EcoSapiens »Forum » Protectia atmosferei » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

1. Este trist dar adevarat ca aerul care il respiram si saraci si bogati mai ales in aglomeratiile omeniri, in metropole care nu se opresc sa creasca ca numar , este infect si mai ales de negestionat.
    Cind Carnot si toti ceilalti au descoperit lucrul mecanic si motorul termic nu sau gindit la epoca respectiva ca Planeta noastra are numai un invelis de 18 Km de molecule de Oxigen si ca acesta intr-o zi o sa ne lipseasca pentru ca il ardem in fiecare zi cu motoarele de automobil vapor avion etc. mama natura se regenereaza ..bun cu fotosinteza ei si ..si cu mai ce cine poate sa -mi zica mai are ea sanse sa tina pasul cu distugatorul motor ..??voi ce zice-ti.Eu am auzit ca Budisti si taoisti si multe alte filozofii de viata nu sint de acord cu filozofia noastra de viata ..??oare au dreptate ?..??

Adăugat 2 ani în urmă #

2. efecte ale poluarii masive,fara nici un respect pt mama natura in cativa ani se va schimba clima, ,ar trebui ca,noi primavara,vara sa folosim mai des bicicletele,si sa scoatem mai rar autoturismele din garaj
    ar terbui ca toata lumea sa arete respect pt mama natura ,sa nu ne batem joc de ea ca ea ne asigura oxigenul indispensabil vietii
    salvati natura

Adăugat 2 ani în urmă #
  3. Total de acord.. din pacate atat timp cat mai exista rezerve de petrol si gaze, nu prea cred ca va aparea vre-o schimbare la nivel de politica mondiala.
    Pt a va crea o imagine a intereselor mondiale, cautati cartea "Confesiunile unui asasin economic", se gaseste acum in comert la noi. Nu va recomand sa credeti chiar tot ce scrie acolo, dar oricum va va da o noua imagine asupra intereselor mondiale..
    Atata timp cat exista petrol, nu exista nici un interes sa se dezvolte energiile alternative la scara larga, totul e doar mascarada..

Barilul de petrol a ajuns la putin peste 100$, si se preconizeaza ca in urmatorii 5 ani va trece de 200. Numai de acum incolo, multe proiecte de exploatare a resurselor de energie a shelf-ului continental si a zonelor adanci sau indepartate (marea Berrents, Alaska, nordul Siberie, etc) devin interesante din punct de vedere economic si se va inregistra un boom in acest domeniu in viitorul apropiat, toate acestea cu direct impact asupra planetei.

Apropo de ce spuneai tu Rusen, referitor la modul de viata al budistilor, thaoist-ilor, intradevar, au un mod de trai mult mai sanatos si mai "infratit" cu planeta decat avem noi, "civilizatii"...
    Putem sa arunca, o privire in media, unde suntem educati cum sa ne traim viata, unde simbolurile de viata sunt in totala contradictie cu natura: a conduce o masina sport de 4000 cc este considerata "libertate, spirit liber, originalitate", lucruri catrea ar trebui sa tindem cu totii, visul american de viata, societatea de consum, etc, etc, toate astea ne afecteaza pe noi direct.

Pana si termenul de "shopping" - mergem sa fecem shopping - nu mai cumparam ce avem nevoie pt a trai, a devenit o activitate, o necesitate procesul in sine.. Chiar avem nevoie de ceea ce cumparam ?? Pt ce?? Suntem educati ca asta nu prea conteaza atata timp cat suntem "originali"...

Cel mai banal exemplu: fiecare cumpara pasta de dinti. Care este primul lucru pe care il facem cand ajungem acasa?? Aruncam ambalajul de plastic si cel de carton la gunoi si punem tubul de pasta in baie!!! Pe tubul de pasta este acelasi imprimeu ca si pe ambalajul de carton. Pai si atunci care este rolul ambalajului daca imediat este aruncat??? Si plasticul care il inveleste (facut tot din celuloza)?? Taiem copaci doar ca sa ii aruncam??

