mesaj, si as vrea sa nu mai continuam pe subiectul asta pt ca original ideea era alta, vreau in continuare sa ii incurajez pe cei care vor sa dezvolte orice proiect de obtinere a energiei curate, in Dobrogea sau oriunde altundeva, totul plecand de la premise pur stiintifice si studii fiabile. Le doresc succes si mi-as dori ca in viitor sa ma numar printre ei.

Rusen, daca tehnologia de care vorbesti nu este secreta, poate o dezvolti putin, as putea fi interesat, poate o putem implementa cu fondurile europene de dezvoltare???

Inca un sfat, domnule p3ste, nu ii judecati in nici un fel pe cei care sunt plecati din tara, pt bani, cariera, familie, sau pt indiferent care alte motive.. Daca asa cum spuneti, nu ati plecat niciodata, nu stiti atunci ce este in sufletul lor, nu stiti ce gandesc sau cum se simt departe de tara.. Nu stiti ce inseamna sa reprezinte imaginea unei tari cu destul de multe "bube" si sa se lupte continuu sa o indrepte , nu stiti ce insemna sa fii departe de tot ce iubesti... pur si simplu nu stiti...
    Noapte buna Romania, sa speram intr-o zi mai buna maine...

Adăugat 2 ani în urmă #
  27. La ultimele cuvinte chiar mi-au dat lacrimile. Unde ai invatat sa scrii asa frumos si induiosator; departe de casa?
    Lasand gluma la o parte, distinsul nostru bloghist honorius doctoratius etc.(patetic), aveti dreptate si ma intereseaza foarte mult viabilitatea unei ferme eoliene in regiunea moldovei.
    Daca cunoasteti atatea informatii utile, poate ma puteti ajuta cu mai multe indrumari explicitive referitoare la ceea ce am afirmat mai devreme. :)
    Daca nu e cu banat. Iar sa stiti ca am invatat si eu ceva, si anume ca pestii provin din oceane unde este mai multi pesti, insa balene nu este prea multe.

Adăugat 2 ani în urmă #
  28. Da domnule echo, interesant discurs, esti mai tare decat Catavencu. Uitati eu nu am ajuns inca la performanta dv. ecologica cu atatea diplome cu atatea hartii cu atata alergatura.... eu am preferat doar sa ies pe teren si sa invat totul de acolo plus ca sunt activ in mai multe organizatii, dar asta nu conteaza. Dupa ce am citit prima parte a discursului mi s-a luminat fata, schimbandu-mi oarecum parerea, dar cum aparentele inseala mi-a fost foarte sila cand am citit "Desi iubesc Dobrogea, prefer sa o vad impanzita cu centrale eoliene " asa cuvinte inca nu am auzit din partea unui ecologist, si va zic cu toata sinceritatea.
    In incheiere as dori sa imi justific si eu o greseala, adica una indirecta: ma scuzati daca v-ati inclus in categoria : "astfel ...vin niste idioti cu idei geniale ... sa faca parcuri eoliene in dobrogea " ... dar eu nu am ce sa fac, daca dv. v-ati simtit, si cum aici nu am dat nume, nici nicl-ul meu nu trebuia sa apara in dreptul "ecologistilor de buzunar". Cred ca ati inteles acum greseala.

Adăugat 2 ani în urmă #
  29. Salut veritas,

Turbinele eoliene foarte mari, ca cele pe care le vedem in fermele de vant (windfarms) au o turatie foarte mica, care nu reprezinta nici un pericol pentru pasarile migratoare. Pasarile isi actualizeaza foarte repede harta cu reperele geografice. Nici macar eolienele mici, care au turatii foarte mari nu reprezinta un pericol real, pasarile ocolindu-le foarte usor. Exista spatiu suficient atat pe orizontala, cat si pe verticala. Singura navigatie periculoasa este cea pe nevazute, doar cu ajutorul radarelor dar nu este cazul pasarilor care au simturi mai ascutite decat omul si un spectru audio mult mai larg. Asa ca nici o teama.

Adăugat 2 ani în urmă #
  30. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/5108666.stm

http://capecodliving.blogspot.com/2006/06/white-tailed-eagle-population.html

Uite, citeste si convinge-te singur. Pacat ca aveam mai multe poze cu pasari taiate de turbine da l-am pierdut si imi pare rau. Macar sa invatam si noi ceva de la norvegieni care acum isi plang greasala pe care au facut cu plantarea turbinelor in locuri nepotrivite.

