Simbolul Bazinului Gheorgheni - un uriaş gater!
Nu aş fi reluat povestea furturilor de masă lemnoasă din ultimii 10 ani de zile din judeţul Harghita dacă nemulţumirile oamenilor s-ar fi încheiat, dacă cei în drept şi-ar fi reprimit, în baza legilor cu privire la retrocedarea terenurilor forestiere, terenurile solicitate şi, cel mai important lucru, dacă s-ar fi diminuat tăierile ilegale de păduri. Dar nu, nu s-a întâmplat aşa. S-au exercitat sute şi sute de controale în urma sesizărilor oamenilor, au fost realizate trei mari controale de fond la cel mai înalt nivel, cu specialişti de seamă în domeniu, atunci când conducerea ţării a fost informată că în urma doborâturilor de vânt din anii 1995, 1998, 1999 şi cele ce au mai avut loc după anul 2000, în judeţele Covasna şi Harghita s-au valorificat ilegal circa 4 (patru) milioane mc masă lemnoasă! Dar vinovaţii nu au fost aflaţi, nimeni nu a fost tras la răspundere. Scriam recent despre atare ilegalităţi săvârşite în pădurile din Bazinul Gheogheni, despre un miting pe această temă organizat în comuna Joseni, tocmai urmare a ilegalităţilor săvârşite de organele locale, respectiv de comisia locală de retrocedare. Despre Bazinul Gheorgheni unde, încă din anul 2002, Garda de Mediu constata şi sesiza instituţiile abilitate ale statului despre furturi masive de masă lemnoasă prin tăieri ilegale. Se comunica furtul a 10.913 mc, faptul că existau aprobări pentru tăierea a 3.700 mc, dar s-au tăiat 7.800 mc; rezultat al acestor exploatări a urmat o... doborâtură de vânt, evaluându-se o pagubă de 42.000 mc, dar doborâtura se dovedise o exploatare tip ,,ras" pe 150,7 ha, apoi pe alte 219,9 ha, iar pentru 30.000 mc s-au întocmit acte false pentru valorificare... Şi că toate acestea au dus într-un final la exploatarea ilegală a circa... 200.000 mc masă lemnoasă, cantitate ce a fost valorificată cu numai 150.000 lei vechi/mc buştean pe picior, când preţul pe piaţă depăşea milionul, prin firme particulare din zonă, de sub tutela lui Melles Elõd, actualul şef al Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, fost în aceeaşi funcţie la Ocolul Silvic de Stat Gheorgheni. Cam în acest mod s-au derulat ilegalităţile în comunele Joseni, Ciumani, Suseni, Lăzarea, Ditrău, Tulgheş, ca şi în municipiile Gheorgheni şi Topliţa. Şi lucrurile nu au intrat în legalitate nici până astăzi, oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit pădurile înapoi. Nici măcar cele rase. Bazinul Gheorgheni poate fi lesne comparat - şi astăzi - cu un uriaş... gater!
Recent, un locuitor al comunei Joseni îmi spune că este şi firesc ca lucrurile să se petreacă astfel dacă cei puşi să facă treabă în aceste comisii locale nu sunt controlaţi de nimeni. Şi mi se pune la dispoziţie o listă cu actuala componenţă a comisiei locale de retrocedări din cadrul Primăriei Joseni, în urma unei modificări cerute şi apoi aprobate prin Ordinul nr. 276/2008 de Prefectura Harghita. Din comisie - cu 10 membri - în loc cu un număr impar de 11 membri, fac parte un soţ cu soţia sa (Krizbai Levente şi Hajnal), un cetăţean care nu ştie că face parte din această comisie (Trif Gavril), un alt membru pe care nimeni nu-l cunoaşte şi nu este localnic (Dan Mihai) şi încă un membru (Balász Imre) care nu a fost invitat la nici o şedinţă de comisie şi nici nu vrea să facă parte dintr-o astfel de comisie!
Nici un rezultat în urma sesizărilor, nici un rezultat în urma controalelor
Şi în situaţia descrisă constat, din documentele care au fost trimise de către cei păgubiţi la toate forurile superioare ale statului, că fiecare caută să politizeze în folos propriu corupţia şi numele ivite prin dosarele DNA. Eu am totuşi credinţa că tot se va face dreptate cândva. Că procurorii îşi vor face treaba. Dar până astăzi nu am avut încă satisfacţia ca miliardarii de carton să dea socoteală în faţa legilor, în faţa păgubiţilor. Trebuie ca aceşti tineri, poliţişti, judecători, dar mai ales procurori să-i scoată la lumină şi să le ceară socoteală celor care au prăduit şi pădurile Harghitei. Să-i socotească şi pe cei ca Melles Elõd, primarul din Joseni şi Lăzarea, şeful Poliţiei Gheorgheni, un procuror şi un judecător din Gheorgheni, pe cei din fruntea judeţului, nimic altceva decât suntem noi toţi în faţa legii. Cu toţii, egali, când este cazul, să ,,dăm cu subsemnatul" în faţa celor din justiţie. Ceea ce s-a întâmplat până acum nu mai poate continua, fapte ca cele înregistrate în Bazinul Gheorgheni, unde unii s-au îmbogăţit ilegal, în detrimentul celor păgubiţi în drept, nu trebuie să se mai petreacă...