Pungile de plastic care le primim de la supermarket pe gratis.. De ce?? ne e lene sa luam o sacosa, geanta, rucsack de acasa?? Va mai aduceti aminte de cate ori spalam si refoloseam pungile de la pui pe vremea comunismului??? si o faceam fara "educatie ecologica", din necesitate... Daca o punga ar costa 1 euro, ne gandim de doua ori inainte de a o cumpara si a o arunca, dar as... e pe gratis...

S-a introdus o noua directiva la nivel european si national cu privire la obligatia producatoruli de a recicla o parte din ambalajele produse. Daca producatorul nu o face, plateste niste "taxe de mediu". Ei si?? Pt planeta banii nu inseamna nimic.. Va ganditi ca recupereaza cineva cartonul de la pasta de dinti??? Platim "taxa de mediu". In studiul de marketing al companiei, oricum vom cumpara pasta de dinti...
    Unde se duc banii din "taxele de mediu"?? Paduri se planteaza strict din acesti bani?? statii de epurare a apelor menajere se construesc din acesti bani?? se ofera pe gratis sau subventionat panouri solare oamenilor din acesti bani??? si multe altele care se pot face dar nu se fac pt mediu..

Rusen, referitor la idea ca cei bogati ii omoara pe cei saraci, eu spun DA, si nu numai cu aerul poluat...
    Acum cativa ani citeam o carte interesanta "Cine va hrani China??", (nu mai stiu cine a scris-o). O analiza la nivel mondial a evolutiei "dezvoltarii durabile". Ideea se punea in felul urmator: China comunista face pasi foarte mari spre dezvoltarea economica industriala, devenind dintr-o tara agrara, intr-una preponderent industrial. Asta implica, evident, extragerea unor suprafete mari de teren din circuitul agricol si introducerea lor in cel industrial pt fabrici, sosele, orase, etc acest lucru avand un impact semnificativ asupra productiei agrare a tarii. Asta coroborat cu faptul ca sunt terenuri agricole folosite de mai mult de 4000 ani, deci cu potential de productie agricol in declin, toate astea (si multe altele) fac din China, unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole in anii '80, in unul dintre cei mai mari importatori in viitorul apropiat.
    Si atunci se pune problema unde anume se va cultiva aceste cereale pt a acoperi deficitul planetar??
    Analiza merge mai departe, chinezii, odata cu introducerea civilizatiei "occidentale" au inceput sa isi schimbe stilul de viata si cel alimentar: au inceput sa consume carne, produs aflat intr-o treapta trofica ridicata, au inceput sa consume bere, obtinuta tot din cereale, pe care in trecut le foloseau in consumul direct. De aici cererea de cereale pt China este in continua crestere.
    Bun, problema era ce solutii vom adopta pt a rezolva aceasta viitoare problema??

Eu problema o vad putin diferit: daca eu am voie sa consum carne si sa beau bere, de ce nu ar avea voie si un chinez?? Cu ce sunt eu mai special fata de un chinez?? Daca un american are 3 masini din care macar una de mare capacitate cilindrica, de ce nu ar avea si un chinez acelasi drept?? daca lor nule pasa de poluarea mediului, de ce mi s-ar impune mie sa am?? Suntem toti egali, dar unii sunt mai egali decat altii ??

