EcoSapiens »Forum » Legislatie ecologica » Deschide un Nou Subiect de Discutie »

Propune 3 schimbari/legi de mediu pe care vrei sa le vezi in Romania

(164 posts)

1. Propune 3 schimbari/legi pe care vrei sa le vezi in Romania in domeniul protectiei mediului aici pe forum sau la adresa mail@ecomagazin.ro Rezultatele acestei interogari vor fi folosite pentru stabilirea prioritatilor pentru campaniile noastre viitoare, va rugam sa raspundeti cu seriozitate acestei solicitari.

Adăugat 1 an în urmă #

2. Ionut,
    Dupa parerea mea, in Romania, in general (si nici mediul nu scapa de problema asta) problema nu este lipsa legilor, ci neaplicarea lor.

Parerea mea,
    Bogdan

Adăugat 1 an în urmă #
  3. Atunci ne trebuie legi care sa nu permita neaplicarea lor, oricum... am zis schimbari nu neaparat legi. So... eu pot sa trec pe lista problema statiilor de epurare a apei (aproape inexistente in Romania) si a gropilor de gunoi in multe localitati din mediul rural.

Adăugat 1 an în urmă #
  4. Cred ca cea mai importanta problema care trebuie pusa la punct si ma gandesc de foarte mult timp la ea si la solutiile care pot fi aplicate o constituie problema deseurile si in special a celor mnajere care de ce sa nu gandim putin si din punctul de vedere al profitului, poate fi o sursa de bani (asta aviz afaceristilor). A doua problema importanta o constituie problema apelor uzate (atat a celor menajere cat si a celor industriale) care sunt deversate direct in canalizari si de aici in apele de suprafata (rauri importante precum Dambovita- pentru Bucuresti, dar si Dunarea pentru Galati si nu numai). Cea de a treia este cea a aerului imbacsit de gazele de esapament, deci cu alte cuvinte a traficului infect atat dinm bucursti, ca aici il simtim cu toti cel mai mult fiind un trafic mai intent datorita numarului mare de locuitori, a masiniilor dar si a tranzitului, dar exceptie nu face nici un oras din Romania. Solutii pentru aceste probleme (pe care eu le-am considerat cele mai importante dar lista e mul tmai lunga) exista. Pana si eu le vad fara sa fiu un expert exceptional cu multa experinta in acest domeniu, s epoat eface si bani asa cum am mai zis (si subliniez acest aspect deoarece cei mai multi fac ceva doar daca exista profit) insa trebuie sa VREM. Daca ideile mele pot ajuta pe cineva, oricand sunt dispusa sa le fac cunoscute.
    Raluca

Adăugat 1 an în urmă #
  5. Problema deseurilor menajere este cea mai grava problema cu care ne confruntam!!Daca voi fi sprijinit de ECOMAGAZIN si de alte ONG-uri in domeniul ecologiei voi demara un amplu proiect in liceul in care predau pentru constientizarea si informarea copiilor despre acest veritabil pericol -deseurile menajere in cantitati apocaliptice.
    Prosusele din material plastic (pet) ne sufoca!!!Un proiect bine facut va fi pus in aplicare in orice localitate in care factorii decizionali sunt constienti ca numai noi, cetatenii, putem sa ne facem curatenie acolo unde locuim.

Adăugat 1 an în urmă #
  6. Instruind elevi zi de zi consider ca pentru a se produce o schimbare e necesar intai o educatie ecologica in adevaratul sens al cuvantului. Deprinderile se dobandesc pe o perioada mai indelungata in ceea ce priveste atitudinea fata de mediu.E foarte greu sa schimbi. Fa/i pe copii sa fie constienti de actiunile lor, astfel vor deveni adulti responsabili.
    Sa se investeasca in educatie in platforme noi de invatare, sa se introduca Educatia ecologica.

Adăugat 1 an în urmă #
  7. Pentru o buna instruire a copiilor ai nevoie de sprijinul tuturor institutiilor care se ocupa de bunul mers al educatiei-scoala, factorii de decizie locali, parintii, ONG-urile.Si totusi,copiii trebuie sa fie primii care ar trebui sa fie interesati de aceste actiuni de constientizare a pericolului deseurilor,de orice natura ar fi ele.

Adăugat 1 an în urmă #
  8. Ok, deci ecologia in scoli. Asta tebuie sa promovam, altceva?