Fapte incredibile s-au petrecut în zona Gheorgheni, vizavi de retrocedarea terenurilor forestiere. Un exemplu este cel al secretarului Primăriei Gheorgheni, care se ,,autoîmproprietăreşte" cu un teren extravilan - şi unde în altă parte, dacă nu pe drumul spre... Lacu Roşu. Cu toate că nu a deţinut niciodată teren în zonă, el devine deţinătorul Titlurilor de Proprietate nr. 43456/2001 şi 74486/2003 pe unele terenuri forestiere validate de Comisia judeţeană Harghita. În urma unor controale de specialitate se constată ilegalitatea - împroprietărirea secretarului primăriei nici nu a fost discutată în comisia locală - i se întocmesc dosare penale, iar cu ajutorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, sprijinit de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, de poliţie, dar şi de UDMR, nu i se întâmplă nimic! Un caz asemănător este cel al consilierului local de la CL Gheorgheni, Tinka Coloman. O suprafaţă de 9 ha pădure a unei urmaşe a proprietarului de drept intră în proprietatea acestui consilier fără nici un fel de act de proprietate, după ce acea suprafaţă fusese revendicată şi retrocedată şi de către Primăria Dămuc, judeţul Neamţ. Nimic şi nimeni nu a întreprins ceva nici în acest caz, chiar dacă s-a adus la cunoştinţa Justiţiei şi Poliţiei această ilegalitate! Un caz aparte, cel al doctorului Gheorghe Bânţu, din Gheorgheni, un om care a funcţionat vreme de 47 de ani ca chirurg în spitalul din municipiu. Acestuia, cu toate că i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de teren forestier validate prin Legea nr. 1/2000, doar la intervenţia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi după 7 ani de zile i s-a făcut dreptate. Dar pe teren existau, în bună măsură, doar... cioate! Petentul a informat de situaţia sa pe toţi cei în drept să ia măsuri, dar nimic nu s-a întâmplat. A apelat şi DNA, pe procurorul Doru F. Ţuluş, căruia îi comunica: ,,...legile cu privire la retrocedări s-au dovedit a fi o nouă expropriere murdară, dură, din partea unor funcţionari publici din comisia locală a municipiului Gheorgheni, oameni fără studii, îmbogăţiţi ilegal după 1989!". Şi petentul a rămas cu... petiţia! Domnia sa mai atenţiona DNA că: ,,În sânul populaţiei din Gheorgheni mocneşte o tensiune periculoasă care roade siguranţa statului, precum un focar de infecţie întreţinut de mafia existentă în această regiune. Oamenii cinstiţi sunt înlăturaţi şi sunt puşi în gardă mai rău decât în regimul comunist, ei afirmând că le este frică să aplice legea pentru că vor să trăiască şi a doua zi. Vă rog să trimiteţi procurori din subordinea dvs., dar din alte regiuni ale ţării, dar fără UDMR, să fie independenţi şi să nu fie corupţi...". Dar totul a fost în zadar (aceste stări de lucruri se petreceau în condiţiile în care, în urma unuia dintre controalele ANRP, prin Adresa nr. 48379/2008 înaintată Parlamentului şi Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii se scrie, printre altele, şi se propune Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - ICCJ - efectuarea de cercetări la nivelul municipiului Gheorgheni, pentru că aici se întrunesc elemente constitutive ale infracţiunilor de fals intelectual - art. 289 CP - şi uz de fals - art. 291 CP - şi de abuz în serviciu - 246 CP - în sarcina membrilor comisiei locale).