Acum o luna am fost in UK si ma uitam la televezor unde se dezbatea o problema: prea multa mancare se arunca la gunoi. Se propuneau tot felul de solutii: o portionare mai eficienta in magazine, etc. Ma uitam la televizor si in acelsi timp citeam niste date statistice ale ONU: in FIECARE ZI, in lume, mor DE FOAME 24.000 de fiinte umane....DE FOAME!!!!! Haideti sa ne portionam mai eficiant pieptul de pui in supermarket ..... DEZGUSTATOR

In ultimii 20 de ani tot aud de tehnologii noi dezvoltate in principal pentru "scaderea costurilor, cresterea eficientei, consumul redus de materii prime" etc. Rusen, daca ai lucrat in cercetare, stii depre ce vorbesc. Doctrina fara folos, vorbe goale: ati observat cumva, datorita dezvoltarii tehnologice ca au scazut preturile in ultimii 20 de ani la... sa zicem case??? Ca doar caramizile se produc mai ieftine, mai curate, mai eficient...???? Eu nu... ba din contra....

Problema suntem NOI, faptul ca suntem dezinformati, educati grasit, dresati sa mentinem un anumit mod de viata benefic unor corporatii sau tari producatoare, ca doar stilul acesta de viata nu ne este noua benefic pana la urma.. Am devenit mai sanatosi in ultimii 20 de ani, ca natiune vorbesc???? Ba din contra as spune... Am un prieten din Germania, inginer electronist, la inceputul anilor 90 am lucrat impreuna in Romania. Ce la socat cand a venit in Romania prima data, a fost faptul ca la noi nu sunt oameni grasi (anii '94-'96).... !!! Ia uitati-va acum pe strada....

se poate continua mult aici.... imi cer scuze celor pe care i-am plictisit cu mesajul meu lung....

Mai ganditi-va odata la "ambalajul pastei de dinti" si la ce implicatii are

Adăugat 2 ani în urmă #
  4. Nu fiti ipocriti ci recunoscatori ca puteti comunica prin fibra optica.
    Fiecare pas facut de omenire este absolut necesar cu tot ce atrage dupa el.
    Este absolut adevarat ceea ce se intampla dar fiti pe pace ca exista o solutie pt fiecare problema.
    Sunt si vor mai exista probleme legate de omenire, dar omul are darul extraordinar de a se adapta la conditiile date.

Adăugat 2 ani în urmă #
  5. Mendarck ? Tu stii bine ce inseamna ipocrizia..?? Nu cred ca ai dreptate cind zici ca omul se adapteza poate vrei sa zici ca degenereaza , suferind si apropo cum radacina primordiala a suferintei cred ca este ignoranta ..cind nu stim suferim..zi-mi si mie de exemplu in ce organ din corpul nostru se formeaza sistemul imunitar ca dupa raspunsul tau oa sa adaug si alta pledoarie cum ca de exemplu -sintem ceea ce mincam-...etc

Adăugat 2 ani în urmă #
  6. am citit dintrun forum situatia actuala a bucurestiilor si vi lam copiat sa vedeti ce poluare exista
    in acel oras:
    Este prea multa poluare din cauza masinilor, durata de viata a scazut din cauza gazelor de la esapament;
    Prea multe claxoane de la masini,
    Se circula foarte greu din cauza masinilor. Este prea mult stress;
    Nu mai ai loc sa circuli nici pe jos din cauza masinilor parcate si in miscare peste tot;
    Salvarea, pompierii, organele in drept nu pot actiona in caz de urgenta sau calamitate naturala.
    Masuri :
    Incurajarea mersului pe bicicleta ca mijloc de transport alternativ;
    Trasarea benzilor cu prioritate pentru ciclisti pe sosea, pe partea dreapta, la o latime de 150 cm de la bordura pentru sosele de tranzit. Daca se fac piste de bicicleta pe trotuare, acestea sa fie utilizate de copii si de varstnici sau de catre persoane care merg mai incet. Pe strazile cu unic sens sa fie trasate culoare pentru prioritate biciclisti pentru ambele sensuri, de o parte si de alta a strazilor
    Interzicerea traficului auto pe unele strazi din centrul orasului si invitatia de a se merge cu bicicleta;

Adăugat 2 ani în urmă #
  7. Stiinta si tehnica au evoluat mult, dar omul a ramas acelasi. Omul de rand are intrumente noi pe care nu le foloseste cu acelasi cap cu care le-au creat inventatorii lor. Daca mai amintim caracterul egoist si lacom al omului cred ca avem membrul stang al ecuatiei complet.