Si pentru echo am o intrebare: cumva prin diploma aia NEBOSH esti autorizat sa faci studii de mediu pentru a spune daca este bine pt mediu sau nu sa se faca un proiect in zona respectiva?

Adăugat 2 ani în urmă #
  31. Pun eu o poza:

Gurelur, Navarre - Picking up Turbine Casualties
    Navarre, Spania

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=48900
    http://www.moorsydeactiongroup.org.uk/birds.html
    http://www.naboertilvindmoller.dk/index_uk.html

si de partea cealalta...
    Cei de la Tree Huggher spun "Common Eco-Myth: Wind Turbines Kill Birds", articol care a generat multe comentarii.
    http://www.treehugger.com/files/2006/04/common_misconce.php
    http://www.treehugger.com/files/2006/12/audubon_society.php

Date exacte: http://www.currykerlinger.com/studies.htm Apropo de "Findings"..numarul poate fi foarte departe de adevar tinand cont ca zonele in care sunt plasate turbine ar putea fi des vizitate animale carnivore (mai des decat cei care numara pasarile moarte de sub turbine).

Adăugat 2 ani în urmă #
  32. multumesc de completare domnule Ionut, interesante site-urile.

Adăugat 2 ani în urmă #
  33. p3ste , mi se pare ca interventiile pe care le faci tu zboara prea jos ca sa le luam in consideratie , esti prea optuz si obstinat de chestiipuierile asa ca o sa incercam sa te lasam sa rumegi bine obstinentele tale si remarca care ai facut-o luiecho cu Catavencu chiar ca te plaseaza intro ceata a copilariei ...

Adăugat 2 ani în urmă #
  34. eu numai zic nimic pe acest forum .... numai are rost

Adăugat 2 ani în urmă #
  35. RUSEN, o sa primesti ban daca nu termini cu atacurile la persoana. Iti respect munca si parerile, iar daca vrei ca situatia sa nu se schimbe te rog sa te calmezi. Sper ca intelegi limba romana pentru ca asta e primul si ultimul avertisment pe care il priemsti.

p3ste, daca RUSEN nu e in stare sa isi ceara scuze pot sa spun cel putin eu ca apreciez foarte mult contributiile tale si faptul ca nu ai raspuns jignirilor cu aceeasi moneda.

Adăugat 2 ani în urmă #
  36. multumesc mult domnule Ionut, na acum sper sa fie totul ok...

http://milvus.ro/HTM/Macin.htm am aici niste date din 2002 pana in 2007 inclusiv despre migratia pasarilor rapitoare in dobrogea.

Adăugat 2 ani în urmă #
  37. Foarte interesamt, am mai gasit si eu ceva aici
    http://monitoring.sor.ro/KomaromiI_migratie_Macin.pdf

Discuţie şi concluzii
    -Datele ne arată că în Dobrogea migrază cantităţi însemnate de păsări răpitoare
    -Munţii Măcinului este cel mai important punct de concentrare al migraţiei păsărilor de pradă cunoscut până în prezent, acesta face parte din ruta de migraţie Via Pontica
    -Munţii Măcinului este unul din cele mai bune locuri de migraţie din Europa ca număr de specii(29)
    -Anual migrează în jur de 10.000 de păsări răpitoare şi în jur de 20000 de berze albe
    -Se pot observa efective de maxim şi de minim, acestea variind de la an la an
    -Speciile reprezentate în cel mai mare nr sunt: viesparul, uliul păsărar, eretele de stuf, şorecarul cu coadă roşie şi acvila ţipătoare mică

Mult mai multe detalii pe
    http://monitoring.sor.ro/
    http://www.milvus.ro/Romana/Stiri/Stiri.htm