Desigur, spaţiul nu ne permite a insera sutele de cazuri de abuzuri săvârşite în retrocedarea terenurilor. Despre cele de la Lăzarea, Ditrău şi Joseni s-a mai scris. Nimeni nu a luat nici o măsură pentru intrarea în legalitate. Şi atunci când s-a încercat, totul a fost blocat. Se zice că la comanda UDMR, la intervenţia preşedintelui Markó Béla, a ex-preşedintelui executiv Takács Csaba, dar mai ales a senatorului Verestóy Attila, Direcţia pentru coordonarea şi controlul aplicării legislaţiei în domeniul restituirii proprietăţii funciare a trimis în luna iulie 2008 (Adresa nr. 46748/2008) un act către procurorul general al României, Codruţa Kovesi, prin care o informează despre rezultatele controalelor efectuate în judeţul Harghita (recte la Primăria Gheorgheni) şi o roagă să întreprindă măsuri pentru cercetarea neregulilor constatate. O atare adresă a fost trimisă şi Parlamentului României. Dar totul fără rezultat! Asta pentru că, după unele informaţii, Parchetul Gheorgheni comunică Parchetului de pe lângă ICCJ că nu este nevoie de nici un ajutor, pentru că la Gheorgheni totul este sub control. (Dovada că unele controale au fost stopate la ,,comandă politică" este un fax trimis de Melles Elõd senatorului Verestóy Attila, pe care îl roagă să intervină pentru oprirea altor controale, să comunice comisarului general de atunci al Gărzii Naţionale de Mediu, Constantin Silinescu, că la Gheorgheni totul este sub control. Că în urma controlului efectuat la Ocolul Silvic Gheorgheni ,,nu s-au găsit nereguli, numai greşeli mici" - 200.000 mc prăduiţi erau considerate o bagatelă! - şi îl roagă pe d-l senator Verestóy ca la aprobarea respectivului Raport al Autorităţii Naţionale de Control să fie luate în considerare doar cele relatate de Melles Elõd! Ulterior, generalul Silinescu primeşte o adresă de la Verestóy în care este informat că ancheta Gărzii de Mediu a fost făcută ,,la... comandă"!) Şi dacă cineva mă va contrazice, rugămintea este de a se da publicităţii modul de rezolvare a dosarelor penale în care au fost trimişi în instanţa de judecată vinovaţi precum Melles Elõd (şi grupul său de acuzaţi), Nagy István, Tinka Coloman de la CL Gheorgheni, unii salariaţi din cadrul Primăriei Lăzarea, Joseni ş.a. Desigur, în zonă există bănuieli precum că unele dintre aceste dosare ar fi ,,stocate" la diverse instituţii ale Poliţiei Române, respectiv la Poliţia municipiului Gheorgheni ori la IPJ Harghita, la parchet ori poate ceva şi mai sus, pentru că situaţia, după câte am văzut, s-a făcut cunoscută. Desigur, totul şi toate la comandă politică, în principal a UDMR, formaţiunea politică fără de care nu mişcă nimic în judeţul Harghita. Există dovezi, faxuri prin care Melles Elõd cere sprijin UDMR nu numai pentru a fi salvat în faţa justiţiei, dar şi pentru a i se crea un nou loc de muncă (de la OS de stat Gheorgheni fusese dat afară şi ulterior trimis în judecată), respectiv a i se înfiinţa un ocol silvic particular. Şi la comanda UDMR, la Gheorgheni a luat fiinţă Ocolul Silvic Privat Gheorgheni - şi cine altcineva să fie uns ,,şef de ocol", dacă nu Melles?
Mulţumim din inimă partidului...
...adică UDMR. Acum, cu un ocol silvic privat, cu o uniune de composesorate, dansul poate continua. La tăieri, fraţilor! Şi se taie. Legal, dar mai ales ilegal. Şi drept mulţumire pentru că li s-a creat acest prilej, uniunea de composesorate din Bazinul Gheorgheni organizează şedinţe şi conferinţe de presă. La o astfel de conferinţă s-au făcut aprecieri interesante. Astfel, se spunea că după activităţi de ani de zile, composesoratele unite în Uniunea Composesoratelor din Munţii Gurghiului au reuşit să se adune, dar nu pot fi legalizate ca fondatoare a Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, pentru că aşa le-au spus specialiştii. Dar ei au reuşit, cu ajutorul UDMR... ,,Eu de la început am bănuit că în cursul activităţii noastre ne vom izbi de multe piedici, dar nici o clipă nu m-am gândit că tocmai un maghiar deputat UDMR (Garda Dezsö - n.a.) va împiedica înfiinţarea ocolului silvic privat... Domnul acesta a afirmat că noi am exploatat toate posibilităţile pădurii pentru 30 de ani, trebuie să avem grijă de acest om şi de afirmaţia lui...", spunea un şef de composesorat. Cel de la Ciumani declara că: ,,Composesoratul nostru a primit numai o zecime de ajutor de la UDMR, faţă de cât am primit de la Melles Elõd. Nu sunt de acord nici cu ce se mai vorbeşte pe aici (!?), iar acum la ocolul silvic (cel de stat - fost) este şef un român, şi nu unul maghiar, cu toate că eu nu am nimic împotriva naţionalităţii..."! Şi şeful Composesoratului Joseni aducea osanale UDMR spunând ,,...spun că trebuie să mulţumim d-lui subprefect Dezsi Zoltán, preşedintelui executiv al UDMR, d-lui Takács Csaba, pentru că dacă ei nu ne ajutau, nu aveam ocol silvic privat. Între aceia cărora trebuie să le mai mulţumim este şi inginerul Melles Elõd, care, orice s-ar spune despre el, ne-a ajutat mereu...".
XXX
Am fost batjocoriţi de hoţii naţiunii ca popor, am fost şi suntem trataţi feudal de către noua clasă nobiliară, arogantă şi obraznică, iar în cazuri şi dosare precum cele de mai sus ni se dă sentimentul că nu putem (încă) să fim egali în faţa legii. Mulţi, foarte mulţi dintre cei cu care am purtat discuţii nu doresc să le apară numele în ziar, de frică. De frică că oricând vor putea fi cercetaţi pentru calomnie dacă nu aduc dovezi clare, documentele deţinute de ei cică nu au valoare juridică dacă nu li s-au dat curs de nici o instituţie abilitată a statului.
Şi atunci, aşa se ajunge unde am ajuns. Unii cu miliardele, alţii nici măcar cu un ciot. Din pădurea proprie!
Pal Imre