Adăugat 2 ani în urmă #
  8. Felicitari ECHO pentru tot ce ai scris! Dar oare cati vor avea rabdarea sa citeasca pana la capat? Si cati nu vor citi acest mesaj pentru ca nu intra pe acest forum? Cum putem sa ne facem glasul auzit? Suntem multi cei care gandim si constientizam situatia asa cum ai descris-o tu? Prea putini. Si dintre acestia cati fac ceva ca sa afle si altii ca suntem in pericol toata omenirea si Planeta noastra odata cu noi?
    E adevarat ca omul are la indemana cate o solutie la fiecare problema, ca stiinta ne-a adus o multime de avantaje, dar uitam ca natura are resursele limitate si mai ales ca noi oamenii, in cautarea solutiilor la problemele noastre distrugem mai mult decat punem la loc sau distrugem pur si simplu fara sa gandim ca va veni o zi cand nu vor mai fi solutii.Si atunci nu vom mai reusi nici sa ne adaptam.Nu ne putem baza mereu pe faptul ca Dumnezeu ne iubeste pe noi oamenii, care suntem copii lui si ca mereu ne va scoate din incurcatura intr-un fel sau altul.Cred ca Il suparam atat de tare cu tot ceea ce facem incat intr-o zi ne va da o lectie atat de usturatoare care ne va lasa fara solutii.
    Pamantul este Creatia Lui si nu va lasa ca niste copii rai si razgaiati sa I-o distruga.
    Rusen, ai si tu mare dreptate cu ipocrizia. Cati recunosc ca sunt ipocriti si ignoranti dar se cred buricul pamantului? Si cu adevarat, suntem ceea ce mancam.E foarte trist!

Adăugat 2 ani în urmă #
  9. Buna Mirelaela,te vad ca esti agreabila cu toti de pe acest forum semn ca cine se aseamana se aduna si cred ca esti de acord cu mine ca sistemul democratic merge spre apocalips, dece aceasta presupunere , pentru ca ia amploare industria alimentara si dupa ea toate celelelte:industria farmaceutica,industria sporturilor si culturilor poate si industria maternitatilor etc. Echo ma blazat intro interventie de a lui crezind ca am lucrat in cercetare sau cam asa ceva , merci echo dar nu sint decit un Mec; auto-moto dar sa stiti ca nu mai conteaza ce stim sa facem ci cum stim si cit de util este ceea ce lasam celorlalti ..voi ce zice-ti ...?

Adăugat 2 ani în urmă #
  10. @admin ,
    Omul nu a ramas la fel, nici macar la 0.01% din scara evolutiei nu a ajuns, se nasc oameni mai destepti pe zi ce trece, iar cand genetica se va denatura si va ajunge pe mana unor oameni care nu vad decat profitul, urmasii tai, ca tu sigur nu ajungi acolo o sa fie total diferiti de ceea ce e in prezent , o sa vada cu ochi sintetici,o sa gandeasca cu o minte sintetica etc, si cele mai de necezut filme sf o sa para o copilarie.
    O sa ajungem acolo daca nu o sa avem curand vreun razboi mondial, care are drept fatada religia si in profunzimea lui resursele pamantului si foamea dupa putere.

Adăugat 2 ani în urmă #
  11. Depinde pe ce scara a avolutiei va uitati dumneavoastra. De la omul de Neanderthal la noi sau de la oamenii care au scris Biblia la noi. Nu putem vorbi de evolutie a intelectului uman in ultimii 2000 de ani ci doar a stiintei si cel mult a capacitatii de transmite a informatiilor peste generatii. De la aruncatul cu piatra la bomba nucleara sau cu hidrogen e diferenta mult mai mare decat intre Arhimede, Platon, Seneca si de partea cealalta Basescu, Mirecea Geoana, Vanghelie sau orice alt "lider al poporului". Mai mult de atat am putea vorbi chiar si de o involutie. Eu unul sunt impresionat de faptul ca poporul roman nu poate sa isi aleaga un conducator cu cap si asta spune multe despre starea lui intelectuala. Fie omenirea sufera de prostie cronica fie natiunile sunt conduse de "alti oameni bogati/destepti" care pun la conducerea tarii marionete care se lasa conduse (a se citi nimeni altul decat George Bush).