Adăugat 1 an în urmă #
  9. 1. Garantarea proprietatii si dreptul meu legal, ca proprietar, sa-i rup gatul aluia de arunca sacii cu gunoi la mine pe proprietate;
    2. Educatie civica (inclusiv ecologica) in scoli si in mass-media;
    3. Acordarea de subventii pentru reciclarea gunoiului. Exista taxa pe ambalajele de plastic, banii aia sa se duca in subventionarea de linii de reciclare PET-uri si alte plasticuri. Infiintarea de locuri in care se recicleaza hartia. Subventionarea (educatia) populatiei din mediul rural/semirural pentru folosirea composturilor, la nivel de gospodarie sau la nivel de comunitate. Subventii pentru impaduriri.

Daca imi mai vine vreo idee, o prezint.

Bogdan

Adăugat 1 an în urmă #
  10. Garantia pe PET, asa cum exista garantie pentru sticle. Ati sustine masura asta?

Adăugat 1 an în urmă #
  11. ...si eu zic ca educatie ecologica in scoli este cea mai buna idee,eu am inceput de curand o astfel de actiune cu cativa colegi,sau sa spun mai bine este in faza de proiect iar eu zic ca ,aca este pusa in aplicare mai repede cu atat este mai bine.

Georgiana

Adăugat 1 an în urmă #
  12. 1)reciclarea obligatorie cu amenzi drastice pentru gospodariile care nu resprecta regula
    2)sa se mareasca metrii patrati de spatiu verde pe cap de locuitor
    3)tragerea la raspundere a proprietarilor de paduri pentru defrisarile necontrolate

Adăugat 1 an în urmă #
  13. +munca in folosul comunitatii pentru cei care sunt prinsi aruncand gunoaie din masina, din tren sau le lasa aiurea cand se duce la "iarba verde" sa asculte manele si sa manance mititei...

Adăugat 1 an în urmă #
  14. haha, asta cu munca in folosul comunitatii as vrea sa o vad, nu doar pentru someri. Sa inteleaga si ei ce e aia comunitate.

Adăugat 1 an în urmă #
  15. Foarte bine ar fi sa existe legi pe care SA LE SI PUNA CINEVA IN APLICARE caci problema majora la noi la nivel de legi se pune in aplicarea lor atata vreme cat daca o sa avem o lege pe care politia o ignora si nu exista nici un fel de sanctiuni.
    Eu unul sunt pentru o lege foarte drastica in privinta reciclarii , ai aruncat un bat de chibrit sau o tigara sa fii taxat drastic dar de cine... .
    Parerea mea este ca ar fi foarte util sa existe o lege dar si un organism care sa faca un control dublu sa existe un gen de politie de mediu civila care sa poata "amenda" (un gen de raport) catre un politist care trebuie sa sanctioneze pentru o hartie lasata la aiurea la colt de strada sau aiurea dar in acelasi timp si aceasta "politie de mediu" sa primeasca sanctiuni si mai drastice cand ignora o reglementare publicata in vederea mediului.
    Parea mea ca atata vreme cat nu exista un control dublu care sa trebuiasca sa aibe rezultate pe sectoare nu se rezolva mare lucru. Eu zic ca daca un agent de politie de mediu care este responsabil pe un oras trebuie sa aibe un raport zilnic unde a fost si ce a facut daca acolo se constata incalcari in ziua aceea politistul de mediu taxat cu 50% din salar asa pentru ca in activitatea declarata dar nefacuta in 2 zile sa ramana fara salar. dar pentru asta e complicat si e foarte complez subiectul

Adăugat 1 an în urmă #
  16. Horatiu, cel mai bine ar fi ca pentru fiecare lege sa existe si munca in folosul comunitatii ca sa le dea timp de gandire celor care le incalca. That would be nice. Multumim Adriana, pana la urma tot reusim sa schimbam ceva, schimbam idei :D

Adăugat 1 an în urmă #
  17. SI ca sa concluzionez parerea mea este ca un control dublu ar rezolva cat de cat partea legislativa.

Cat despre educatie e si scoala dar ar trebuii si parintii foarte mult sanctionati de ce spun asta caci chiar daca la scoala elevul este educat "eco" acolo sta 8 ore / zi restul de 16 este cu parintii iar pana la varsta de 10-12 ani poate fi educat sa nu mai arunce hartii aiurea cand este major.
    Cum sa se rezolve problema asta atunci prin aceleasi organisme politie daca o mamica/tatic este cu un copil si fie parintele fie copilul arunca hartii pe jos pe care parintele nu o recupereaza pentru a o pune in cosurile amenajate sa fie amendat si sa i se aloce puncete sa zilcem ca la carnetul de soferi ("carnet de condus copii" ca o gluma) dar rezultatul sa fie ca se suspende alocatia de stat la un anumit numar de puncte acumulate, eu am gandit treba asta de mult si stiu ca e complex de implementat dar se poate caci acum avem din ce in ce mai informatizat sistemul si nu va fi nevoie de un "carnet de condus copii" ci doar de o evidenta a agentului care a constatat abaterea si care seara lasa la sediul politie la cineva punctele acumulate pe CNP copil care puncte ajung in sist de asigurari sociale cand copilul are puncte destule se suspenda alocatia 3 luni ca asa se infata minte si parinti si copii. Daca vorbim de lipsa CNP copil parinti trebuie sa aibe buletin si trebuie sa furnizeze data nasterii copilului iar in sistemul de asigurari exista evidenta CNP copii.

Adăugat 1 an în urmă #
  18. Eu zic ca ar fi foarte util sa dezbatem acest subiect foarte intens si sa stabilim ceva concret facem o petitie adunam semnaturi si apoi mergem la cei care pot promova legi in parlament. Important e sa lansam idei si sa le dezbatem pe argumente cu solutii si impedimente si sa vedem ce se poate caci ceva trebuie schimbat iar fara masuri complexe lucrurile merg ca si pana acum. arunci hartia langa politist si el zice ceau :D

Adăugat 1 an în urmă #
  19. Da cu munca in folosul comunittii sunt foarte de acord si eu cred ca este solutia cea mai buna si mult mai eficienta decat amenda caci cei care isi "permit" o sa arunce in continuare folosind aceeasi lozinca "fac asa ca imi permit.."
    Daca e obligat domnul X-ulescu om important sa mearga la plantat pomi sau flori o sa fie mai atent decat daca da 10 lei amenda

Adăugat 1 an în urmă #
  20. de la Chucky Girll

1. Ecologia predata in scoli,pentru a-i invata pe copi de mici sa aiba grija de natura inconjuratoare.

2.Amenajarea unor locuri speciale pentru fumat, si interziceara fumatului in spatii precum parcurile si chiar si strazile.

3.Pedepsirea aruncarii gunoaielor in spatii neamena

Adăugat 1 an în urmă #
  21. 1. taxa de poluare auto in fc. de capacitatea cilindrica.la fiecare familie ridicarea acestei taxe la patrat pentru fiecare masina in plus. exceptarea de la aceasta taxa a transporturilor de alimente, salvarea si pompierii! 2. pentru fiecare copac taiat obligatia de a planta 20 puieti! fara nici o exceptie!sub incidenta legii penale, pedeapsa pentru persoane particulare de la 1 la 10 ani, pentru persoane aflate in serviciul public si institutii ale statului care favorizeaza infractiunea pedeapsa cu privare de libertate de la 10 la 30 de ani! 3. pentru posesorii de terenuri extravilane scutire de impozite pe teren si locuinta cu conditia impaduririi terenurilor detinute. cu aceste 3 legi in 20 de ani romania va avea cea mai curata clima din europa! bineinteles daca legile existentte se aplica ! bafta!

Adăugat 1 an în urmă #
  22. 1. predarea in scoli la orele de dirigentie a regulilor pentru economisirea resurselor, a metodelor de reciclare si a variantelor practice de reciclare;
    2. legi care sa oblige pe toti cetatenii la sortarea gunoaielor pe categorii: organice, hartie, platic, feluri de sticla; de asemenea, primariile sa aiba intre prioritati optimizarea metodelor de colectare a deseurilor pe categorii, cu informarea clara si exacta a populatiei. Daca in Romania nu se recicleaza efectiv aceste deseuri, sa contracteze cu companii din exterior;
    3. amenzi mari pentru aruncarea intamplatoare si iresponsabila a deseurilor in natura.

Adăugat 1 an în urmă #
  23. 1. Colectarea gunoiului dupa standarde europene, separare: hartie, plastic, aluminiu, biodegradabil.
    Este atat de simplu si sunt convinsa ca 50% din populatia Romaniei ar face acest lucru, trebuie doar constranse autoritatile sa creeze conditii pentru astfel de colectare
    2. Pentru restul de 50% din populatie amenzi, daca nu colecteaza corect gunoiul. Aceste amenzi trebuie sa includa si operatorii economici si pot fi transformate in munca in folosul comunitatii prin plantare de copaci, adunarea gunoiului din parcuri, etc
    3.Obligativitatea pentru fiecare locuitor al tarii de a planta un copac.

Ce ziceti?
    Elena

Adăugat 1 an în urmă #
  24. Romania duce mare lipsa de foduri pentru multe proiecte
    de asta trebuie in primul rand un proiect care sa aduca venituri
    aici propun niste gropi de gunoi unde sa se recicleze majoritatea materialelor aruncate acolo (ma refer la hartie, plastic, aluminiu si alte metale, chiar si cauciuc) iar din restul materialelor organice sa se obtina gaz metan (cred ca asta se obtne nu sunt foarte sigur dar sigur stiu ca se obtine un gaz care poate fi vandut sau chiar folosit)
    apoi mai este proasta coordonare a banilor: cine stie unde merg banii de la taxa pe poluare; eu nu sunt asa de sigur ca merg in proiecte de eliminare a masinilor poluante (prin cumparare) sau in proiecte de impadurire, etc.
    Ar trebui realizata o linie de distribuire a hidrogenului, iar o companie ar trebui sa produca masini care sa mearga cu acest combustibil.
    De asemenea sunt acei combustibili "vegetali" (sper ca nu gresesc denumirea) si aici ar trebui o companie care sa produca masini care functioneaza cu acei combustibili (daca nu merg la masinile actuale) cat si o linie de distributie (masinile trebuie sa aiba unde realimenta)
    Cat despre aerul infect; exista o masina (din cate stiu eu inca e in faza experimentala) care curata aerul de dioxidul de carbon (foloseste soda caustica). Ea folosea un motor care emana dioxid de carbon si a reusit (intr-un experiment) sa curete aerul de dioxidul pe care il producea si ceva in plus.
    Insa nu stiu cum ati putea contacta invatorul acestei masini sau de unde ati putea-o achizitiona.
    Daca stiti sau gasiti ceva despre asta va rog sa postati aici pe forum.
    De asemenea mai exista problema intretinerii aerului curat dupa ce a fost curatat
    Nu stiu sigur cate centrale care produc energie curata sunt in romania dar celelalte ar trebui inchise sigur (daca sunt aici nu sunt foarte in tema)

Adăugat 1 an în urmă #
  25. Triplarea pretului eneregiei electrice pentru firme; poate astfel o sa se stinga calculatoarele seara, cand se pleaca acasa, si angajatii vor fi atenti la cat consuma aiurea. (la mine la firma nimeni nu isi inchide calculatoarele seara si cred ca obiceiul asta e foarte raspandit)

Adăugat 1 an în urmă #
  26. Pe langa multe din propunerile scrise inainte ,eu cred ca una din metodele prin care putem face ceva pentru mediu este si amenda!!!...sa se aplice si sa se dea amenzi pt. incalcarile legate de mediu...ma refer chiar la amenzi aplicate pt aruncarea mizeriilor pe jos, pt.lasarea lor la iarba verde , pt. poluarea fonica,etc, ca doar astea il ard pe roman.....ca trebuie sa scoata bani din buzunar.

Adăugat 1 an în urmă #
  27. hm... ce am uitat si eu sa mentionez este reducerea drastica a traficului auto prin taxe mari pentru parcari, imbunatatirea sistemelor de transport in comun, incurajarea mersului pe bicileta etc. Traficul auto este infernal in Romania, iar cel putin in Timisoara, unde locuiesc eu, nici macar sa mergi firesc ca pieton pe trotuarele din zonele centrale nu ai loc...

Adăugat 1 an în urmă #
  28. Citesc tot ce s-a scris mai sus si imi dau seama ca atat de tineri si naivi suntem, idealisti; si asta pentru ca traim in Romania, cea mai balcanica tara posibila. Si celei mai mici propuneri de mai sus i-ar lua cel putin doi ani sa fie pusa in practica. In primul rand tine de autoritati sa aprobe si sa dea tonul, apoi trebuie luptat cu mentalitatile. Din ianuarie lucrez la un studiu sociologic despre viitoarele alegeri la Cluj pentru functia de primar si tot stau de vorba cu oamenii (vreo 200 pana acum) si in afara de o doamna profesor universitar, nimeni nu mi-a zis ca e necesar sa se recicleze la Cluj. Cateva persoane au mentionat ca ar trebui sa se planteze mai multi copaci, in rest: stadion, locuri de munca, sosele, parcari etc. Asa ca eu sunt destul de pesimista, daca pentru cei din orasul asta fascinant, mediul inconjurator nu este o prioritate, pentru restul tarii mi-e teama sa ma gandesc cum ar privi atatea amenzi si sanctiuni de protejare a naturii.
    Si timpul trece...

Adăugat 1 an în urmă #
  29. As dori foarte mult sa vad in Romania colectarea selectiva a deseurilor si valorificarea lor. De asemenea o problema foarte importanta este stoparea defrisarilor de paduri care are consecinte extrem de grave sau daca nu obligativitatea reimpaduririlor.

