ce sa fac si unde sa merg pentru subventionarea paduri ,am si eu 5 ha de padure dar nu am destui bani pentru a o curata ,unde pot sa intreb mai multe
EcoSapiens »Forum » Fondul forestier » Deschide un Nou Subiect de Discutie »
Ce sa fac pentru subventionarea intretinerii unei paduri?
(13 posts)-
Adăugat 1 an în urmă #
-
-
Pe site-ul Romsilva http://www.rosilva.ro/
Adăugat 1 an în urmă # -
Au inceput sa se dea subventii pentru intretinerea padurilor?
@Rosu, daca aflii ceva, anunta-ne si pe noi, te rog.
Multumesc,
BogdanAdăugat 1 an în urmă # -
Incheiati obligatoriu contracte de prestari servicii silvice cu ocolul silvic majoritar in zona, altfel legislatia in vigoare prevede amenzi de pana la 5000lei fratilor.
Adăugat 1 an în urmă # -
Nu sunt obligat sa inchei contractul cu ocolul silvic majoritar, ci cu personal calificat (asta poate sa insemne si ca un padurar care si-a facut PFA este eligibil).
Tot nu inteleg daca prin acest contract se obtin si subventii pentru intretinerea padurilor.Bogdan
Adăugat 1 an în urmă # -
Se dau suventi pentru intretinerea paduri??? Adica o asociatie de proprietari ar putea obtine suventi pentru intretinerea unei paduri cu rol deosebit de protectie. Si daca da ce suventi????
Adăugat 3 luni în urmă # -
nu stiti daca pot primi subventii composesoratele? unde se fac demersuri?
Adăugat 3 luni în urmă # -
la APIA Se obtin bani frumosi atit pentru suprafata cit si pentru pasune daca aveti in cadrul composesoratului
Adăugat 1 lună în urmă # -
Conform Codului silvic administrarea padurilor si asigurarea serviciilor silvice se face numai prin ocoale silvice, de stat sau private, si este obligatorie. In alegerea ocolului se prevede respectarea principiului teritorialitatii, deci si un ocol mai mic, dar in raza caruia se afla terenul, poate administra suprafata. Ocolul care detine suprafata majoritara in zona, daca nu este constituit un ocol privat si nu se apeleaza la acesta, este obligat prin lege sa asigure administrarea padurilor si asigurarea serviciilor silvice. Orice ai face, nu poti face de unul singur, trebuie sa apelezi la organe atestate. Un padurar cu PFA nu iti poate face decat paza padurii si este complicat sa stabilesti raspunderea patrimoniala a acestuia. Cel mai sigur este contractul cu un ocol silvic, care iti asigura si accesul la eventualele subventii. Altfel ITRSV-ul, care avizeaza si controleaza tot ce se intampla in padure, deci respectarea regimului silvic, te va imbia cu o amenda. Daca cineva este interesat, pentru informare, cam ce prevederi sunt stipulate intrun contract incheiat de un ocol silvic, sa-mi scrie pe adresa <barnar46@yahoo.com>.
Subventii nu am auzit ca se dau. Ce stiu este ca in Polonia in 2007 s-au dat de catre UE cate 100 Euro/ha de padure, a fost prezentat la TV, numai pentru faptul ca ea exista, ca o compensatie pentru stabilitatea factorilor de mediu. Probabil din taxele de mediu ce se incaseaza de la industrie s-au alte entitati economice. Inclusiv cei ce exploateaza lemnul platesc o taxa de mediu. La noi APIA da subventii deocamdata numai pentru pasuni, fanete, oriunde s-ar afla acestea. Deci si din cadrul composesoratelor.
Drepturi ale proprietarilor.
1- Padurile încadrate prin amenajamentele silvice în grupa I funcţională, precum şi cele cu vârsta de până la 20 de ani sunt scutite de taxe şi impozite,( cf.Cod silvic-Legea nr.46/2008)
2- Conform HG.861/2009 <formele de sprijin prevazute in Legea nr. 46/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, vor fi continuate dupa data de 1 ianuarie 2010 numai dupa primirea deciziei favorabile a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat. >.
3- Formele de sprijin cf.Cod silvic, pot fi :
a. Intocmirea de amenajamente silvic e, pana la maxim 100 ha de proprietar
b. asigurare integrala a costurilor de administrare si asigurare a serviciilor silvice,
c. regenerarea padurilor si ingrijirea plantatiilor,
d. refacerea padurilor in urma calamitatilor,
e. ingrijirea arboretelor tinere,
f. combaterea bolilor si daunatorilor
g. acordarea unor compensaţii reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasăAtentie : obtinerea de fonduri, pentru arboretele in varsta la care se efectueaza taieri de produse principale sau accidentale ( doboratura, ruptura de vant, uscare etc.) se face numai pentru cheltuielile ce depasesc fondul de conservare si regenerare. Pentru amanunte sau pentru a vedea daca s-a deblocat sprijinul financiar acordat de stat luati legatura cu Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare din judet.
contractul cu ocolul silvic nu rezolva problema taerilor ilegale, in cazul meu, padurarul vinde lemn si nu il pot persecuta din lipsa de martori. Legea inca nu este de partea proprietarilor.
Personal am decis sa vind la ocol padurea imediat ce se vor face achiziti in zona.Adăugat 1 lună în urmă # -
Nu e bine sa-ti vinzi padurea , cine stie pe ce maini ajunge si o distruge . Mai ales ca pretul la paduri e in continua crestere . Oricum trebuie facut un contract cu ocolu silvic care automat devine si responsabil pt defriserile ilegale . De fiecare data cand se constata taieri ilegale de copaci padurarul este responsabil si plateste pagubele . Daca ii faci cateva reclamatii pe an se satura de plarit lemnele din buzunaru lui (si le plateste si palea care nu le-a taiat el ). Eu asa fac si am cea mai frumoasa padure din zona . La alti care tac din gura padurea e jalnica . Trebuie facut orice ca sa protejam padurea .
Adăugat 1 lună în urmă #
Fluxul în RSS pentru acest subiect
Răspunde