Adăugat 2 ani în urmă #
  12. @admin,
    Numai faptul ca media de vita a crescut considerabil, datorita evolutiei medicinei, noi avem alte idei, si alte obisnuinte zilnice asta inseamna evolutie.
    Stiintific demonstrat, gandim cu mai mult la suta din creier fata de acum o 100de ani , eu nu vorbesc de acum 2000ani, pe linia asta vorbesc eu de dezvoltare, va veni o vreme cand o sa intelegem mult mai multe fata de perceptia noastra fata de tot ceea ce ne inconjuara, iar timpul de care vorbesc nu e peste 1000 sau 2000 de ani ci in 50ani de acum inainte

Adăugat 2 ani în urmă #
  13. Eu unu sunt pro evolutie cu toate ca suntem cam lenti... vorba unui profesor de la universitatea la care am studiat progresul este al doile lenese pe scarea lenei, primul fiind omul, sunt deacord si cu faptul ca toate fazele astea ale evolutiei sunt total necesare si faras a vreau ma intorc la acelasi profesor care ne spunea... cand un inginer face un lucru bun din cateva incercari are inspiratie..dar cand il face dupa 3000 de incercari atunci este profesionist caci asemeni lui edison a invatat 3000 de modalitati in care sa nu faci acel lucru si in final a invatat modalitatea de a reusi... experienta si progresul cer timp si daruire , pasiune si dorinta de a cunoste, greselile sunt inevitabile unele au impact mai amre sau mai mic asupra vieti noastre, dar tot ceavem azi se datoreaza acelor oameni visatori si iealisti care au vrut sa transforme lumea intr-un loc mai bun, desi se zice ca drumul spre iad este pavat cu bune intenti... sa le acordam tuturor acelora care doresc sa faca ceva macar o sansa nu sa ii judecam, si noi nu alegem mereu cele mai bune metode de a face un anumit lucru ganditiva la voi insiva de cate ori a-ti ales sa faceti un lucru ...si mai tarziu ati realizat ca exista o solutie mult mai simpla si mai usoara.... :)..

Adăugat 6 luni în urmă #
  14. @ olizamfarm

vad ca ai tare multa incredere in semeni tai.... pai sa o luam incet... ori suntem atat de geniali incat sa facem in final lucrurile sa mearga bine pt noi or o sa fim destul de dobitoci sa le stricam si sa lasam alta forma de viata sa preia varful lantului trofic.... in momentul de fata eu unu personal te sfatuiesc sa alegi o parte fie ai incredere in om fie nu...daca ai avea incredere in noi ai pune osul ca sa facem lucrurirle bine... daca nu iti recomand sa iti cumperi un balansoar si sa iesi la pensie... ca oricum nu mai ai nimic bun de primit de la viata dupa modul in care restul oamnilor isi traiesc viata ...

Adăugat 6 luni în urmă #
  15. User has not uploaded an avatar karina
    Neinregistrat

mai dar voi nu aveti mesaje ecologice faceti rost va roggg !!:):):):)

Adăugat 1 săptămână în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde

(obligatoriu)

(obligatoriu)

(required)

Inregistreaza-te pentru a putea beneficia de toate facilitatile puse la dispozitie de forum,
cum ar fi adaugarea atasamentelor, editarea mesajelor, profil de membru etc.

Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu
Biodiversitate
Biosecuritate
Colectare deseuri