Adăugat 2 ani în urmă #
  38. Pai este normal deoarece in europa sunt doar doua rute prin care se poate ajunge in sud. Una este Gibraltarul, iar a doua Bosforul, deci este normal sa avem o migratie bogata aici in dobrogea si acele date despre migratie sunt doar cele din punctul nordic al dobrogei dar sa nu uitam de pasarile care vin dinspre centrul Romaniei pe diferite rute. Este important mai intai sa se faca un studiu de impact de catre cei de la RSPB (care nu accepta bani pt a da un verdict pozitiv cum se intampla cu cei din romania) si un exemplu bun il am pe cel de la Grindul Chituc
    http://www.romanialibera.ro/a116505/drum-cu-dedicatie-pentru-distrugerea-grindului-chituc.html
    dar acest studiu inca nu poate fi facut deoarece SOR(societatea ornitologica romana) nu dispune inca de acei bani pentru a demara studiul.
    Eu in acea tabara de monitoring merg de 3 ani in functie cum am timp o saptaman...doua saptamni si vreau sa zic ca este superb.

Adăugat 2 ani în urmă #
  39. Bine admin eu la fel ca tine doresc ca p3ste sa-si ceara scuze pentru cuvintul "grav" -idioti- care gindesc si se consuma pentru alternative fesabile , idioti care sau nascut inaintea lui si care nu toti urmaresc un profit imediat, p3ste a vecsat in prima faza si banuesc ca lui ar fi trebuit sa acorda-ti cartonul galben si apropo ca nu inteleg limba romana ce-ar vrea sa insemne nu este oare un dezechilibru in propoul d-tra..?? Stii eu simpt ca incerci sa bati in cei care din pacate au plecat din tara dar tu esti mai tinar si avem toti o istorie in curs iar pe a mea daca vrei s-o cunosti ar trebui sa schimbam forumul; Am suferit prea mult ca sa fi ramas just dupa Revolutie am plecat pentru ca acumulasem prea multa ranchiuna in suflet ca sa mai ramin in Ro.Ma intorc periodic iar vara trecuta am creat o societate in Ro. Ca sa ma intorc in timp suferintele mele, care m-au biciuit cind tu erai sau nu erai, vin de la convingerile mele politice .
    Deci intoarcete si citeste cu atentie mesajele lui p3ste si ai sa consta-ti ca am dreptate daca el intinde mina bine-nteles ca am s-o intind si eu ...mai mult sint la 54 ani si cred ...filozofia
    ta de a face pace poate juca un rol de mediator dar nu de un arbitru pentru ca cel de al doilea ar fi mai putin calificat ca tine ...PS Apropo de toate controversele noastre cred ca esti de acord cu mine TOTUL ESTE LEATOAR cu atit mai mult cind "VIATA ESTE O PERDERE DE TEREN" cum spunea marele nostu
    CIORAN...

Adăugat 2 ani în urmă #
  40. M-am adresat dumneavoastra pentru ca sunteti cel mai agitat, p3ste a raspuns foarte calm in ultimele mesaje si am admirat faptul ca a incercat sa intrerupa sirul jignirilor. Pentru ca dumneavoastra nu l-ati urmat v-am atras atentia, nu e nimic aleator.

Vreau sa intelegeti cu totii ca jignirile nu sunt permise. Ce m-a deranjat si m-a facut sa intervin au fost cateva mesaje ale utilizatorului "mendarck" care a trebuit sa fie editat in cateva locuri. Probabil si el a fost infierbantat de discutia de pe forum si a continuat pe acelasi ton. Daca mergem mai departe asa incep sa apara contributii din toate partile si riscam sa declansam un mic iad cu injuraturi si amenintari.

Daca aveti explicatii sau argumente pentru problema ridicata de p3ste sunt sigur ca e interesat sa le auda, renuntati la restul incarcaturii. E unul as fi interesat de profilul si vitezele paletelor turbinelor ca sa intelegem ca nu toate sunt greu de observat de catre pasari.

Inca o intrebare pentru p3ste: Care sunt mai afectate de turbine, pasarile nocturne sau cele diurne ? Cat de mult ajuta daca facem palete fluorescente sau colorate ? Nici nu stiu daca pasarile pot distinge culorile.

Adăugat 2 ani în urmă #
  41. Bravo , mersi Ionut ai spus ca p3ste a intrerupt sirul jignirilor , deci initial el a dcclansat ..controversele incandescentesi mai putin decente ...hai s-o lasam balta ..i-am cerut lui p3ste sa-mi zica si mie cite ceva de albine daca tot este angrenat in ecologia zburatoarelor...!!

