EcoSapiens »Forum » Aditivi alimentari » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

dulciuri foarte periculoase - producatori mincinosi

(2 posts)

1. Cunosc problema E-urilor la fel ca toata lumea, de ceva timp. Insa abia de curand am inceput sa ii aoord o atentie deosebita. Am inceput sa ma documentez, am scos la imprimanta tot ce-am putut gasi, atat despre E-uri cat si despre parabeni, si pe cat posibil incerc sa le fac copii si sa le impart oamenilor. Ultima data am informat-o si pe prietena mea a carui nepotel are doar 6 anisori, spunandu-mi sa ii las si ei o copie cu lista acestor substante nocive, pentru ca de aici incolo vrea sa fie mult mai atenta la ceea ce ii da micutului (care, de altfel, are o imunitate scazuta).
    Ei bine.. mi-am facut acest obicei de a petrece destul timp in fata rafturilor din magazine, pentru a citi pe indelete etichetele produselor. (de parca nu era de ajuns ca oricum petreceam vreo 15 minute in fata zecilor de sortimente doar ca sa aleg nuanta/parfumul cel mai potrivit, deci acum stau de doua ori mai mult..), Numai ca...:
    Zilele acestea fiind postul Sf. Maria, am incercat sa stau departe de diferite bunataturi "de dulce", si in schimb mi-am cumparat niste dropsuri de fructe. M-am bucurat vazand ca sunt mult mai ieftine comparativ cu ceea ce vazusem in alt supermarket (acelea erau 10 ron, iar eu pe'astea le-am luat cu 2,90). Frumoase, colorate, de mar si visine. Buuun... Merg acasa. Iau o bombonica verde, iau una rosie... peste cateva ore ma apuca o durere intensa sub coasta, mai precis, ficatul. M-am gandit ca poate o fi de la ceva ce-am mancat, numai ca, gandindu-ma cu atentie, mi-am dat seama ca singurul lucru "deosebit" pe care l-am mancat in acea zi au fost bomboanele. Mi-am zis "bey, m-oi fi suparat si eu zilele astea de ceva, si s-a suparat si ficatu' pe mine". Dupa doua zile, ma lasa durerea aceea absolut acuta si neobisnuita (nu mai avusesem asemenea dureri). Apoi, hai sa mai iau o bombonica. Peste nici o ora, ma apuca iar acea durere crunta. Asa ca, ma uit cu mai multa indarjire pe eticheta: nimic suspect (cel putin nu ceva care sa sara in ochi)- regulator de aciditate, acid lactic si sodium lactat, sirop concentrat, arome, colorant, anthocyanins, extract de spanac si urzica. Apoi, iau si puric si eticheta mica a bomboanei in sine, acea eticheta mica din interior, scrisa in engleza; si citesc: E102, E133. Pai asa ziceti! Le verific si le gasesc pe lista neagra:
    "E102 (tartrazina) este un colorant galben ce se gaseste in dulciuri, budinci, inghetate, dropsuri, bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snack-suri. Are actiune cancerigena si poate provoca tumori tiroidiene, mutatii cromozomiale, determina deficiente de vitamina B6 si zinc, genereaza crize de astm bronsic si urticare. Si sucurile acidulate conţin E 102 - tartrazină şi E 110 - galben portocaliu, ambii aditivi fiind coloranţi artificiali care nu trebuie consumaţi frecvent, deoarece ne pun sănătatea ficatului şi a rinichilor în pericol. Este interzis in urmatoarele tari: Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Olanda. Romania a solictat si ea autoritatilor interzicerea acestui compus."
    "La fel de periculos este şi E133 albastru briliant. Acesta poate induce sindromul ADHD, bronhoconstricţie, rash, destrucţii cromozomiale. Doza zilnică admisă este de 12,5 mg/kg corp."
    Si sa nu-l uit si pe E129, responsabil de rosul de ciresica. (E129 rosu allura, interzis in alte tari).
    Informatiile de pe prima eticheta te fac sa crezi ca acel colorant folosit este natural, deoarece scrie: extract din spanac si urzica. Defapt, acel verde folosit este din galben tartrazina + albastru briliant, respectiv E102+E133.

Iata deci, cum am inghitit gogoasa...- "În ultimii ani producătorii au învătat cum să-i fenteze pe cumpărători. Pe etichete nu mai scrie AROME SINTETICE, ci AROME NATURAL IDENTICE. Aditivii sintetici nu mai sunt mentionati după codul E, ci după numele propriu-zis - acid citric (cum e cazul, printre altele, al margarinei Rama), conservant, gelifiant, etc. Cumpărătorul rareori se gândeste că aceste ingrediente sunt de fapt E-uri."

Acesta este un atentat nu numai la sanatatea (si implicit viata) consumatorului, dar si la increderea lui, din cauza faptului ca aceste informatii sunt nu mascate dar si ASCUNSE.

Verificati cat mai atenti etichetele, insa uneori aceasta nu este suficient. Cel mai bine este sa evitati din start acele produse despre care acum stim ca sunt nocive (dulciuri colorate, sucuri, mezeluri, etc). Nu le putem evita pe toate, insa pe cat posibil, este foarte important sa facem acest lucru, pentru ca iata, daca nu facem macar putin slalom printre ele, sanatatea nu va intarzia sa se lase afectata, iar acest lucru ii afecteaza in mod special pe copiii nostrii.
    Intr-adevar, o singura viata avem. Insa pana la urma, conteaza cine ramane cat mai mult timp in picioare, si nu cine moare cel mai repede...

http://www.procons.home.ro/otravuri.html

img

Atasamente

1. img Image008.jpg (332.9 KB, 32 descarcari) acum 9 luni
    Adăugat 9 luni în urmă #

2. I like your post.

Adăugat 9 luni în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri