EcoSapiens »Forum » Biodiversitate » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

Dropia, incontinuare ocrotita de lege si vanata de vanatori

(17 posts)

Tag-uri:

1. User has not uploaded an avatar Dan
    Neinregistrat

Salut,

am primit pozele atasate de la un padurar din Oltenia.

Dupa spusele lui, pasarea se afla la un ocol silvic si a fost gasita moarta (? greu de spus) acum 4-5 ani in Campia Boianului, zona Olteniei. Nu are date mai exacte.

In plus, a aflat de la seful ocolului respectiv ca au fost braconate sau omorate de ciobani si alte dropii in ultimii ani. Nu
    exista date mai exacte.

Prezenta dropiilor in acea zona nu ar exclude o posibila cuibarire, dar "factorul antropic oltean" intervine puternic.

img

Atasamente

1. img P1000420.JPG (726.5 KB, 120 descarcari) acum 8 luni
    Adăugat 8 luni în urmă #

2. Intrebare: Ce legatura este intre titlu si continut?
    Spui in titlu ca este vanata de vanatori, dar in continut spui ca este braconata. Deci? Care-i legatura intre vanatori si braconieri (aici intra si ciobanii)?
    Dropia, in Romania, este considerata animal disparut de cativa ani. S-a incercat repopulare undeva in Banat, dar a fost un esec total, din cauza cainilor hoinari. Cu placere aflu de la tine de exemplare in Campia Boianului.

Adăugat 8 luni în urmă #
  3. Legatura: Vanatoarea de placere e braconaj legal. In mod normal animalele alfate in varf, adica cele de prada asigura un echilibru in natura nu altcineva. In mod anormal acestora li se imputineaza hrana pentru a satisface placerile unora.

Adăugat 8 luni în urmă #
  4. Tuz,
    Cu tot respectul, dar vorbesti prostii.
    In primul rand, termenul de "vanatoare de placere" este un termen... inexistent. Daca te referi la vanatoarea sportiva, afla ca aceasta se desfasoara dupa niste reguli bine puse la punct, se calculeaza cu atentie efectivele optime dintr-o anumita categorie de vanat, si se extrage din teren doar excedentul. Si asta pe scurt. Inca ceva, daca nu stii, vanatorii sportivi sunt cei ce executa lucrari de imbunatatire a habitatului pentru ca acesta sa sustina o populatie optima mai mare, iar in cazuri exceptionale tot ei sunt cei ce asigura supravietuirea unor specii in anumite habitate.
    In al doilea rand, daca nu ma insel, omul se afla in varful lantului trofic. De ce crezi ca un lup (de exemplu) este indreptatit sa omoare un fazan, dar un om nu?

Adăugat 8 luni în urmă #
  5. Toti strainii si barosanii (care dau o gramda de bani) vin sa vaneze in Romania au grija sa respecte intrutotul legislatia si sa nu depaseasca numarul de animale vanate.

Lupul sau vulpea sau alt animal daca nu vaneaza risca sa moara de foame in schimb omul are de unde sa aleaga. Si cu siguranta aia de sus nu mor de foame.

Oricum teritoriile lupilor/vanatului/animalelor sunt acestora sunt deja sub presiune: ori dispar ori sunt se umplu cu vile, gunoi. Asa ca lantul trofic e cam "pe duca". Cantitativ se vaneaza prea mult. Chiar daca unii o fac cu un scop practic pentru intretinere.

Ca sa te citez "Vanatoare de placere" este un termen... inexistent, dar se practica pe scara larga din pacate.

Adăugat 8 luni în urmă #
  6. Absolut toti cei ce vaneaza in Romania (am spus "vaneaza", nu "braconeaza") se supun unor norme legale si unor cote de recolta, cota care este stabilita pe fiecare fond de vanatoare in parte, pe metode stiintifice. Daca nu se supun, se numeste braconaj, nu se mai numeste vanatoare. Si de combaterea braconajului, paradoxal, pe langa "organili" abilitate, se mai ocupa si vanatorii sportivi.

Prada oricarui animal care vaneaza este calculata si se adauga la efectivul optim de pe un fond de vanatoare. La fel, se calculeaza si efectivul optim de animale de prada de pe fonduri.

Ce te face sa crezi ca "cantitativ se vaneaza mult"? Ai cunostinte de cinegetica? Stii tu cat inseamna mult sau putin din punct de vedere cinegetic si ecologic? Sa-ti dau un exemplu. 10 iepuri inseamna mult pe un fond de munte, unde populatia optima este mica si total insignifiant pe un fond de campie cu bonitate mare. Cantitatea este aceeasi. 10 iepuri. Dar nu doar cantitatea este suficienta pentru a spune ca este "mult" sau "putin".

Inca ceva. Probabil unora le place sa vaneze (cum probabil ti-ar place si tie, daca ai incerca vreodata). Dar vanatoarea (ca activitate a societatii) de placere nu exista.

Adăugat 8 luni în urmă #
  7. Oficial baronii locali, comunali si invitatii lor straini "vaneaza" stiintfic, aplicand vastele lor cunostinte despre cinegetica dupa calcule strict facaute si extrem de precise. Adica doboara tot ce misca nimic nu ramane in picioare.
    Totul spre preservare cinegetica si ecologica.