Adăugat 2 ani în urmă #
  42. Never mind... oricum RUSEN la cei 54 de ani care ii predinte ca ii are si ii doresc multi inainte nu trebuia sa raspunda asa... in fine
    Domnule Ionut nu pot sa iti raspund exact la intrebarea dumneavoastra... ceea ce e cert ca dupa ultimile modalitati legale mai intai trebuie instalata o antena de monitorizare a vantului. Si langa o antena din pacate am gasit un liliac mort... care nu a murit din cauza dizabilitatii auditorii sa fim seriosi, exact langa o antena de monitorizare a vantului, respectiv o viitoare turbina. Si oricum in dobrogea pe langa faptul ca unele colonii de paseriforme vor fi deranjate de aceste eoliene va fi afectat tot ecosistemul, si d p d v al florei.

PS: imi cer scuze domnule rusen daca v-ati inclus in aceeasi categorie(idioti)... eu am vb la modul general si cu atat mai mult nu stiu cum va permiteti sa va includeti in aceasta categorie din moment ce dumneavoastra ati fugit din tara acum 20 de ani.Multumesc de intelegere

Adăugat 2 ani în urmă #
  43. Salut , p3stp , eu am emigrat ca multe alte persoane si pasari.. cred.. banuesc ca esti de acord cin sustin ca sintem toti pasageri in spatiu si timp . ca sa intelegi in doua cuvinte ..am fost supus unor presiuni politice pt. ca am facut o sc. politica de 3 luni in 1978 dupa care in Bucuresti pe Bd. Dacia la sect. de partid au inceput cu presiuni asupra-mi , eu intelegind la vremea aceea
    ca ar fi mai bine s-o tai cum se zice pe la noi .
    Asa am facut in 1985 prima trecere de frontiera , m-au prins la frontiera austriaca intors in RO;
    ai auzit poate batae si inchisoare ..in 1988iara am trecut si tot unguri m-au repatriat dar de data aceasta am muscat din dusumele iar la REVOLUTIE mi-am luat zborul..asta este ce sa fac si nu mi-este rusine ... acolo l-am cunoscut si pe jurnalistul PETRE BACANU ...frontieristi erau ca frunza ..iar tu daca ai asociat pasarile migratoare la sufletele incarnate poate fara vrerea ta lupti in oricecaz pentru o cauza nobila

Adăugat 2 ani în urmă #
  44. Sincer topicul acestui forum se refera clar " eoliene si pasari" pe mine nu ma intereseaza istoria dumneavoastra. Ca ati fost trimis inafara fara voia dv. de regimul comunist... va zic sincer chiar nu ma intereseaza. Aici e o discutie si aceasta trebuie dezbatuta. Asta .. "life is a fish and than you fry" eu nu sunt cu nimic vinovat ca dv. a trebuit sa plecati din tara, deci prin urmare nu trebuia sa ma luati "la misto" sper sa intelegeti printre limba romana vorbita de dumneavoastra ce am zis acum. AM PUS PUNCT ACESTOR JINGNIRI ACUM. daca dv continuati cu jignirile la adresa mea, ve-ti da dovata de mai putina inteligenta decat mine. Atat am zis ... gata, eu am intrat pe acest forum sa imi expun ideile, sa constientizez lumea si de asemenea sa ma simt bine... nu sa ma cert cu unii care se cred mai destepti ca mine... nu zic ca nu sunteti mai destept ca mine dar nu e locul potrivit in care sa puteti sa imi aratati... numai bine

Adăugat 2 ani în urmă #
  45. OK p3ste nu avem aceleas idei asa ca o lasam balta

Adăugat 2 ani în urmă #
  46. Admin, nu ca as vrea sa coninui pe linia asta, dar Rusen are dreptate in ceea ce priveste cronologia postarilor. Eu imi cer scuze lui p3ste ca l-am facut "ecologist de buzunar",(am mai specificat anterior ca nu am avut intentia de al jigni) dar astept de la dansul sa isi ceara scuze celor dinaintea postarii dumnealui in care ii face " vin niste idioti cu idei geniale "....

Vreau sa se faca diferenta intre Ecolog si Ecologist... sunt doua chestii absolut diferite..

Nu am avut timp sa verific toate link-urile care au fost postate mai sus, dar am verificat cateva, si am observat ca poate din greseala sau intentionat, unele dintre link-uri sunt PRO wind-farms.

Respectiv:
    http://www.treehugger.com/files/2006/04/common_misconce.php
    http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=48900

poate ca mai sunt si altele dar nu am avut timp sa verific. In special primul link este foarte interesant si plin de informatie, iarasi PRO energiei eoliene, dand un exemplu foarte elocvent chiar la inceput, destul de simplu, pt a fi inteles de toata lumea. Amandoua site-urile sunt site-uri consacrate miscarii ecologiste...

Nimeni nu sustine ca nu mor pasari, bineinteles ca mor, dar asa cum spuneam mai devreme, avem nevoie de energie si trebuie sa o producem. In spiritul ecologist, ar trebui sa o producem cat mai "curat" posibil. Si atunci sa facem un calcul simplu: cate pasari mor pentru 1MV electricitate produs eolian si cate mor pt acelsi MV produs prin arderea carbunelui?? Asta tinand cont de toate industriile anexe defrisare, extractie, excavare, transport, etc, le-am enumerat mai devreme..

Multe pasari mor datorita zgarie-norilor. A interzis cineva constructia lor??? Stie cineva excat cate paduri s-au defrisat in Romania (in ha)??? Eu nu pot da acum un raspuns clar dar banuiesc ca ceva la nivelul miilor de km patrati, si ma intreb oare ce s-a intamplat cu pasarile care locuiau in padurile respective?? S-au "mutat la oras"??? A fost interzisa defrisarea "la ras" in Romania?? A facut cineva un studiu de impact in cazul defrisarilor "necesare" aprobate de Romsilva??? Nu spun ca nu sunt necesare, silvicultorii stiu cel mai bine ce si cum, dar a participat si vre-un ecolog la procesul de selectionare si marcare??? Nu vreau sa fiu cinic, dar trebuie sa facem un calcul la rece si sa nu ne lasam dusi de sentimentalisme, sa vedem ce altenative avem de a produce energie, cu cel mai mic impact asupra mediului, pt ca impact va fi oricum...

De aia am spus ca ecologia si protectia mediului ar trebui lasata pe mana specialistilor de profil altfel ajungem la sentimentalisme si sfarsim ca mase de manevra a grupurilor de interese (vezi companiile din industria petroliera sau miscarile politice). Partidul ecologic, de exemplu, in afara bradutului din sigla, pai nu are nici cea mai mica legatura cu ecologia.... Totul in ziua de azi e "ecologic" :))) hai sa fim seriosi... citeam mai devreme despre "lacuri (vopseluri) ecologice", "mase plastice ecologige"; fungicide, pesticide "ecologice"; combustibili si uleiuri auto "ecologice" (uitati-va pe orice bidon de ulei auto) s.a.m.d - mai mare rasul... dar oamenii nu stiu ce anume inseamna asta, nu isi dau seama de nivelul manipularii existente in media...

Totul este sa nu ne lasm prinsi in jocuri de interese, lucru pe care il fac, inconstient, in opinia mea, cei care militeaza impotriva energiei eoliene. Intotdeauna cand vin in contact cu o idee noua, nu o si adopt imediat, imi pun anumite intrebari, incepand cu cea mai simpla: "de ce?", de ce asa si nu altfel??, pe ce se bazeaza ideea asta?? de unde a plecat?? Pur si simplu sunt foarte curios si vreau sa stiu si reversul medalie, sau ce este in spatele ideii respective. Pt mine nu inseamna ca daca cineva spune ca asa e, neaparat trebuie sa il si cred, vreau sa stiu mai mult...

Pt intrebarea de la p3ste: da am dreptul sa fac si am facut atat EIA si BM. Nu inteleg de unde vine intrebarea oricum. Nu m-am acreditat in Romania pt ca nu am fost interesat sa lucrez ca persoana fizica acreditata, ci am lucrat sub persoane juridice acreditate (Inst de Cercet)

Insist foarte mult sa cititi cele doua link-uri, chiar daca va lua ceva timp, veti vedea care anume este ideea generala in afara. Admin - cred ca pt cei care nu inteleg engleza (desi cred ca sunt putin in Romania), ar trebui sa traducem macar o parte din discutiile respective. Daca sunt persoane interesate si vrei sa facem asta, eu ma ofer sa traduc.