Adăugat 1 an în urmă #
  30. Buna ziua. Eu as vrea o lege care sa oblige statul sa suporte cheltuielile de autorizare a proiectelor ecologice , si cel mult 40 zile pentru autorizare.de asemenea obligatia de a concesiona tern investitorilor privati cu termene si sanctiuni.Cu bine

Adăugat 1 an în urmă #
  31. mi-a sarit in ochi garantia pe PET
    e o schimbare pe care cred ca oamenii ar pune-o in ractica, imediat ce se va sti de ea.
    si asta pentru ca orice om se gandeste la un castig cand face un lucru, un interes deci. ar prinde la lume. faptul ca omul e pe interes ar putea deci fi si constructiv...

Adăugat 1 an în urmă #
  32. Nu stiu cum ar trebui sa formulez 3 legi ...e chestie de care parlamentarii se ocupa cel mai bine , insa stiu ce schimbari mi-ar placea sa vad in Romania: 1) AMENZI PENTRU ARUNCATUL GUNOIULUI PE JOS!amenzi drastice , nu gluma, pentru ca "vita" de roman - si nu ma refer fiecare roman , ci la majoritatea romanilor, caci exista si exceptiile salvatoare!- nu stie ca o punga de plastic se dezintegreaza in 100 de ani sau ceva de genu si nu -i pasa ca e inestetic sa arunci pe jos orice ai in mana ; Bucurestiul e dovada cea mai clara a existentei " omului inferior " si a "civilizatiei sale".

2) Locuri verzi mai multe , cel putin aici in Bucuresti ! Vreau flori ,copaci mai multi , poluare mai putina si nintel aer mai pur , mai ales vara !
    3)Vreau paduri dese si sanatoase fara gunoaie, vreau lacuri mai pure, rauri mai pure, vreau o mai buna protectie a animalelor salbatice , a faunei si florei romanesti pe cale de disparitie din cauza oamenilor si a rautatii lor catre aceste vietuitoare. De asemnea , gradinile zoo ,care nu indeplinesc toate cerintele si facilitatile necesare unei bune vietuiri a animalelor, sa fie DESFIINTATE, AMENDATE MAI INTAI , SI APOI DESFIINTATE!
    Nu se poate atata cruzime la noi , in gradinile zoo , sa ti animalele infometate , schingiutite doar pentru ca unor "burtosi" de oameni ( la propiu si figurat) vor sa isi umfle buzunarele de pe urma torturarii acelor vietuitoare)!

Adăugat 1 an în urmă #
  33. Obligativitatea garantiei pentru PET-uri, canete de aluminiu si sticle concomitent cu introducerea de masini automate de reciclare in locuri publice cum ar fi super-marketuri, statii de metrou, de autobuz, etc.
    Aceste masini pot fi vazute in Europa (tarile Scandinave, Germania), dar si in SUA si Canada (in anumite state care au legislatia necesara).
    In aceste masini se introduc deseurile si se obtin banii automat pe loc. Acest sistem ar garanta reciclarea deseurilor reciclabile, chiar si in cazul in care unele persoane sunt prea "comode" ca sa aduca deseurile la centrele de reciclare, sau motivatia financiara nu este suficient de mare pentru a justifica deranjul. In aceste cazuri se vor gasi in mod sigur alte persoane (gen persoane homeless care cauta prin gunoaie), care sa stringa aceste deseuri din ghene si sa le aduca la centrele de reciclare pentru a obtine recompensa financiara.
    Dupa parerea mea este cea mai importanta masura care ar trebui luata imediat, cel mai simplu de realizat si cu impact imediat.

Adăugat 1 an în urmă #
  34. 1. Prima lege care dupa parerea mea este foarte importanta pentru mediul inconjurator este informarea si sanctionarea sau mai bine zis obligarea populatiei la selectarea deseurilor menajere. Daca acest pas ar fi intocmai respectat atunci vom putea spune ca incepem sa vorbim despre mediu si modalitati de a-l salva.
    2. A doua lege ar fi amenajarea rampelor de deseuri pentru o selectie corespunzatoare a deseurilor.
    3. A treia lege ar fi interzicerea defrisarilor masive si sanctionarea drastica a celor care fac astfel de lucrari .
    Binenteles ca ar mai fi foarte multe legi de facut sau mai bine zis de urmat sau obligat. Mai frumos suna cuvantul acesta, pentru ca atunci stii ca esti constrans sa faci ceva, ca de nu......, sanctiunile sunt drastice, pentru uniii......., iar pentru altii mult mai grele

Adăugat 1 an în urmă #
  35. De la Roxana Mihaela

"Orinde ne-am afla auzim mereu aceleasi lucruri legate de un mediu mai curat;toata lumea isi doreste acest lucru,dar cei mai multi dintre noi nu fac absolut nimic pentru a avea asta:eu locuiesc in falticeni,si am auzit ca toate deseurile de la suceava vor fi depozitate in falticeni!este un lucru pe care l'as interzice total,nu se poate asa ceva!de altfel tot in judetul nostru se vorbeste despre o despadurire masiva,este poate cel mai grav lucru,care ne afecteaza,si toti ne dam seama de asta!legi privind despaduririle sunt ,multe,dar nimeni nu le respecta in totalitate.....de aceea ar trebui luate masuri in privinta acestui lucru!
    ar trebui sa se faca in scoli centre de colectare a deseurilor,am face o economie foarte mare!mai ales acum cand e criza aceasta financiara!
    natura este frumoasa....asa ca trebuie sa o pastram!"

Adăugat 1 an în urmă #
  36. 1). Educatie ecologica din gradinite si scoli. Nu putem cere oamenilor sa inteleaga problemele legate de deseuri daca nu le aratam ce inseamna reciclare, poluare si ecologie, toate sub denumirea de dezvoltare durabila.
    2). Implementarea sistemelor de colectare selectiva. Dupa o informare corecta atat in scoli cat si in mass media, degeaba oamenii isi pregatesc deseurile pe categorii cand ele ajung in aceleasi pubele si in aceeasi groapa ecologica.
    3). Alcatuirea si constructia unor depozite ecologice regionale si a unor statii de transfer, care sa faca fata nu doar nevoilor si cantitatilor actuale de deseuri municipale si industriale generate de poluatori, dar care sa fie gandite pentru un varf al masei de deseuri mult mai mare, care va fi atins in urmatorii ani.

P.S. DE CE LA TELEVIZOR VEDEM RECLAME GEN :
    <<< CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL DAUNEAZA GRAV SANATATII>>>
    SI NU VEDEM RECLAME GEN :
    <<< RECICLEAZA, CONTRIBUIE LA O DEZVOLTARE DURABILA!>>>

Adăugat 1 an în urmă #
  37. De la Roxana Baciu:

"canalizarea in zonele rurale, deoarece poluarea apelor este o mare problema;
    realizarea unor gropi de gunoi corespunzatoare cu normele europene: exemple de dezastre sunt peste tot..
    reinfiintarea unor puncte de colectare a aluminiului de exemplu..exista tomberoane de hartie, plastic etc..dar conservele si cutiile de suc sunt in continuare aruncate impreuna cu deseurile menajere"

Adăugat 1 an în urmă #
  38. De la Casian Balabasciuc:

Legea oxigenului- care să asigure dreptul cetăţeanului de a beneficia de aer curat în aglomerările urbane, inclusiv prin crearea şi diversificarea spaţiilor verzi
    Legea luncilor- care să reglementeze protecţia albiilor, împădurirea şi consolidarea malurilor, curăţenia cursurilor şi acumulărilor de ape
    Legea arborilor multiseculari - care să protejeze arborii din intravilan şi din vegetaţia spontană.
    Legea vieţii sălbatice, care să protejeze toate speciile de animale şi ecotopurile aferente( singura lege care "protejează" sălbăticiunile este, paradoxal, cea a ... vânării lor!).

Adăugat 1 an în urmă #
  39. De la Veronica Balan:

1. Ape curate ( e cumplit tabloul: zdrente, plastic, papuci, etc...plutind, formand insulite sau stand atarnati de pomii de pe margine...si totul intr-un decor georgrafic superb...)
    2. Oamenii care ies in natura ( genul excursionisti de weekend) nu stiu, nu vor sa isi stranga gumoaiele la sf zilei si sa si le ia cu ei...
    3. Reciclarea gunoiului si impartirea lui pe categorii (plastic, sticla...) si in zonele rurale
    DACA AR FI AMENZI SI CINEVA CARE SA SUPRAVEGHEZE IN MOD CONSTANT ACESTE LUCRURI CRED CA S-AR SCHIMBA MULTE..UN FEL DE POLITIE VERDE
    De ce nu putem avea o tara curata? Tine si de educatia tinerilor, a copiilor..daca oamenii in varsta nu mai pot fi schimbati:
    AR TREBUI INTRODUSE IN SCOALA, OBLIGATORIU, ORE DE ECOLOGIE

Adăugat 1 an în urmă #
  40. De la Florentina Preoteasa

1. As dori foarte mult ca fabricile din romania sa nu mai polueze asa de rau. De exemplu eu locuies in apropierea unei fabrici si pe o raza foarte mare sunt afectate blocurile. Daca seara intindem hainele la uscat au pe ele un praf de culloare rosiatica. Ar trebui facut ceva.
    2.Sa se planteze mai multe paduri
    3.Apele sa fie mai curate.

Adăugat 1 an în urmă #
  41. De la Ioana Ancuta Polgar

Trei schimbari pe care doresc sa le vad in Romania:
    1. Cat mai multe containere selective, in toata tara;
    2. Amenzi usturatoare pt aruncarea gunoaielor in afara containerelor sau gropilor de gunoi special amenajate;
    3. Sa fie interzisa detinerea de animale salbatice, in gospodarii.

Adăugat 1 an în urmă #
  42. De la Mihai Barbulescu

1) SA SE INTERZICA retrocedarile parcurilor, indiferent de situatie. Chiar daca a avut cineva candva terenul care acum e parc sau rezervatie sau pur si simplu un "spatiu verde" sa i se restituie echivalentul in bani. DAR TERENUL SA NU CUMVA SA II AJUNGA PE MAINI!

2) In ceea ce priveste defrisarile: Ar trebui sa se definitiveze foarte clar ariile in care se pot taia copaci si in care nu, iar oricine face o defrisare ar trebui IMEDIAT sa planteze alti pomi

3) Educarea populatiei si legislatia aspra: ai gresit, esti pedepsit. Nu ar mai trebui iertata nici o greseala care afecteaza grav mediul.

Mai detaliat, am redactat un post pe blogul meu, pe care il puteti citi aici:
    http://www.gothik12.com/romania-de-azi/legislatia-de-mediu-din-romania/

Sper ca aceasta initiativa sa aibe succes si sa se faca ceva intr-adevar. Ar fi mare lucru! Felicitari si bafta in continuare!

Adăugat 1 an în urmă #
  43. De la Sandra Ghitescu

In primul rand, felicitari pentru tot ce faceti! Sunt abonata la newsletter, mai urmaresc si o parte din site-urile dumneavoastra, mi se par necesare, utile si foarte bogate in informatii.

Mi s-a parut prea "complicata" discutia de pe forum, asa ca am ales sa raspund la intrebarea propusa de dvs. pe mail. Cele 3 schimbari care mi se par cruciale in ceea ce priveste politicile de mediu sunt:

1. Mai multe/ample/complexe programe de educatie ecologica pentru copii - cred ca programele ar trebui sa aiba ca obiectiv atat informarea si educarea copiilor, dar si transformarea lor in educatori ai propriei familii. Cred ca nicio mama n-ar ramane "rece" daca copilul sau ar "certa-o" ca nu recicleaza plasticul :)

2. Acces mai usor la centre de colectare/ reciclare - mai multe pubele de colectare separata, proiecte gen "Copacul de Hartie" pentru colectarea plasticului si a sticlei.

3. Este clar ca "sanctiunile negative" (amenzi etc.) nu functioneaza bine pentru reducerea gunoaielor pe strazi. Poate ca ar functiona niste programe care sa le ofere "sanctiuni pozitive" celor care folosesc cosurile de gunoi, nu arunca chistoace de tigari pe jos etc. - premii, un site cu fotografii ale oamenilor "verzi" surprinsi in "flagrand delict pozitiv" pe strazile oraselor... etc.

Adăugat 1 an în urmă #
  44. De la Andrut

In primul rand as reduce numarul de autoturisme si claxonul care este deranjant pentru bebelusi si oameni mai in varsta.
    In al doilea rand le-as impune cetatenilor prin amenzi usturatoare sa arunce gunoaiele la cosuri de gunoi nu direct pe strada sortate astfel incat sa fie reciclate.
    Iar in al treilea rand as impune scolilor si gradinitelor sa organizeze evenimente sau excursii saptamanale pentru copiii la gradina zoologica, gradina botanica, teatru, opera, expozitii si asa mai departe. Astfel le-ar creste gradul de cultura copiilor din generatiile care urmeaza.

Adăugat 1 an în urmă #
  45. De la Liliana Sabina Alecu

- sa se circule cu masina personala pe zile pare si impare, in functie de numarul de inmatriculare al masinii;
    - sticlele pet sa fie returnabile, dupa modelul german: acolo, la cumpararea unui bax de apa nou oamenii vin cu sticlele goale si primesc o mica suma de bani, iar asa sticlele nu mai sunt aruncate deoarece au valoare.
    - pe anumite rute ale transportului in comun din Bucuresti si poate si din alte orase ale tarii, circula simultan si autobuz si troleibuz si tramvai, ba uneori chiar si metrou, astfel consumandu-se o cantitate mare de energie si creand blocaje de trafic; cel mai bine ar fi sa ne axam pe o singura cale de transport si sa suplimentam numarul de mijloace de transport, ar fi salvata o banda de circulatie.

Adăugat 1 an în urmă #
  46. permiteti-mi sa contrazic a 3-a idee
    sunt mai multe misjloace de transport simultan pentru a nu fi dependenti de una singura
    astfel daca nu iti place sa circuli cu autobuzul poti circula cu metroul si tot asa

Adăugat 1 an în urmă #
  47. In primul rand, buna ziua tuturor acelora care le pasa..!
    In al doilea rand...: parerea mea este ca cea mai urgenta solutie care ne-ar putea fi oferita de dragele noastre "autoritati", pentru a se putea aplica legile si a se da amenzile fara teama.., este sa modifice legea politistului.
    In SUA sau Marea Britanie, daca te certi cu politistul, esti recalcitrant, injuri fortele de ordine, te aresteaza fara nici o explicatie sau remuscare. Nu "stai sa-l sun pe cutare...; vezi ca sunt ruda cu...; " etc. Legile degeaba exista, daca nimeni nu are curaj sa le puna in practica (fiindca si politistii sunt oameni iar daca legea nu ii apara, atunci, nimeni nu o va face). Nimeni nu ar mai injura si agresa Politia pe strada de teama repercusiunilor si atunci implicit si respectul pentru Politie ar fi mai mare. Macar din teama..!
    Ca si exemplu: Pe un post de televiziune (MEDIA care ne formeaza simtul civic, respectul si bla, bla) arata doi trei politisti care la ora 3.00 dimineata se rugau de un "minoritar" sa dea muzica de la o super masina de peste 100.000 $ mai incet fiindca deranja vecinii. Muzica la maxim, portierele deschise la maxim, in fata unui bloc cu 4 etaje, si nu stiu cate scari. Nimeni nu facea nimic. Nu aveau voie sa il atinga (le era si teama...). 1 ora si 1/2, cel putin s-au rugat de pers respectiva ca sa dea muzica mai incet, pana cand acesta din urma s-a saturat de milogeli si a "cedat". Omul se certase cu sotia si a pus 2 ore aceasi melodie la maxim, ca sa-si impace sotia, obligand oamenii din blocurile din jur sa-i suporte meteahna.
    Nu as lucra in Politie in viata mea ca sa fiu obligat sa indur asa umilinta din partea tuturor.., oricat as vrea sa fac dreptate! Vorba cuiva: "N-ai cu cine, dom'le. N-ai cu cine..!

Adăugat 1 an în urmă #
  48. "P.S. DE CE LA TELEVIZOR VEDEM RECLAME GEN :
    <<< CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL DAUNEAZA GRAV SANATATII>>>
    SI NU VEDEM RECLAME GEN :
    <<< RECICLEAZA, CONTRIBUIE LA O DEZVOLTARE DURABILA!>>> "

Stimate domn trifuhoria,

o secunda de publicitate la televiziune costa enorm. Cine sa vrea sa plateasca atatia bani? Statul? Si "pentru ce". "...ca romanul oricum nu se uita si nu-l intereseaza...".
    Mai bine fac "ALTCEVA" cu banii astia. Nu?

Suntem pe muchie cu incalzirea globala si alte probleme majore si ii pasa cuiva?

Discuta cineva despre asta? Probabil 70% din populatia globului.
    Ii pasa cuiva? Probabil 10% din populatia globului...;
    Face cine va ceva? Probabil 1% din populatia globului.
    Din acesti 1%, 0.001% reprezinta autoritatile.

MAI MULT CA SIGUR.

Adăugat 1 an în urmă #
  49. De la Ioana Larisa Ratoi

1. Suntem impotriva pungilor de plastic
    2. Amenzi pentru cei ce arunca gunoiul pe strada
    3.O lege care sa sanctioneze mai dur defrisarea padurilor

Adăugat 1 an în urmă #
  50. Buna seara tuturor!

Am citit mesajele de pana acum si observ ca cele mai frecvente idei sunt educatia ecologica si reciclarea/sortarea deseurilor. Sa le iau pe rand:
    Educatia ecologica - da, o idee minunata, dar pana se va mobiliza guvernul sa "nasca" legea care sa introduca Protectia mediului ca materie obligatorie in scoli, cadrele didactice interesate se pot mobiliza si singure. Si nu este nevoie de sprijinul organizatiilor sau a intregii comunitati! Pentru ciclul primar exista discipline optionale, care pot fi de educatie ecologica. Pentru clasele mai mari, ore de dirigentie. Exista si manuale cu idei de activitati ce pot fi desfasurate, si ele pot fi procurate de pe net, de pe paginile diferitelor organizatii...gratis!

Adăugat 1 an în urmă #

Fluxul în RSS pentru acest subiect

Răspunde »
Pentru Inceput

Recomandari
Despre EcoSapiens
Ce subiecte va intereseaza?
Aditivi alimentari
Afaceri ecologice
Agricultura ecologica
Alimentatia
Autorizatii de mediu