Absolut toti cei ce vaneaza in Romania (am spus "vaneaza", nu "braconeaza").
    *Right* . Oficial in Romania nu exista coruptie, corupti sau spagi. Nu exista furturi Doar afaceri, oameni de afaceri cinstiti si comisionele lor.

Personal nu cred ca sa particip vreodata la o vanatoare nici ca mi-ar face vreo placere. Prefer raw nature si nu fitzosi la vanatoare.

Adăugat 8 luni în urmă #
  8. Cu siguranta natura stie cu mult mai bine ce are de facut decat un vanator.

Hai sa mai dezechilibram ceva.

Adăugat 8 luni în urmă #
  9. Tuz,
    Iar vorbesti fara sa stii despre ce este vorba. Tot ce inseamna calcule de populatii si densitati se fac de catre personal de specialitate, personal angajat de catre asociatiile de vanatori si de catre ministerul agriculturii. Nu vanatorii fac aceste calcule.
    In alta ordine de idei, in Romania sunt 60.000 de vanatori. Cati sunt baroni din aia de care spui tu?
    Apoi, daca sari ca exista spagi & shit, nu uita. Acesta deja se numeste braconaj.
    Daca ar fi sa extrapolez logica ta, ar trebui ca sa interzicem sofatul, deoarece exista dom'le soferi care omoara oameni. Si apoi sunt unii care dau spaga si scapa. Am dreptate?
    Apropo, ai prejudecati. Mari. Daca tu ai vazut 2-3 purtatori de pusca care investesc in echipament cat un om normal intr-o casa, automat toti sunt la fel. Si automat toti sunt fitosi. Si tu nu vrei sa ai de a face cu ei, pentru ce preferi raw nature :D Dar nu stii ca aceasta raw nature este mentinuta in special de vanatori ;)
    Si apropo de natura care stie cel mai bine. De acord, dar acest lucru este valabil in marile rezervatii naturale, gen Yelowstone (am scris bine?). In zonele unde presiunea antropica este mare, natura cedeaza. Si fara ajutorul omului, se duce p**ii de suflet. Deschide ochii si mergi in jurul oraselor, sa vezi ca am dreptate in ceea ce spun.

Adăugat 8 luni în urmă #
  10. User has not uploaded an avatar Raluca
    Neinregistrat

Se fac mari confuzii din pacate, omul de rand asociaza imaginea vanatorului cu cea a braconierului!Ce-i drept, mai sunt si vanatori care profita de statutul lor si "braconeaza"(in cazul asta braconierul purtator legal de arma merita tot dispretul) dar sa nu generalizam...am intalnit vanatori care se implica total in crearea de adaposturi, zonelor de refugiu pentru vanat, si asigurarea hranei...vanatori care,scapa o lacrima de regret si cer iertare vanatului(o scurta ceremonie numita si priveghiul vanatului ceruta de etica vanatoreasca).La inceputurile omenirii vanatoarea era printre principalele surse de existenta.Astazi vanatorii au devenit din adversari protectorii vanatului actionand prin ameliorarea mediului lor de viata, prin combaterea daunatorilor(alt subiect controversat).

Adăugat 8 luni în urmă #
  11. Intrebare scurta: unde si cine erau vanatorii astia cu armele lor acum 5000 de ani (de exemplu) ca sa mentina echilibrul raw nature ?

Adăugat 8 luni în urmă #
  12. O contraintrebare. Care era populatia umana si care erau arealele sufocate de om in acea perioada?

Adăugat 8 luni în urmă #
  13. User has not uploaded an avatar me
    Neinregistrat

Una peste alta, dropia este animal disparut de la noi din tara. Mai este vazuta doar N-V Transilvaniei iar acele exemplare sunt venite de la unguri.

Adăugat 7 luni în urmă #
  14. De aceea sunt si eu placut surprins de existenta ei in Campia Boianului.

Adăugat 7 luni în urmă #
  15. User has not uploaded an avatar danutz
    Neinregistrat

Deaia si scrie gica contra la tine vb numai si numai prostii daca te surprinde in mod placut aparitia dropiei in romania ar trebui sa stii ca dropia a fost vanata pana la extinctie tot de niste vanatori din astia capabili asa de le iei tu apararea prin 1981 daca nu ma insel au vanat vreo 120 de exemplare prietene si ti se pare ca ce face mosulica asta de tiriac la balc e cumva vanatoare? Asa ca nu poti sa vii cu nici macar o dovada sa mi schimbi parerea o zi placuta in continuare

Adăugat 1 lună în urmă #
  16. Danutze, pune mana si citeste si altceva decat maculatura.
    Extinctia dropiei se datoreaza in principal mecanizarii agriculturii si pe planul 2 vine braconajul.
    Uite un articol interesant http://www.ngo.ro/pipermail/mediu_ngo.ro/2005-June/001382.html
    Si vezi ca despre Balc s-a mai discutat pe aici, intr-un loc unde mi-am spus parerea. Citeste si tu.

Adăugat 1 lună în urmă #
  17. User has not uploaded an avatar Andrei stan
    Neinregistrat

Tuz
    Daca stramosi tai ar auzi ce vorbesti, te-ar minca de viu.

Adăugat 1 lună în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri