Primit pe email de la Carmen Elena
Locuiesc in Constanta, deci cred ca sunt indreptatita sa-mi spun parerea si ideile. Iata in primul rand faptele:turisti, multi turisti care nu au nici cea mai mica idee despre bunul simt, care vin si trateaza marea ca si cum ar un wc public si un cos de gunoi. Va intreb eu asta e turism ecologic?
Oricum in caz ca se intreaba cineva de unde stiu eu lucrurile astea, pai in primul rand cum am spus locuiesc la mare, in al doilea rand am fost la "mare" anul trecut a marea si plaja au fost mai murdare ca niciodata, am fost ingrozita cand am pasit pe nisip si nu faceam bine un pas ca si dadeam de o gramada de gunoi. Intreb din nou asta e turim ecologic, ca eu nu stiu prea multe despre turismul ecologic dar sunt convinsa ca nu include gramezi de gunoi, nu include cu siguranta nici absorbante aruncate in mare cand exista cosuri de gunoi. Da oameni buni ati citit bine absorbante, fata mea (care nu are decat 6 ani) a gasit unul si ma intrebat senina ce e aia.
Eu care incerc din rasputeri sa o invat sa fie curata nu numai in casa ci si in natura, sa trateze natura si locurile unde merge ca si cum ar fi casa ei, adica cu maximum de respect, eu care ii spun ca natura este a doua casa a noastra si ca, cum acasa pastram curatenia asa trebuie sa o pastram si in natura,nu am putut sa-i raspund la intrebare, ce era sa-i zic ca e o alga, nu am putu sa o mint sa-i spun cine stie ce prostie asa ca i-am adevarul, ala pe care vi-l zic si dumneavoastra acum, nu mai exista bun simt exista nesimtire, nu mai exista constiinta exista nepasare si mai mult nu mai exista cunostinta exista ignoranta si asta nu pentru ca noi nu avem cunostinta ci pentru ca alegem sa fim ignoranti.
Nu inteleg motivul pentru care se arunca gunoi in mare si pe plaja cand erau amenajate pubele de gunoi la fiecare 5 metri, probabil erau prea departe, si vorba aia pubelele erau organizate, adica unul pentru harti, unul pentru metale si celalat pentru diverse. Dar cum lumea e lume si nu se poate abtine de la nesimtire logic ca in loc sa puna gunoaiele in pubele le puneau unde nimereau. Stiti ce mai e "ecologic" sa mergi cu masina pe nisip, adica cum nu stiati? Da, nu era dimineata in care sa nu vezi una sau doua sau mai multe masini pe plaja, dar cum am spus eu nu stiu nimic despre ecologie si cu toate astea nu cred ca mersul cu masina pe nisip este ecologic.astea sunt unele din fapte, va spun cinstit daca anul trecut a fost asa anul asta cred sincer ca va fi mai rau, sigur lumea e revoltata de mizerie dar mama paradoxului tot continua sa arunce gunoi pe unde nimeresc. Acum spuse astea iata ideile mele despre turism ecologic: lumea sa nu mai arunce gunoaie oriunde, sa le arunce in locurile amenajate, sa nu se mai mearga cu masina pe plaja, sa-si stranga fiecare gunoiul intr-o pungulita si sa nu lase pungulita pe unde apuca, sa mearga la toaleta cand au nevoie nu sa-si faca nevoile in mare, ca nu cred ca in casele lor isi fac nevoile pe unde apuca sau arunca gunoaie la intamplare.
Astea sunt ideile pentru persoane, acum vin ideile pentru cei care pot face ceva, adica pentru stat si pentru primarie:AMENZI dar din alea mari care sa-i faca sa simta la buzunar nesimtirea si poate asa macar de frica ca vor pierde bani nu vor mai face mizerie,alta ar fi pubele mai mari si amenajate mai aproape unele de altele,bariere care sa nu lase masinile pe plaja, ca nu face rau mersul pe jos,si daca tot reusesc intre pe plaja din nou AMENZI dar mai mari, ca daca te simti prea smecher trebuie sa platesti ca un smecher adica mult, dar atentie trebuie sa fie amenzi din alea pe care esti obligat sa le platesti nu din alea care 10 metri mai incolo sa razi si sa le rupi, ca stim cu totii ca in zilele de azi dai ceva maruntis politaiului si el se face ca te amendeaza si tu te prefaci ca esti suparat si mai incolo rupi "amenda" si continui sa fi nesimtit.
Stiti prima data cand a fost ales primar Radu Mazare a pus bariera la intrare in Mamaia taxa era de vreo 2 lei noi, cu banii pe care ii aduna de acolo platea politisti comunitari care patrulau pe plaja, ei in timpul ala plaja a aratat foarte bine, unde sa vezi gunoaie aruncate peste tot sau oameni care isi fac nevoile in mare sau masini care sa mearga pe nisip, nu domnule atunci era curat si frumos si inca un lucru bun nu mai erau nici hoti, dar ca orice lucru bun nu a durat foarte mult ca au venit mai marii de la Bucuresti si au spus ca bariera e un abuz adus de catre primar persoanelor si asa anul urmator nu a mai fost taxa si lumea a putut sa fie din nou nesimtita,ca de vine baiatul sau fata cuiva de acolo de sus si sa plateasca ei e ceva inimaginabilsau sa nu se mai comporte ca si cum lumea a fost creata pentru ei iarasi e inimaginabil. Domnilor de la Bucuresti vedeti-va de treba voatra si lasati primarul sa-si vada de a lui, adica sa puna din nou taxa ca asa e cel mai bine.alte idei? Pai ar mai ideea ca si noi oamenii sa iesim sa ajutam la curatenie, sa spunem la oameni ca ce faci nu trebuie sa fie un lucru rau,sa spunem lumii ca toti avem copii si ca daca continuam sa facem mizerie in curand nu va mai fi o lume pentru ei, chiar vrem asta? Eu anul trecut mergeam seara pe plaja si ajutam pe gunoieri sa stranga sau ma rog incercam sa ajut,asta e ceea ce trebuie sa facem cu totii, dar mai important curatenia se pasteaza nu doar se face,eu anul asta in timpul liber voi iesi pe plaja si voi increca sa fac lumea sa pastreze curatenia si sa mearga la toalete cand au nevoie si voi face asta pentru ca plaja si marea sunt casa mea, sunt locul in care merg sa meditez cand sunt suparata,locul in care poti sa vezi mai bine de ce a vrut dumnezeu sa creeze lumea, locul in care miracolul crearii se vede cel mai bine iar o baie in mare pe mine intotdeuna sa ma simt mai curata din punct de vedere sufletesc. Eu spun intotdeauna cum te comporti asa e si sufletul tau. cea mai buna idee dintre toate este asta:oriunde am fi la mare la munte sau la campie sa nu mai fim atat de rai sa facem curatenie,sa nu lasam mizerie si sa tratam natura ca si cum ar fi casa noastra pentru ca chiar este.astea sunt parerile mele si ideile mele.