Inca o chestie: ma uitam pe unul dintre link-uri unde se vorbea despre wind-farm-ul din insula Smola parca. Este acolo o fotografie de sus a unui complex de turbine eoliene si ma intrebam: oare pasarile astea cu tot instinctul lor de conservare, cu un sistem atat de precis de ghidare (doar isi gasesc cuibul lor in fiecare an venind de la mii de Km), uitandu-ma la fotografia aia, chiar sunt atat de proaste sa intre in turbinele alea de jos?? Chiar nu au loc prin alta parte pe unde sa zboare?? Nu pot zbura pe deasupra, stanga, dreapta, ?? Si a doua intrebare era: care este probabilitatea statistica sa nimereasca, dupa un zbor de mii si mii de chilometrii, EXACT in palele elicilor alor de acolo de jos?? Si chiar TOATE pasarile??? Mai sa fie.....

Adăugat 2 ani în urmă #
  47. Referitor la factorul estetic al fermelor eoliene, tot pe http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=48900 , chiar la inceput, este o fotografie a unei ferme eoliene (Maple ridge).

Nu pot spune ca imi displace fotografie respectiva, sau ca as vedea vre-un impact major asupra factorului estetic...
    Ba din contra, mi se pare ca moristile respective se incadreaza destul de frumos in peisajul respectiv. Prima data cand am vazut o asemenea ferma a fost in Austria, chiar pe autostrada venind dinspre Ungaria. La momentul respectiv, personal m-au incantat, eu le compar cu o varianta moderna a morilor de vant olandeze....

Bineinteles, asta este parerea si "gustul" meu estetic, pe care nu vreau neaparat sa il induc si altora, dar mai aruncati o privire asupra fotografiei respective...

Adăugat 2 ani în urmă #
  48. Am dat lnkuri si pro si contra, nu sunt din greseala :)

Adăugat 2 ani în urmă #
  49. buna,
    Puteti sa spuneti ce vreti despre centrale eoliene, eu vreu sa spun ca in max 50ani de acum incolo ramanem fara petrol si gaze naturale, si nu cred ca o sa intereseze pe nimeni ce pasari mor sau ce plante se distrug daca nu o sa fie cald in casa iarna sau nu o sa ai lumina noaptea, asa ca ,mai bine cercetam aceasta sursa alternativa de energie si o dezvoltam in 50 ani decat sa-i punem bete in roate, si cine stie poate ajungem la o solutie sa coexiste cu mediul inconjurator.Noi vedem ce se intampla maine dar nu ne intereseaza ce se intampla peste 30ani sau poate mai bine, ganditiva la copii vostri.Nu am auzit in germania sau danemarca sa le moara toate pasarile sau sa se distruga fauna din mari, dar cu o termocentrala cred ca se pot intampla toate astea, mai mult ce o sa ardem in acea termocentrala ???!!!!
    Tot in lumea asta sa nu uitam merge pentru ca exista energie, ecologisti neecologisti trebuie sa venim cu solutii care sa ne poata aduce un viitor linistit in linii mari.
    Nu cred ati vrea sa fim la mana sau mai bine zis la mila rusilor ne mananca cu fulgi cu tot, pentru ca majoritatea energiei consumate in romania vine de la rusi.
    Cred ca mai bine umplem tara de centrale eoliene si hidro sau panouri solare decat sa dam drumul la reactoare nucleare, mai bine vedeti cand iesiti afara din case centrale eoline decat sa nu vedeti nimic, dar sa simtiti ca nu mai aveti putere la 50 ani si va duceti la medic, si surpriza cancer(apropo sunt farmacist).
    Fara oxigen si fara energie noi incetam sa mai existam.
    Nu spun ca trebuie sa distrugem natura, dar trebuie sa vedem ce facem ca sa nu o distrugem de tot(vezi oras din sua unde s-a inchis o centrala nucleara nu mai creste nimic pe o raza de x kilometrii)iar o data cu ea si pe noi fara a fi constienti de lucru acesta.
    Eu cred cu sustinere ca centralele eoliene sunt o solutie de moment pana la dezvoltarea unor noi surse de energie.
    Cu respect pentru toti mebrii acestui forum si ecologisti,
    mihai zamfi

Adăugat 2 ani în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde »
Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica